Tråden startades av: Pontus  2017-06-12 20:45:50
Flygutbildning atpl, är man får gammal? :) 
Hej

Jo, har funderat på att bli trafikflygare i nästan hela mitt liv, är 33 nu.
Är det för sent tror ni? Att det dragit ut på tiden förklarar jag med att jag har astigmatism runt 2.75 och därmed aldrig ens testat göra en klass 1 medical. Men tänkte att jag lär prova innan man blir riktigt gammal och skulle man få en sådan så är ju funderingen om man skall gå vidare och blir trafikflygare?
Hur har ni gjort med synfel och ålder?
Har ju ett välbetalt jobb i dagsläget men känner mig inte "hemma" i något som inte är en cockpit :)

Mvh Pontus

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Gullan Purser&Instruktör
2017-06-29 14:25:42
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Absolut skall du ta ett cert, vi behöver lite
medelålders erfarenhet i SAS , och det kommer att behövas
många fler piloter i framtiden.
Klart du skall genomföra din dröm, livet är direktsändning och
går inte i repris.

Välkommen
hm
2017-06-29 01:13:12
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Flyga är skitkul men att vara pilot är ett jobb och dessutom ett jobb med många nackdelar.
Tänk på att du som pilot kommer att jobba minst 50% obekväma arbetstider - supertidiga morgnar, sena kvällar, natt, helger, julafton, midsommar, födelsedagar osv.
Du kommer med aldra största sannolikhet inte att kunna jobba där du bor nu. I sverige finns det väldigt få flygjobb så du kommer antingen att få pendla (riktigt slitsamt) eller att få flytta till gissningsvis UK, Spanien eller Italien.
Piloteriet är inte familjevänligt och det finns massor av skillda piloter med dålig kontakt med sina barn.

När man är 21 är inte dessa problem ivägen och man kan bygga upp sin karriär före man bygger upp det övriga livet. Då funkar det. Om du ska anpassa familj och ett väletablerat liv till ditt pilotjobb så kommer du få offra mycket.

Med andra ord. Lever du ett ungkarlsliv som en 21åring så kör. Lever du som de flesta 33åringar med kanske ett barn på g så är det ingen bra ide.
Då skulle jag rekommendera att du tar dina intjänade pengar och flyger för nöjets skull. Gör lite cool flygning så som ava, ifr, tailwheel, sea osv.
CFIT
2017-06-18 01:52:24
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
"Är 33 år och har alltid älskat glass. Har ett välbetalt jobb men känner mig inte hemma i något annat än en glassbil."
Du förstår väl att du med ett välbetalt jobb antagligen har råd att köpa mer glass än vad du har om du kör glassbil?
fredrik
2017-06-13 22:36:29
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Gratis är bäst.

40pluss hade jag avrått. Är du under 40 är du bara barnet, kör på. Bra att lite mogna 30 plussade börjar flyga så inte himlen kryllas av 20 åriga trafikpiloter som inte vet så mycket annat än flyg. Skulle tippa med min vilda gissning att snittåldern för en precis färdigutbildad pilot i Sverige ligger på 25 typ.
Pontus
2017-06-13 20:12:56
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Tack för alla svar!

Har tidigare nästintill ett ppl, dock bara tjugotalet timmar, fick lov att avbryta detta pga familjeskäl 2007.
I dagsläget är jag egenföretagare och att "hora" runt som någon så fint skrev gäller nästintill alla yrken om man vill kliva upp i stegen så att säga. Alltid ge och ta.
Så nu skall jag boka in en klass 1 och se ifall det skiter sig på synen eller ej, går det bra så kommer jag nog löpa linan ut.
Bäst vore ju såklart TFHS, men annars får det bli någon utbildning som kan vara CSN berättigad.
Som någon skrev så kan man kanske kombinera med jobbet.
Är på ARN minst två ggr per vecka i tjänsteresor så suget har vuxit enormt nu... ;)

Mvh Pontus

Mvh Pontus
Börje
2017-06-13 11:10:02
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Kolla först upp med flygläkare om synfelet är ok. Kör sedan igång med PPL
lokföraren
2017-06-13 10:47:22
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Jag har också astigmatism -2,75 och det har inte varit problem med medical class 1. Gjorde det förra året när jag sökte till dem grattis utbildningarna som erbjuds i Sverige. Kom tyvärr inte in första försöket men provar minst en gång till innan jag börjar tänka om det är lönt att betala själv för utbildningen. Är också i samma sits, 27 år gammal, har ett mycket bra betalt jobb som lokförarinstruktör men som sagt, det klickar inte ordentligt, alltså det är ett jättebra jobb, men det känns att man vill satsa på det man har drömt hela livet om, alltså att bli pilot.
aa
2017-06-13 10:25:48
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Allt går att göra vid sidan om ditt vanliga jobb... Läs på distans och flyg på kvällar, helger och semestrar, att gå all in och säga upp sig och sen inte klara utbildningen är inte det bästa... Tar lite längre tid att lära sig när man är äldre, alla klarar det inte...
David
2017-06-13 10:23:48
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Ett tips kan ju vara att börja med ett besök hos en flygläkare för att undersöka om dina synfel är godtagbara för ett Medical Klass 1. Det kostar någon tusenlapp kanske men är en billig check. Är det lugnt är det ju bara att köra.

Nästa tips är att söka TFHS som är en billig gräddfil in i branschen. Har du turen att komma in så väntar knappt 3 år av utbildning intensivt men sen är du färdig flygare på tung trafik med typerating på en modern kärra. Utbildningen är statligt finansierad så du slipper alla kostnader förutom prov och licensavgifter kopplade till transportstyrelsen.

Lycka till !
FD pilot
2017-06-13 08:32:26
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Du är inte äldre än en pilot som i 33 års ålder väljer att göra något annat i livet än att flyga flygplan. Däremot kan vägen in i en bra cockpit vara lång och slitsam vilket kanske är mer frustrerande för en medelålders än en ung människa i 21 års ålder som äger världen och inte ser några hinder.

Är du en romantiker så kanske du tar steget, men jag skulle rekommendera ett privatcert till att börja med. Sen är det bara att fortsätta utbildningen om du tycker att det är kul.
ABC
2017-06-13 00:15:46
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Nu blir du inte trafikflygare per automatik bara för att du skaffar dig en pilotutbildning... Du måste fortfarande "hora" runt för att skaffa dig ett jobb. Stort lycka till men jag tror inte du fattar vad det innebär.
Robin
2017-06-12 22:47:06
SV: Flygutbildning atpl, är man får gammal? :)
Kör så det ryker tycker jag! Vet folk som varit betydligt äldre när dom börjat och sitter idag på schyssta jobb. Rörande din astigmatism vågar jag inte uttrycka mig dock.

Lycka till :)
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev