Innehåll nr 1 - 2014
Är det så att det våras för Gripen i ett internationellt perspektiv? Den relevanta frågan ställer sig Christer Åhström efter att Brasilien slutligen bestämde sig för att Gripen var det mest prisvärda alternativet. Återstår att se om även den schweiziska folkomröstningen faller ut till Gripens fördel. Tidigare i år meddelade Indonesiens försvarsminister att Gripen var ett av alternativen när de ska ersätta sina F-5 Tigers. Även Malaysia har visat intresse. Gripen tycks ligga rätt i tiden.
Trots sina 25 år i luften har Gripen framtiden för sig när man numera kalkylerar med att flygsystem ska vara beständiga i 30 till 40 år.
Två flygplan som till skillnad mot Gripen tillhör veteranernas skara är Vampire och Avenger. Flygplan som gör sig bra på bild, åtminstone om Daniel Karlsson och Björn Hellenius håller i kameran. Även Gunnar Åkerbergs foton på föreningen Helicopter Lovers veteranhelikoptrar går inte av för hackor.
Hur det går till när Orkanjägarna flyger rakt in i de värsta ovädren för att samla data kan du också läsa om i årets första tidning.
Häromdan hade jag en naturupplevelse utöver det vardagliga. Alldeles utanför redaktionstorpets fönster skred en älg plötsligt förbi.
Den majestätiska djuret styrde kosan upp emot skogen och försvann. Trots att man vet att älgen är ett väldigt djur så slås man ändå alltid av hur stora de faktiskt är.
Efter björnen lär de ha de största spårstämplarna av alla djur i vår fauna. Och att de var stora kunde jag konstatera när jag gick ut för att titta på klövavtrycken i snön.
Just att leta efter spåravtryck i snön är väldigt spännande. Rådjur, räv och hare är lätt att kännna igen. Men ekorre, vessla, hermelin och sorkar är lite knepigare att skilja åt.
De i särklass häftigaste spårstämplar jag sett på min mark är efter ett lodjur. Men det var 15 år sedan och allteftersom urbaniseringen breder ut sig där jag bor så försvinner dessvärre också förutsättningarna för att få se djur som kräver en mer ostörd miljö.
Men ibland händer det oväntade. En morgon när jag steg ut på farstutrappen flög en koltrast med ett skrik ut ur syrenbuskaget med en pilsnabb Sparvhök efter sig.
Jag såg inte dramats upplösning. Men vissa naturupplevelser kan man leva utan.
Christina
4 ... ORKANJÄGARNA
Läs hela artikeln i PDF-format Att flyga i en orkan är långt ifrån ofarligt. För att samla alla fakta krävs att Orkanjägarna flyger in i och ut ur orkanen gång på gång på höjder mellan 150 och flera tusen meter. Fem besättningar har gått förlorade sedan Hurricane Hunters startade 1944. Hur många människoliv som räddats går knappast att räkna tack vare dessa modiga män.
18 ... STORSLAM FÖR GRIPEN
Efter många om och men blev det slutligen Gripen som stod som segrare i och med Brasiliens order på 36 flygplan. Om det våras eller inte för Gripen i ett internationellt perspektiv återstår att se. Men bland högkvalificerade stridsflygplan är Gripen sannolikt det enda ekonomiska alternativet när många länder planerar för framtiden.
34 ... VAMPIRE
I väntan på ett svenskt jaktplan vände sig flygvapnet till de Havilland i England. Utvecklingsarbetet gick snabbt och redan i januari 1946 kunde svenska flygvapnet lägga en första order. Flygplanet gavs beteckningen J 28 och kom att användas fram till mitten på 1950-talet då J 29 Tunnan successivt tog över dess roll.
44 ... GRUMMAN AVENGER
I början av andra världskriget tog Grumman Aircraft Engineering Corp. fram TBF Avenger. För att det förhållandevis stora torpedflygplanet ändå smidigt skulle få plats på dåtidens hangarfartyg konstruerades det med de karaktäristiska invikbara vingarna.. Omkring 1960 var det dags för pension, men tack vare entusiaster finns numera två Avenger i flygande skick i Europa.
62 ... RAPTORSKY
Under sena 1980-talet fick Sukhoi och MiG i uppdrag att ta fram något som kunde matcha amerikanernas F-22. Det ryska svaret blev en femte generationens stealth-fighter, PAK-FA T-50. För fyra år sedan flög den första prototypen. Nu har ryssarna fem i luften.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se