Tråden startades av: Erik  2016-09-11 22:33:16
Hur är det att jobba på privatjet? 
Hur är det egentligen att jobba på privatjet? Jag har alltid undrat. Och hur får man jobb på en sådan båge? Sneglar på dem varje gång jag taxar förbi och försöker föreställa mig hur det vore att jobba där istället. Jag har det bra på airliner och har inga planer på byta karriär men det är såklart lockande att betrakta alla dessa privatjets. Det verkar vara en annan värld trots att vi är samma branch...

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

priv
2016-09-28 16:25:25
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
Du har så rätt, samma branch och en helt annan värld. Väldigt stor skillnad på de privatjet som har värdinna och de som flyger utan. Har du värdinna så blir det lite lättare då den sköter allt i kabin. Åker du runt utan så ska du inte bara flyga (på ett säkert sätt) utan även göra iordning catering och puffa kuddar. Och efter kommer du inte undan med att signera loggen, utan du måste dammsuga, torka bord, diska och faktiskt städa toan. Även om du har fyra streck på armen.
Och kunder som ställer extrema krav.
Högsäsong på sommaren, dåliga avtal, inga kollektivavtal. Vissa är st by 24/7, andra har schema. Två veckor på och två veckor av. En vecka på en vecka av, och en del som kör två veckor på en vecka av. Semester gömmer man i de lediga perioderna så glöm sammanhängande ledighet.
Men hyfsat betalt, trevliga nattstopp, litet antal passagerare så aldrig problem ombord, bra prestanda, aldrig gnäll om att tanka extra fuel, slipper tidtabellsjakten utan åker när passagerarna kommer, bara 2-300 flygtimmar per år, ofta ett lite sammansvetsat gäng med mycket trevliga kollegor och oftast mycket trevliga passagerare. Minst lika bra SOP som linjebolag och mycket simulatorträning.
Sen är det lika mörkt, lika blåsigt och banorna är lika hala som i en linjekärra. Och saker går sönder lika mycket så MELen åker fram då.och då
Frågan är då, är gräset grönare?
Styrman
2016-09-28 07:19:17
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
Det är väldigt roligt och varierande i jämförelse. Ok betalt. Arbetsbördan varierar. Hösten är lågsäsong och nu flyger jag kanske 1-2 dgr i veckan och på sommaren då det är högtryck kan jag vänta mig att vara borta 1-2 veckor i sträck med kort varsel. Är man en flexibel person som tycker om ansvar och service samt att träffa sina kunder så är det jätteroligt.
johan
2016-09-25 21:05:42
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
Hej. Som tidigare trådinlägg nämner så är det större variation i flygandet då destinationerna varierar och man kommer ofta till mindre flygplatser, där "livet" för det mesta är enklare, läs lättare security.
Sedan får du också sköta det mesta runt flygningen på egen hand, själv beställa all markservice som krävs, det gör också att man inte bara kan skriva i tech-loggen och sen få transport till hotellet utan man stannar kvar och gör i ordning kärran o nattar den.
Bizjettare
2016-09-13 17:52:15
Gammal i gemet

Hej Erik!


Jag har själv jobbat inom denna delen av branschen i ca 15 år och de sista 5 har varit bra. Schemat är 15 dagar på med efterföljande 15 dagar av. Under de 15 dagarna jag är på så händer det ofta att jag får åka hem med betald resa då planet inte ska användas på ett par dagar. Lika ofta händer det att det kanske bara flygs 5-10 dagar av de 15 på och då kanske ett eller två leg om dagen bara. Lönen är nog som bäst i paritet med airline, oftast lite lägre, men arbetsbördan på de flesta ställen betydligt lägre. Fler utenätter dock vilket kanske inte passar alla samt eventuellt lägre anställningssäkerhet då fack mm saknas.

Som föregående talare sa så finns det lika många vilkor som bolag och man måste ha tur att hamna rätt.

Hoppas det gav dig lite mera kött på benen och det är bara att ställa fler frågor så ska jag gärna svara på dom.

Mvh
PilotX
2016-09-13 13:17:17
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
Privatjet är toppen om man kan anpassa sig till upplägget. Det kräver rätt stor flexibilitet och man behöver vara beredd på spendera långa perioder hemifrån, ibland utan förvarning. Men bortsett från detta är det väldigt kul och varierande. De flesta jobbar 2-3 veckor och är sedan ledig 1-2 veckor. Generellt bra betalt.
Air hostess
2016-09-12 21:30:35
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
Någon som har förslag på private jet Buisiness jet
Som Cabin crew
Eko
2016-09-12 20:13:00
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
Det är riktigt bra om du hamnar på ett bra bolag.
Varierande och inte så monotont som det kan bli på en airliner, har provat båda.
Jag stormtrivs!
MaxPax
2016-09-12 14:26:40
SV: Hur är det att jobba på privatjet?
@Erik

Pröva sökfunktionen (Filtrera på trådnamn)

Det har funnits en hel del trådar i ämnet här på Flygtorget.

Mvh/Max
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev