Skriv ut  

SAS kommenterar inte Cimber-rykte

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 december 2014
SAS köper Cimber och lägger hela den egna CRJ-flottan där. Det rapporterade ett flertal medier igår. Men SAS vill över huvud taget inte svara på frågor kring den påstådda affären.

- Vi har ingen kommentar. Det är bara ett rykte, meddelar flygbolaget.

Cimber

Cimber och SAS har sedan tidigare ett nära samarbete kring en del kort- och medeldistanstrafik, i första hand från Kastrup. Med en flotta på fem CRJ200 har bolaget flugit både inrikestrafik i Danmark och en del destinationer i norra Europa.

- Det var ett upplägg som fungerade bra för båda bolagen, alla var nöjda, säger Jan Palmér som tidigare var vd för Cimber.

Därför kom det som en överraskning när SAS i höstas sa upp avtalet med Cimber och därmed drog bort merparten av den produktion som håller flygbolaget igång. Personalen varslades om uppsägning.

Än mer överraskande var beskedet som återfanns i de flesta media igår om att SAS nu köpt Cimbers AOC och dessutom överfört hela sin egen flotta på 12 CRJ900 till Cimber. Det skulle i så fall vara en fortsättning på SAS arbete på att lägga merparten av kortlinjeproduktionen hos underleverantörer med flygplan bättre anpassade för korta och tunna linjer. SAS kan även minska modellfloran i den egna flygplansflottan genom att placera de hittills egna CRJ-maskinerna i ett annat bolag.

Det kan även motivera det faktum att SAS nyligen valde att inte, trots tidigare planer, sätta in Airbus A319 på ett antal av linjerna från Kastrup. Istället är det fortsatt CRJ-maskiner i trafiken på bland annat Luxemburg, Aberdeen och Hamburg.

Det har dock inte gått att få några kommentarer från SAS, varken om den påstådda affären eller att en presskonferens skulle hållas idag fredag.

- Det är enbart rykten. Den 18 december presenterar vi siffrorna från fjärde kvartalet och kommer då också att berätta om de fortsatta besparingarna i miljardklassen som vi måste göra. Innan dess har vi inga kommentarer kring ryktet om Cimber, säger Henrik Edström, presschef på SAS i Sverige till Flygtorget.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SAS hustlar!
Skrivet av Norwegian air hustle, 2014-12-08 22:08:35
Köpet är inte helt 100 klart. Däremot köper de Cimber på faktura. Det är något annat.
Anmäl inlägget
SAS köper Cimber
Skrivet av Klart, 2014-12-08 09:01:08
Köpet klart:
http://www.sasgroup.net/en/sas-acquirers-cimber/
Anmäl inlägget
Rykte
Skrivet av EB, 2014-12-05 19:59:27
Varför skriva så mycket om ett rykte?
Ryktet sa också att Emirates ska börja flyga svensk inrikes ARN-SDL-KRN-OSD-ARN är första slingan av många;)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev