Tråden startades av: Freezeria  2018-03-22 02:02:26
Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ 
Hej! Jag är "the usual student" på det här forumet med aspirationer om att bli komersiell pilot och söka till YH-kurserna för BFSAA och TFHS. Jag har en snabb fråga bara.

Hur smarta/intelligenta är piloter och de nya studenterna på YH-kurserna på BFSAA och TFHS? Jag har träffat en från TFHS och han sa att han hade medelmåttiga betyg i gymnasiet, men att det gick bra för honom på urvalstesterna.

Vad är det jag ska hålla utkik efter/utveckla för att öka chanserna att komma in på de här skolornas YH kurs?

Tacksam för konstruktiva svar

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Re CFIT
2018-05-06 09:48:35
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Hur definierar du intelligens? Det är i grund och botten det ditt resonemang handlar om och jag förstår på ditt inlägg att du inte funderat så mycket kring detta.
CFIT
2018-05-04 21:34:07
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Vilka tror ni var mest intelligenta, de som byggde Apollo 11 eller de som drog iväg i det sprängfyllda dynamitröret riktat mot månen?
ABC
2018-05-01 12:17:00
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Tror de flesta ligger runt medel. Några lägre och ganska få långt över. Tror dock att 90% skulle beskriva sig själva som långt över snittet.
Skattebetalare
2018-05-01 00:18:47
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Enl elementär statistik är 50% under medelmåttan (medianen).
På Riktigt
2018-03-27 16:40:48
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
.
Man har försökt med tester
gällande de flesta yrken, men
alla har dålig korrelation till
då det är på riktigt och då under
en längre tid.

Tester är ett sätt att göra det
LÄTT för sig, men verkligheten
är mycket komplex och människans
förnåga till anpassning för olika situationer
är stor.

Inte ens intelligenstester är särskilt
bra på intelligens

Alla tester är dåliga spågummor/spågubbara

Alla TESTER från mönstring
till akademisk utbildning har misslyckats
med sina förutsägelser.

NÄR DET PÅ RIKTIGT, ÄR DEN ENA
TEST SOM GÄLLER.

Man brukar säga att alla Generaler
är mycket modiga och mycket dugliga
I FREDSTID....
Freezeria
2018-03-27 15:06:11
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Tack SK, siaparn och hmm för era svar!
SK
2018-03-26 11:17:44
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Tester likt de på TFHS är ju enda realistiska verktyget att använda. Tyvärr visar bara testernas resultat om du är bra på testerna eller inte.

Min erfarenhet genom åren säger mig att de är ganska trubbiga. Jag har haft många elever med utmärkta resultat på tester och psykologsamtal, men som sedan visat sig ha väldigt märkliga personligheter eller problem med flygningen på ett eller annat sätt.

Minst lika många gånger har jag sett motsatsen, elever som inte klarat TFHS tester el liknande och sedan gått andra vägar för att visa sig ligga i toppskiktet av pilotkåren.

Detta är ett enkelt och relativt billigt sätt att sålla, men som sagt trubbigt. Kör hårt, men ta det inte för hårt om du får dåligt resultat på testerna!
siaparn
2018-03-26 10:19:39
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Det handlar inte generellt om "vanlig iq" alla som klarat gymnasiet bör ligga inom normalbegåvningen för att kunna utbilda sig till pilot, i alla fall sett till teoridelen. Men praktiska delen och kunna processera avancerad information snabbt och riktigt i stressande miljö klarar inte alla av lika bra. Testerna som därför används i majoritet hos statliga flygskolor och vissa bolag mäter dessa förmågor, att hantera det oförutsägbara. Därför läggs mycket vikt på din problemlösningsförmåga, rumsuppfattning, simultankapacitet och inte minst ledarförmåga. Flera som får nej är lämpliga, men eftersom få platser erbjuds tar man endast de med bäst resultat.
hmm
2018-03-24 14:06:20
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Betyg är bara ett verktyg som används för att gallra. Det spelar inte jättestor roll vad du har för gymnasiebetyg så länge du är normalbegåvad och motiverad. Detta gäller framförallt TFHS men såvitt jag förstått så har SAA börjat släppa fokus mer och mer från betyg och insett att det istället gäller att hitta rätt individer. Yrkeshögskolan genomför 6 månader efter avslutad utbildning en check för att se om studenterna har jobb inom relevant område för utbildningen. Den statistiken är viktig för båda skolorna och på sikt viktig för att få behålla utbildningen.

Du kanske inte var motiverad i skolan, men presterar du på testerna hos TFHS, är ärlig och kan förklara varför du inte var motiverad i gymnasiet så är det inget problem. Fokusera på vad det är som gör att framtiden som pilot är rätt för dig. Jag har erfarenhet från båda YH-skolorna, men har gått ut från TFHS och kan avslöja att det är så långt från stereotypa människor du kan komma. Det är vad du skulle kalla för vanliga personer med mycket drivkraft och prestationsförmåga, som är motiverade att genomföra utbildningen.

TFHS tester liknar de som flygbolagen använder men de är till och med lite hårdare än de flygbolagstester jag gjort. Googla lite på IQ-tester och träna lite memory och huvudräkning på internet. Håll utkik på branschen och försök vara påläst över hur den fungerar. Du kanske kan leta upp någon tidigare student (det kryllar ju av piloter på instagram m.m.) och ställa lite frågor. Gör inte misstaget att tro att de som kommer in är överpresterande människor, utan ge bara allt du har och var ödmjuk och lycka till!
@Freezeria
2018-03-22 12:43:59
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Som med andra yrken finns det väldigt intelligenta och mindre intelligenta personer och även så inom pilotyrket. Man undrar ibland hur vissa får sitta och spaka tunga jetmaskiner när man träffat dem. Men även ingenjörer man träffat har både varit väldigt klipska, kreativa och smarta medan andra rent av har varit väldigt korkade och okunniga.
Dunken
2018-03-22 10:16:06
SV: Piloter, pilotstudenter intelligens och IQ
Ämnet har redan diskuterats mer än väl om du söker på FT.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev