Innehåll nr 5 - 2008
Saken är biff! I alla fall när det gäller svenska folkets syn på bättre miljö kontra flygresor och biffsteken. Enligt en undersökning som en av jättarna inom daglighandeln gjort, sträcker sig svenskens insats för att rädda världen till att sopsortera och att dricka kranvatten i stället för dito på flaska. Däremot kunde endast 19 procent tänka sig att avstå från flygresor eller 16 procent byta ut kött mot baljväxter. Insatserna för miljön kan ibland te sig märkliga. Flygbolaget Emirates har, för att reducera vikt och spara bränsle, räknat ut att om de tömde sätesfickorna på tidskrifter och broshyrer i sin nya superjumbo A380 skulle de minska vikten med ett ton. Men för att uppnå jämvikt så installerar bolaget duschkabiner i första klass, en lyx som kräver ett ton extra vatten i tankarna på varje flygning! Några som inte kan avstå biffen är mina två siameskatter - Movitz och Merlin. Åtminstone den ena har flyganknytning. De båda kattbröderna har givit mig en ofrivillig fördjupad insikt i faunan runt min gård. Är det inte näbbmöss som får släppa livet till så är det ödlor. Mestadels svansen på den sistnämnda eftersom naturen har varit så fiffig att de släpper den i hårt läge. Häromdan var det dags för en tornseglar unge. Jag lyckades rädda den i sista sekund och stod således med en dunig, hjälplös varelse i handen. Boet låg strax under tegelpannan på redaktionstorpet. Det blev grannen som under mina muntra tillrop fick klättra upp på stegen. Ett steg till, hojtade jag glatt när han tvekade. Ungen återbördades till sitt bo som den alltför tidigt hade försökt lämna. Tornseglare kan tragiskt nog inte lyfta från marken vare sig de är flygfärdiga eller ej. Fågeln fick ett lyft för livet.
Christina
4 ... TROJAN TILL SVERIGE
Läs hela artikeln i PDF-format Skolflygplanet T-28 Trojan debuterade i luftrummet 1949. Den kom att byggas i omkring 2 000 exemplar och gjorde god tjänst i det amerikanska försvaret en bit in på 1980-talet. När uppvisningspiloten Sten Svensson sökte något nytt föll valet just på den robusta T-28:an. Premiär blev det inför publik i Varberg i juli.
20 ... GRÖNT FÖR FARNBOROUGH 08
Årets största flygmässa som gick i miljöns tecken bjöd på mycket nyheter från flygplanstillverkare världen över. Dock var det klent med sensationer från giganterna Airbus och Boeing. De utmanade varandra i stället i kampen om flest sålda maskiner. Det fanns ett flertal uppstickare från öst på årets mässan som den etablerade flygindustrin säkert kommer att få se upp med framöver.
30 ... KRIG PÅ TVÅ FRONTER
Under andra världskriget blev jaktflygarna i 332nd Fighter Group på begäran ofta eskort åt bombflygbesättningarna. Vad inte alla visste var att samtliga piloter i jaktflyggruppen "The Tuskegee Airman" var svarta. De tvingades föra två krig - mot tyskarna och mot fördomarna bland sina egna.
34 ... HELIKOPTER MED EN HISTORIA
Hiller UH-12B är en av de äldsta helikoptrarna som flyger i Sverige i dag. Att denna amerikanska helikopter hamnade i vårt land har sin alldeles speciella historia.
40 ... SKY ARROW - EN DRÖM I VARJE TUM
Testpiloten Bob Grimstead konstaterar att den italienska kompositkärran prestandamässigt slår de flesta konventionella tvåsitsare på marknaden. Samtidigt som den kostar mindre både att köpa och flyga.
46 ... SVART SOMMAR FÖR PRIVATFLYGET
Att hålla farten och flyga flygplanet är ett tema som återkommer i Rolf Björkmans artikel där han granskar de senaste haverierna.
50 ... TRANSITION - ETT LYFT FÖR BILEN
Hur många har inte haft fantasier kring en flygande bil? Försöken att förverkliga denna dröm har varit otaliga. Nu ser det dock ut som företaget Terrafugia har lyckats få fram en prototyp som ska flyga redan i slutet av året!
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se