Innehåll nr 7 - 2021
8 ... Global Eye
Den kan se en vattenskoter på femtio mils avstånd. För att inte tala om fientlig flyg- och fartygsaktivitet. Nu ska Global Eye bli Sveriges flygande stridsledningscentral.
10 ... Airbus A380 har lämnat Lufthansa
Den sista av Lufthansas sammanlagt 14 Airbus A380 står nu parkerad i Teruel i Spanien. Det innebär att Lufthansa nu är nästa flygbolag i ordningen att avsluta epoken A380.
12 ... Caravellen på Arlanda räddas från skrotning
Flygplanet har stått på marken i 47 år och risken fanns att den skulle skrotas, men nu ska Caravellen på Arlanda flyttas till Finland och bli ett monument vid flygplatsen i Åbo.
15 ... Jet Suit
Människan vill flyga. Helst utan att sitta instängd i ett flygplan. Det är utgångspunkten för Jet Suit: en ryggsäck med jetmotor och bränsletank. Svårare än så är det inte att flyga.
18 ... Flygrevyn möter:
Malmö Airport lever inte i skuggan av Kastrup. Flygrevyn möter Karin Öhrström, flygplatschef på Sturup med ett viktigt uppdrag och som också avslöjar varför alla byggnader är gula.
24 ... Antonov AN-12
Långa, svarta rökstrimmor virvlar akteröver, som från ett gammalt koleldat fraktfartyg. Det är ju också vad det är, fast i lufthavet. Men det är ljudet som avslöjar att det är en AN-12.
28 ... Icelandair: Airbus eller Boeing?
Icelandair är en trogen köpare av amerikanska flygplan. Nu ska ryggraden i flottan, Boeing 757 bytas mot modernare flygplan – och kanske kan Airbus A321LR vara ett alternativ.
31 ... Stuntflygning – 245 blås genom tunnel
En meter över marken och ett par meter upp till taket. Det var förutsättningarna när stuntflygaren Dario Costa drog iväg med en Zivko Edge 540 in i två tunnlar för att slå rekord.
34 ... Flygtest: Daher Kodiak 100
För en utflykt i ”bushen” eller som ersättare till fallskärmsklubbens gamla slitna hoppkärra bör den vara en lämplig kandidat. Amerikanska äventyrsmaskinen Daher Kodiak 100 är ”packåsnan” som imponerar i sin klass.
42 ... Flygrevyn listar: 10 jättemaskiner som slagit världen med häpnad
Stora, tunga och massor av lastkapacitet. Det finns en handfull flygande bjässar som imponerat på världen. Flygrevyn listar de tio största från igår och idag.
50 ... Airport: Kastrup regerar – igen
Flyget återhämtar sig och Kastrup är åter störst i Skandinavien. Men det är i Norge som även de regionala flygplatserna återhämtar sig snabbast. Flygrevyn har koll på siffrorna.
52 ... Bf 109 – flygaressens favoritmaskin
Den byggdes i 35 000 exemplar, kanske mest i världen. Men så var Messerschmitt Bf 109 också ett fantastiskt stridsflygplan och flygarnas absoluta favoritmaskin.

 

Mer information: Flygrevyn.se