Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Tre flygplatser får nobben i nya flygutredningen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 oktober 2017
Vilka flygplatser ska ha upphandlad flygtrafik? Det har Trafikverket nu lämnat förslag på i den nya Flygutredningen. Där finns en flygplats som kan komma att få tillbaka upphandlad trafik medan tre flygplatser får nobben.

Trafikverket har i dagarna publicerat den senaste Flygutredningen om de flygplatser i landet som har upphandlad flygtrafik, det som tidigare kallades för rikstrafiken och numera trafikplikt. Utredningen ligger till grund för själva upphandlingen som sedan ska göras för åren 2019 – 2023. För ett flertal av de mindre regionala flygplatserna i norra Sverige är trafikplikten en förutsättning för att kunna överleva. Därför kan Trafikverkets utredning avgöra fortsatt flygande som vanligt eller en närmast omöjlig situation där den lokala kommunen ska gå in och ta över ansvaret. 

Det vet man bland annat i Storuman som tappade den upphandlade flygtrafiken 2008 och sedan gjorde försök med att själva stå för kostnaderna. Det blev ett kostsamt projekt som lades ner efter ett par år och sedan dess har det inte funnits linjetrafik på flygplatsen.

Det blir det inte heller vid den nya upphandlingen. Flygtrafik till Storuman och Mora anses inte ge så stora tidsvinster i förhållande till andra resesätt att staten ska bekosta den. Dessutom finns ett flertal andra flygplatser i närheten. Mora å sin sida har flygtrafik till Arlanda men det sker tack vare att kommunen betalar cirka fem miljoner varje år för att den Jetstream som flyger mellan Sveg och Arlanda ska göra en mellanlandning i Mora. Men någon egen linje blir det alltså inte, enligt Trafikverkets bedömning. 

Inte heller Haparanda får upphandlad flygtrafik. Kommunen har ingen egen flygplats men har flera gånger ansökt om att staten ska bekosta en linje till Arlanda eller Bromma från Kemi, knappt tre mil bort, på andra sidan finska gränsen. Trafikverket menar dock att tillgängligheten för resor till Stockholm klaras med marktransport de drygt 13 milen till Kallax i Luleå. 

Men på flygplatsen i Kramfors kan man glädjas åt Trafikverkets utredning. I dag lever flygplatsen till viss del på nåder i och med att en del av trafiken från Arlanda till Lycksele, Vilhelmina och Hemavan mellanlandar där. Ett arrangemang som kommunen betalar tio miljoner per år för. Men från 2019 ska alltså staten bekosta en egen linje till Arlanda.

Trafikverket har nu föreslagit att det ska vara trafikplikt på tio flyglinjer i Sverige:

- Gällivare-Arlanda 


- Arvidsjaur-Arlanda 

 
- Lycksele- Arlanda 

 
- Hemavan-Arlanda 


- Vilhelmina- Arlanda 


- Sveg- Arlanda 


- Östersund-Umeå 

- Torsby-Hagfors-Arlanda 


- Kramfors-Arlanda 


- Pajala-Arlanda 


Två av dem ingår i trafikplikten men står utanför de statliga pengarna, på sträckorna Gällivare-Arlanda och Arvidsjaur-Arlanda har Nextjet tagit över ansvaret och flyger trafiken på egna kommersiella villkor. 

Flygutredningen ska nu ut på remiss innan regeringen fattar beslut inför upphandlingen under nästa år.

Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Öm tå
Skrivet av klas, 2017-10-16 17:41:58
Romme Alpin finns ett stenkast från flygplatsen i Borlänge. Det är skillnad mellan Åre och skidorter i Alperna jämfört med Sälen. I Sälen finns ett hotell med en platt familjebacke. Familjer och unga klarar sig inte utan bil i Sälen. Med 5-10 bussturer mellan anläggningarna och en mack som hyr 10 bilar. Det finns ingen från UK, Ryssland eller övriga Europa som vill flyga till platta "alpina" backar och äta dyra svenska pizzor och pulvervåfflor. Sälens flygplats är storhetsvansinne.
Anmäl inlägget
Alpin skidåkning 4:
Skrivet av Flygkonsult & alpin skidåkare, 2017-10-15 18:16:46
Skidbussar på tidtabell (Skistar), Biluthyrning (Hertz genom Circle K i Lindvallen) och taxi finns i Sälen. Det kommer dessutom finnas utökad trafik T/R flygplatsen.
Anmäl inlägget
Alpin skidåkning 3:
Skrivet av Flygkonsult & alpin skidåkare, 2017-10-15 18:06:14
Har jobbat som guide i både Åre och i alperna och hålllit på denna sport i över 40 år så jag vet vad jag pratar om! Du bör nog rådfråga någon som kan sakfrågor innan du fäller liknande kommentarer i fortsättningen.Hertz har f.ö. biluthyrning i Sälen och har haft det under flera år.
Anmäl inlägget
Alpin skidåkning 2:
Skrivet av Flygkonsult & alpin skidåkare, 2017-10-15 18:04:42
Ställ gärna samma kommentar till Ingemar Stenmark och Anja Pärson som kommer från en by (Tärnaby) med motsvarande backlängder som i Sälenområdet. Vad kallar du dom för?
Anmäl inlägget
Alpin skidåkning 1
Skrivet av Flygkonsult & alpin skidåkare, 2017-10-15 18:02:55
Det kallas för alpin skidåkning när man åker utför. Slalom,störtlopp, snowboard. Punkt! Du har uppenbarligen vare sig erfarenhet eller kunskap om sporten. I backarna i Sälen, Högfjället, Lindvallen, Stöten, etc. och åker man alpin utförsåkning. Det kan du fråga vilken erfaren utförsåkare som helst samt Skistar. Vad tror du annars liftarna i Sälenområdet är till för?
Anmäl inlägget
Marktransporter i Sälen
Skrivet av Flygkonsult & alpin skidåkare, 2017-10-14 06:42:23
Transport från flygplatsen är inga problem alls.Finns taxi, hyrbilar och bussar i Sälen. Dessutom bor inte alla på hotell då det finns en stor möngd stugor att hyra i Sälenområdet.Har rest många år (40) T/R Åre med flyg till Östersund och sen hyrt bil på flygplatsen.Inga problem alls! Där finns taxi, hyrbilar o bussar som många använder sig av.Alla bor inte på hotell i Åre heller.Precis som i Sälen.Problem..? Nej inte direkt
Anmäl inlägget
99,9 % åker bil
Skrivet av klas, 2017-10-12 17:19:54
Det finns ingen infrastruktur i Sälen för att ta hand om skidturister som saknar bil. Skall de som åker flyg hyra bil i Mora eller skall de åka taxi mellan de olika liftarna? Det finns endast ett hotell i området och för flyget räcker inte detta. Skall de bo på hotell i Trysil eller i Falun? Mest oigenomtänkta satsningen inom svenskt flyg och svensk turism.
Anmäl inlägget
Norra Europas största alpina skidområde-Sälen
Skrivet av Flygkonsult, 2017-10-12 14:03:57
1 627 000 resenärer ville uppenbarligen åka skidor i Sälen säsongen 2016/2017 med hänvisning till statistiken och Skistar.
Anmäl inlägget
Meningslös flyplats i Sälen
Skrivet av klas, 2017-10-12 12:40:51
Stackars Mora som förmodligen tvingas lägga ned eftersom lobbyisterna lyckats lura alla riksdagspartier att godkänna bygget av flygplatsen i Sälen. Ett katastrofbeslut för miljön och för norra Dalarna. Vem vill åka skidor i ett skotergetto med mycket avgaser som nu också blandas ut med flygfotogen?
Anmäl inlägget
Pajala
Skrivet av JE, 2017-10-12 12:37:36
Är det inte trafikplikt Pajala - Luleå snarare än Pajala - Arlanda som är aktuellt?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
BAM
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev