Skriv ut  

Norge mosar Gripen

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 21 november 2008
Den norska regeringen väljer konkurrenten från Amerika och ministrarna var inte snälla mot svenska JAS Gripen när de på torsdagseftermiddagen meddelade sitt beslut.

- Valet av flyg måste följa kvalitet och pris och det bästa flyget var inte svenska Jas Gripen, säger Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe till SvD.

Den norska försvarsministern fullständigt mosar Gripen NG, skriver Ny Teknik:

- Joint Strike Fighter är bättre än Gripen NG inom alla stridsflygets huvuduppgifter - informationsinhämtning och övervakning samt bekämpning av mål i luften, marken och till havs, säger Anne-Grete Ström-Erichsen.

- Dessutom var det amerikanska stridsflygplanet billigare, för att man tillverkat fler då vi får leveransen. Det betyder också att kostnaden har sjunkit, säger statssekreteraren vid det norska försvarsdepartementet, Esben Barth Eide, till DN.

Att affären går till amerikanska Lockheed Martin i stället för svenska Saab är ingen överraskning, skriver Fredrik Braconier i SvD.

- USA är enda makt med militär kapacitet att komma till Norges undsättning vid en kris. Sverige kan ju inte ens försvara sig själv, enligt färska erkännanden från Sveriges försvarsminister.

Skribenten påminner om att under efterkrigstiden har Norge alltid köpt sina stridsplan från USA och att landet också har bidragit till utvecklingskostnaderna av nya F-35.

- För Norges del handlar det inte bara om själva stridsplanet och dess prestanda. Norge är säkerhetspolitiskt beroende av USA, skriver Fredrik Braconier.

För SAAB och den svenska regeringen är beslutet ett bakslag, skriver Mikael Holmström i SvD:

- Det är ett allvarligt bakslag. Man har helt enkelt ett plan som inte klarar de norska kraven, trots att Gripen vässats i en superversion.

- Det kan också vara dåligt för svenska skattebetalare och svenska försvaret, för med fler länder som använder svenska plan kan kostnaderna för utvecklingen delas med dem.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev