Skriv ut  

Ryanair möttes av protester i Köpenhamn

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 mars 2015
Igår började Ryanair flyga på Kastrup. Det är en premiär som möttes av kraftiga protester från fackligt håll med demonstrationer och annonskampanjer mot arbetsmiljön i det irländska flygbolaget. Det kan medföra att Ryanair inte gör allvar av planerna på att inrätta en bas i Köpenhamn.

Det har varit på gång länge men inte förrän igår blev Ryanairs inträde på flygplatsen i Köpenhamn verklighet när FR632 från Dublin landade vid lågpristerminalen CPH GO. Den första linjen ska, enligt Ryanair, snart kompletteras med betydligt mer trafik och i ett första skede bestå av nio olika destinationer. Det är ett trafikprogram som också innebär att fyra flygplan ska baseras i Köpenhamn som också blir bas för cirka 120 piloter och kabinpersonal.

Men det är en etablering som möts av protester. Ryanair har vägrat att ingå några kollektiv avtal inför etableringen i Köpenhamn och det har fått fackföreningsrörelsen att agera. De har de visserligen inte gjort under de år som Ryanair flugit på bland annat Billund, men nu har man varslat om strejker bland markpersonalen på Copenhagen Flight Services som ansvarar för CPH GO. I första hand är det Flyvebranschens Personale Union som leder protesterna men en hel rad andra fackförbund har utlovat sympatiåtgärder om inte Ryanair inleder förhandlingar. Vid premiärturen igår genomfördes demonstrationer ute på plattan där flygplanet var parkerat, av allt att döma av personer som arbetar på flygplatsen. Det försenade avgången tillbaka till Dublin.

Det utlysta strejkvarslet ska behandlas av arbetsdomstolen i Köpenhamn men något utslag därifrån väntas inte förrän om ett par veckor. Under den tiden ska inga konfliktåtgärder sättas igång. Men det hindrar inte att det pågår en annonskampanj mot flygbolaget.

Om det inte blir någon överenskommelse mellan flygbolaget och de danska facken drar Ryanair tillbaka planerna på att etablera bas i Köpenhamn. Flygningarna kommer då att ske från de cirka 70 olika baser som finns runt om i Europa som enbart inkommande trafik till CPH GO.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

på tiden!
Skrivet av Niko, 2015-03-22 01:19:09
Varför har inte detta skett tidigare, på fler platser, samtidigt, under längre tid?
Eller ska bara Cph vara fanbärare för Europas värderingar?

Anmäl inlägget
Forca Danmark
Skrivet av Pablo, 2015-03-19 16:58:06
FINALLY SOME COJONES!!!
Anmäl inlägget
Danmark äger
Skrivet av preben, 2015-03-19 15:21:27
Äntligen! Inte mycket men iaf någon som visar hur fel Ryanairs modell är. Heja fagføreningarna i CPH!
Anmäl inlägget
dags för strejk på Kastrup igen!
Skrivet av värna monopolet, 2015-03-19 12:09:49
aja baja fult att flyga på SAS mark
Anmäl inlägget
Härligt Danmark
Skrivet av Johan, 2015-03-19 11:59:13
Äntligen några som står upp mot denna pionjär av social dumping. Nu fattas det bara att beslutsfattarna i Bryssel och de länder Ryanair har baser tar tag i detta och inför striktare regler när det gäller skatt och arbetsvilkor.

Alla försök att stoppa deras affärsmodel blir alltför tandlösa om inte myndigheterna kliver in.
Anmäl inlägget
Mycket väl godkänt Danmark!
Skrivet av Petter, 2015-03-19 11:38:14
Ge er inte! Annars sprids ryanairsjukan (man kan göra vad man vill med sin personal) överallt.
Anmäl inlägget
Danskar med ryggrad
Skrivet av Klas Klättermus, 2015-03-19 09:34:59
Härligt att höra att de står på sig.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev