Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten

KopplingDenna forumtråd handlar om följande nyhet:

Flygledare och LFV på kollisionskurs

Flygnyheter, Anders Carlsson, 2010-11-18
Slutkörda flygledare och stort övertidsuttag. Sjukskrivna som inte kan ersättas och där de vakanta platserna orsakar förseningar för flygbolagen. Samtidigt har förhandlingarna mellan LFV och fackförbundet ST som organiserar flygledarna avbrutits i väntan på centrala förhandlingarna.

Oron och olusten är stor bland flygledarna, en del talar till och med om "krig" med arbetsgivaren LFV.

Flygtorget ringde upp LFV för att försöka ta reda på vad som ligger bakom de senaste veckornas utveckling.

Läs hela nyheten (Öppnas i nytt fönster)

 Tråden startades av: FL ESOS  2010-11-23 10:24:00
KopplingFlygledare och LFV på kollisionskurs  
Förtroendet för GD och hans närmaste är idag helt slut. Det började redan förra förhandlingen då han hängde ut oss i TV. GD bör göra som sossarnas ledare, ställa sin plats till förfogande.
LFV nya ledning måste fokusera på det som är viktigt för LFV, och det är kärnverksamheten. Flygtrafikledningstjänsten skall prioriteras före all annan verksamhet. Alla projekt som inte är helt nödvändiga skall avslutas.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Mathias
2018-01-17 19:58:44
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Hur går det för LFV? Klarar de en tuff granskning? Vad jag förstår av att både läsa och lyssna runt så verkar LFV ha no limits för investeringar mm. Vem betalar när priser för tjänsterna som LFV levererar är halverade sen öppningen av marknaden. Hur går kalkylerna ihop?

Borde utredas av en oberoende.
Fredde
2018-01-15 16:12:51
SV: Journalist
Om du är journalist så börja m att lyssna igenom länken nedan. Där har du många uppslag att fortsätta med och kontakta även programledaren så kommer du säkert framåt. Den journalisten gjorde ett gott jobb men uppföljning saknas:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/894398?programid=1316
Denny
2018-01-15 14:52:06
Re: Journalist
Blir svårt att hitta någon som kan lämna lämplig information. De som testar projektet är ju beroende av att det ska fungera. Övriga personalstyrkan inser att det finns två arbetsgivare i Sverige... Inte lätt då att vara den som blåser i visslan.
Journalist
2018-01-15 12:11:33
SV: Gunnar
Det är inte så lätt att granska LFV när man slentrianmässigt sekretessbelägger all information som kan uppfattas som kritisk och sedan fortsätter att förhala/vägra lämna ut trots domstolsbeslut. Utöver detta så är det oerhört svårt för folk utifrån att skapa sig en korrekt bild av LFVs verksamhet vilket man utnyttjar till fullo för att försöka förvirra eventuella granskare/politiker/rättsväsende. Vill du få till en ordentlig granskning av LFV är det många som är beredda att ta upp den men du måste själv som visselblåsare förse granskaren med informationen. Vi kommer ingenstans genom de konventionella vägarna. Att skriva här på FT med en förväntan om att andra ska göra arbetet för dig kommer inte att leda någonstans.
Kritisk
2018-01-15 09:45:13
RE: "Pilot"
Nä nu räcker det, nu har ni flygledare gnällt över detta i flera års tid. Varför startar ni inte en egen granskning?????? Va?....

"Va?" vadå?! Varför skulle man sluta bry sig? Oerhört skönt att du inte har beslutsrätt i denna fråga och därmed fortsätter debatten. Tackar!
Gunnar
2018-01-15 09:32:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Sv Pilot. Jag ingen flygledare och heller inte emot utveckling. Utveckling ska inte ske på andras bekostnad och heller inte för motarbeta fria marknader.

Jag är emot när företag och människor "kliar varann på ryggen" för att komma fram i korridorerna. Även emot att oskyldiga ska tvingas betala notan för onödig utveckling av RTS. Kostnader för RTS kommer inte att betalas sig. Denna investering på åtskilliga 100-tals miljoner kommer vi skattebetalare få dras med så länge LFV tillåts leka företag. SAAB skrattar hela vägen till banken.
Pilot
2018-01-14 20:58:22
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nä nu räcker det, nu har ni flygledare gnällt över detta i flera års tid. Varför startar ni inte en egen granskning?????? Va?....
Gunnar
2018-01-14 10:55:31
LFV på kollisionskurs
För att förstå varför makt och pengar spelar roll och är viktigt lyssna på Kaliber. Är korruption i sin ordning i vissa led, lyssna på Kaliber i P1 inslag från 22 maj 2017. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/894398?programid=1316

Eller är/var det inte ok? Två intervjuade personer i programmet med tidigare stor påverkan för utvecklingen av fjärrstyrda torn (RTS) är idag undanskuffade.

För mig som lekman är korruption och andra övertramp så uppenbara i frågan fjärrstyrda torn. Skamligt, oseriöst och fler skyldiga måste ta sitt ansvar.

En större granskning bör ske av projektet RTS och dess pengaflöden. Varför ska skattebetalare stödja projekt vars enda syfte är att rädda LFV? Hur har tillståndsprocesser bedrivits? Det finns mycket att ifrågasätta och bara Kalibers inslag visar hur oseriöst allt bedrivs. Granska mera!
FL ACC
2018-01-13 13:07:49
Svar CFIT
"Flygledare liksom piloter har enligt mig mycket lätt definierbara uppgifter att lösa."

Vad spelar det för roll? Att en uppgift är lätt definierbar betyder ju inte att uppgifter är lätt att utföra. Det är väl inte direkt någon som ifrågasätter att det är ett svårt jobb att vara flygledare?!

Flygledare med stort ansvar
2018-01-13 11:07:16
RE: CFIT
Det är enligt DIG en lätt definierbar uppgift men inte en lätt uppgift...? Ska jag tolka att du menar så? Du får läsa mina inlägg igen för du verkar inte förstå att det du skriver kan tolkas på olika sätt iom att du skriver fel.
Och oavsett, vad du tycker är ju tämligen ointressant.

Var skriver jag om hur lätt/svårt det är att bli pilot...?

Men vad vill du ha sagt med detta?! Ska man som arbetsgivare (i detta fall provider) strunta i sin personal och motarbeta dom? Vad menar du att problemet är? Ska inte arbetstagare få ha åsikter...?

CFIT
2018-01-13 00:38:43
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
@ Flygledare med stort ansvar: Flygledare liksom piloter har enligt mig mycket lätt definierbara uppgifter att lösa.
Piloter flyger flygplan och flygledare separerar dem.

Att merparten av Sveriges befolkning (enligt dig) inte skulle vara i närheten av att klara kvalifikationerna för att bli flygledare medans samma merpart med lätthet kan bli piloter. Säger bara hur fantastiskt långt från huvuduppgiften de europeiska ANS-aktörerna kommit.

Om enbart huvuduppgifterna varit i fokus så hade också hela EU-instituationer varit arbetslösa.
FL
2018-01-12 22:32:55
SV: positiv fl
Hur tänkte du där? Individernas jobb påverkas inte om de flyttar med men arbetstillfällen på orterna försvinner. Statens närvaro i landet minskar och ökar i huvudstaden.

Tänkte att det börjar bli lite väl off-topic men så läste jag första inlägget: "Alla projekt som inte är helt nödvändiga skall avslutas". Åtta år senare har inget hänt i LFV, suck... Skulle annars hellre sätta rubriken "Sverige och LFV på kollisionskurs" när vi pratar rts på statliga flygplatser.
Positiv flygledare som flytt
2018-01-12 18:50:08
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Hur många jobb per ort berörs? Om de flyttar med så berörs inget.
Oliver Hardy
2018-01-12 14:12:47
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
100 miljoner i bidrag för att flytta jobb in till Stockholm och försämra förutsättningarna för landsbygden. Jo jag tackar. Undrar om det är sånt man vill höra på de berörda orterna.
EBM
2018-01-12 10:59:57
SV: Blitz
Jag undrar också vad EU-kommissionen säger om att LFV fått 100 mille i bidrag för att bygga central för 20 flygplatser?

Synpunkter på Tele2/Comhem-affären blir ju lite löjliga i sammanhanget. RTS är en sak men fri konkurrens en helt annan.
Blitz
2018-01-11 22:01:21
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Är det överhuvudtaget juridiskt hållbart ur ett konkurrensperspektiv för ett statligt verk, LFV, att bilda ett bolag (SDATS) med den privata sektorn, SAAB, för att bedriva flygtrafiktjänst inom och utom Sverige? SAAB har möjligen finansiella muskler och ingenjörskunnande. Ska LFV (staten) verkligen stödja privata sektorn i det avseendet? Ingår det i LFV´s direktiv från regeringen? Hur fri är egentligen konkurrensen i landet när den kringgås?
Pål
2018-01-11 15:08:01
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ta en funderare på vad LFV nya GD säger:

"– Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige. Swedavia är LFVs största flygplatskund och att stödja utvecklingen av Swedavias förmåga och affär har högsta prioritet för LFV, säger LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas."

"Flygledarna ifrågasätter om det är en bra idé att digitalisera flygtrafikledningen. Jag menar att det är nödvändigt om vi ska klara framtiden för Luftfartsverket och modernisera infrastrukturen. På sikt finns det egentligen inga alternativ. Låt mig utveckla min argumentation och svara på frågor och påståenden som ges i artikeln."

"Vår huvuduppgift är att tillhandahålla en säker, effektiv och miljöanpassad flygtrafiktjänst för civil och militär luftfart."

För mig ett klockrent budskap. LFV klarar inte framtiden om de inte får återskapa ett monopol. Var kommer kunderna in i diskussionen? Vakna innan försent!
Oliver Hardy
2018-01-11 12:42:56
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
RTS-bluffen börjar krakelera ordentligt. Politiker på högsta nivå har genomskådat LFV och Swedavias pinsamma misstag.
Egon
2018-01-11 11:46:57
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
"...övergå till fjärrstyrt och i förlängningen helt digitala obemannade lösningar?"

Verkligen? Fjärrstyrt, ja. Digitalt, nej! Fast alla pratar om att det är "DIGITALT" så kan ingen förklara vad det är som är så "DIGITALT".
Och att dra slutsatsen att det i förlängningen blir "DIGITALA" obemannade lösningar känns helt absurd! Det finns inga projekt (pågående eller planerade) som ens är i närheten av dessa slutsatser.
Självklart är det svårt att sia om vad som händer om 40-60 år men att tro att RTS (eller RTS 2.0) har en sådan lösning i närtid är lite väl foliehattsvarning.
Även om RTS-projektet inte verkar bry sig om kostnad kontra nytta så måste ju någon nån gång börja fundera på detta! Det måste finnas mängder med andra yrken/funktioner som måste vara långt mycket mer lönsamt att "DIGITALISERA". Torntjänst är inte en sådan.

Lotta
2018-01-11 08:55:02
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Våra tjänster kommer att behövas under överskådlig tid. Däri ligger ett av många problem. Vem vill utbildas till flygledare om man vet att statens bolag vill övergå till fjärrstyrt och i förlängningen helt digitala obemannade lösningar?

Jag håller tummarna att RTS projektet fallerar och att LFV får montera ner sin verksamhet. Statliga bolag ska inte konkurrera på öppna marknader. Nu satsas det orimliga pengar för stt LFV ska kunna konkurrera. Dock inte på lika villkor då regeringen gett LFV röda mattan. Blir väldigt kostsamt och vem ska bära dessa kostnader nu och i framtiden?
Anders
2018-01-11 08:33:24
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Tjafs mellan LFV respektive ACR-flygledare är obegripligt...! Börjar likna SAS-Norwegian-trådarna. Pinsamt! Flygledare, oavsett arbetsgivare, bör hålla ihop. Vems pappa som är starkast är tämligen ointressant. Våra tjänster kommer att behövas i överskådlig framtid och då är det viktigaste för oss vem som sätter högst värde på oss inte vilket namn det står på lönespecen.
Lägg ner sådant tjafs!
Thomas A
2018-01-10 23:16:45
Re:ST
Du skriver:
"Thomas, vad gäller i:
Norge?
Finland?
Du kunde inte hålla dig borta från semesterparadisen..."

Eftersom jag skriver "?" så vet jag inte... Trodde det var uppenbart. Jag tror nog iofs att det inte är högre än i Sverige. Dessutom har Norge och Danmark avsevärt högre löner, mycket högre än vad skillnaden i kostnadsläget är.
Men övriga länder togs mest med som en jämförelse. Vet inte riktigt varför du kallar Holland, Schweiz, UK, Österrike, Frankrike mfl mfl för "semesterparadisen"...

Sen skriver du (eller "Framtiden"...? :D ):
"De digitala systemen kommer utvecklas så snabbt att det snart behövs inga flygledare alls i position. Datorer kommer sköta allt! Flygplan och flygledning kommer att skötas digitalt..."
Det har du uppenbarligen inte koll på för om det är något som inte utvecklas snabbt så är det just flygtrafikledningssystem!
Men dina "robotar" och "datamaskiner" kommer givetvis "sköta allt" men det gäller nog ditt jobb också! :D Vad menar du med "digitalt"...? Du får nog uppgradera din lektyr lite och inte bara läsa Illustrerad Vetenskap. Det finns motsvarande skrifter fast för vuxna.
Conny
2018-01-10 22:16:03
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Svar Canon: ACR är nog säkra på att flygledare från RTS drabbade flygplatser söker jobb snart. Vem vill bo runt Arlanda?
Canon
2018-01-10 19:35:44
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Hade jag fått exakt samma eller bättre vilkor på ACR som LFV, hade jag kunnat tänka mig att överväga, men än så länge vill inte ACR rekrytera från LFV tillräckligt mycket.
Conny
2018-01-10 19:23:17
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det går bättre för ACR än för LFV. Annat oväsentligt. Lycka till med miljardprojektet RTS/RTC. En fråga om tid innan allt faller ihop som ett korthus. Mer likt ett pyramidspel och det brukar bara sluta på ett sätt. Stanna hos LFV om ni vågar!
Sverre
2018-01-10 19:11:20
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
@FL ACR
Lessen, men det kommer att bli bara svårare för ACR att rekrytera. Ni är helt enkelt inte attraktiva, hur mycket det än trollas här. Hur går det på Säve?
FL ACR
2018-01-10 15:33:51
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Om jag tolkar min ledning rätt så tror ACR på fortsatt traditionell flygledning. Flygledare på plats kan leverera mer än bara flygledning. Viktigt och ekonomiskt fördelaktigt för flygplatserna.

Så länge ACR med anställda flygledare kan fortsätta utveckla tjänsterna och samtidigt vara kostnadseffektiva så blir ACR en tuff konkurrent och utmanare till övriga ANSP i Europa.

Den mest kostsamma massan ligger inte ute i tornen. Det är bolagens övriga kostnader (antal tjänstemän, ersättningar, hyror, konsulter, resor, dyra projekt mm) som är alldeles för kostsamt.

Vad kostar inte RTC projekten i Sundsvall och Arlanda. Vem ska betala för detta i slutändan? Skattebetalare eller bakbundna flygplatser i framtiden. Vi talar om flera 100 miljoner och än inte en enda betalande kund kontrakterad. Då Swedavia inte får upphandla ACR eller annan än LFV så går statens flygplatser miste om stora kostnadsbesparingar.
Boss
2018-01-10 14:45:25
SV: ST & Framtiden
Börjar det bli jobbigt nu? Motarbetade på alla fronter? Det brukar låta så, lycka till.
ACR
2018-01-10 13:57:30
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Låter som en fantastisk framtid för LFV och SAAB gemensamägda bolag SDATS. Om man ska tro på det som skrivs så ligger framtiden för er. Hoppas det blir bra för alla inblandade, tillika flygplatser, flygbolag och passagerare. Tänk er flygledning utan flygledare. Känns som bästa science fiction.

Är tornen i Sundsvall, Örnsköldsvik och snart Linköping till salu eller ska de stå där för syns skull?
Framtiden
2018-01-10 13:30:55
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
På tiden att RTS eller liknande system kommer och ersätter flygledare som inte vill jobba. Med tanke på ersättningsnivåer, pensioner och den korta stund som de arbetar under sin karriär är de i särklass den dyraste yrkeskåren av alla.

För de som vill luta sig tillbaka redan vid 55-60 år finns det säkert annat att göra. Kanske bli lärare på äldre dar eller något annat kreativt. Passa på då ni snart inte behövs längre. De digitala systemen kommer utvecklas så snabbt att det snart behövs inga flygledare alls i position. Datorer kommer sköta allt! Flygplan och flygledning kommer att skötas digitalt...

ST
2018-01-10 13:22:21
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs

Thomas, vad gäller i:

Norge?

Finland?


Du kunde inte hålla dig borta från semesterparadisen...
Foliehatten
2018-01-10 12:28:39
Re: ST
Du får gärna länka till de system som du tänker ska ta över flygledarens roll inom låt säga 20-30 år. Eller robotar som du kallar dom! :D
Bara en länk och inte från Illustrerad "Vetenskap"! :D
Thomas A
2018-01-10 10:44:25
Re: ST
De allra flesta i Danmark har väl fortfarande 55 som pensionsålder. Höjd nyligen för anställda efter ett visst datum. Men i praktiken blir det ändå ingen som jobbar efter 55-60.
Norge...?
Finland...?
Frankrike 55 år
Holland 55 år
Kroatien 55 år, alt 35 år i tjänst
Lettland 50 år, alt 15 år i tjänst
Schweiz 55 år
Slovenien 55 år
Spanien 52 år, alt 30 år i tjänst
Turkiet Män 60 år, kvinnor 55 år
Tyskland 55 år, alt 15 år i tjänst
UK 60 år, alt 40 år i tjänst
Österrike 55 år, alt 35 år i tjänst

Du skriver:
"Alla jobb vare sig du är läkare, lärare, fabriksarbetare, tjänsteman eller flygledare ska man fokusera 100% på sitt arbete. Gäller inte bara flygledare!"

Jo men jag tror de flesta stött på en gammal stöt till läkare vars bästföredatum sedan länge har passerat hens erfarenhet.
Det är inte riktigt lika svårt att hänga med i hjärnkontoret om man är tjänsteman eller fabriksarbetare. Den kognitiva förmågan har inte samma betydelse och dessutom är ett misstag oftast inte speciellt livsavgörande.

Du har uppenbarligen inte förstått vad RTS är för något. Det handlar inte om autonoma "flygledarrobotar" som leder flygplan. I din fantasi är det säkert så men i verkligheten är det ett högst tveksamt projekt där samma person gör samma sak, fast på distans.

Att man tycker i denna frågan för att man är avundsjuk är en sak men försök att hålla dig till fakta och låt inte dina känslor ta överhand.


ST
2018-01-10 10:12:04
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Flygledare i våra grannländer (ska vi förlika oss med) har högre pensionsålder. Alla jobb vare sig du är läkare, lärare, fabriksarbetare, tjänsteman eller flygledare ska man fokusera 100% på sitt arbete. Gäller inte bara flygledare!

Om flygledare fortfarande i modern tid kräver tidig pensionsålder så är det än mer relevant att robotar tar över. Därför ligger implementering av RTS väldigt bra i timing. 1/3 av dagens flygledare kommer att behövas i framtiden. Lätt att förstå.
AMV
2018-01-10 09:41:32
SV: Anders
Jag säger samma sak för den TWR-miljö jag känner till men det är väldigt individbundet med ett alltför högt bortfall över 60.

LFV måste redan nu utreda hur fler ska kunna arbeta efter 60. Det kommer bli alldeles för dyrt annars.
Anders
2018-01-10 09:21:17
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Eftersom ingen över 60 år jobbar operativt (i ACC-miljö) känns det väl lite onödigt att höja...
I de flesta andra länder är ju pensionsåldern för flygledare lägre än i Sverige.

Ett svårt jobb med stort ansvar som kräver att man är 100%.
ST
2018-01-09 22:50:28
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ok med 65 år men inte 67 års pensionsålder. Flygledare måste också få tid över till annat
Flygledaren
2018-01-09 20:50:48
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Sänk pensionsåldern för flygledare NU!
Piloten
2018-01-09 18:51:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Höj pensionsåldern för flygledare NU!
Taxfree
2018-01-08 14:03:12
Raka vägen till sandlådan $$$$$$$$$$
Nu verkar det som om fler och fler inser att det är bästa tänkbara tiden att just flytta utomlands. Inte någon större risk idag att säga upp sig, alla vet vilka enorma pensionsavgångar som kommer (i Sverige och övriga västvärlden) och hur LFV (inte) utbildar i tillräcklig utsträckning.
FL
2018-01-06 02:07:30
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Lika bra, flygledarna i sandlådan behövs verkligen här hemma nu.
TWRMAN
2018-01-05 12:19:57
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ja vad hände egentligen?
De sa ju att vår framtid var den ”internationella affären”...
Kalle
2018-01-05 11:49:18
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Varför blev LFV av med kontraktet i Abu Dhabi? När avtalet skrevs en gång i tiden pratade man om ca 1 miljard. Vad blev verkligheten?
109
2018-01-03 19:48:30
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Just denna tråd handlar nog inte om RTC. Finns andra trådar för det. Även om ursprungstråden är från 2010 så är problemet ungefär detsamma.
Mek
2018-01-03 19:16:19
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Teknik på SK flighten.
Rulle
2018-01-03 18:03:25
SV: Rille
Vilket flyg var inställt?

Rille
2018-01-03 10:22:15
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Varför inställda flyg på Sundsvall igår? Enligt flygplatsen var allt i sin ordning för att ta emot och skicka iväg SAS kärran.... Varför inställt kan man fråga sig?
@Rille
2018-01-03 05:38:00
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Berätta gärna mer om sårbarheten.
Rille
2018-01-02 15:40:55
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
2018 blir ett spännande år. Blir det ett bra år för LFV eller inte? Kommer LFV lyckas med att övertyga centrala och lokala politiker och övriga i samhället att fjärrstyrt är effektivare och säkrare än dagens tjänster. Är vi säkrare med centraliserad flygledning? Eller är det felaktigt och alldeles för vågat med tanke på sårbarheten i systemen?

De flygledare som vet att fjärrstyrt och en etablering på Arlanda är fel måste börja agera öppet och kraftfullt. Ni kan påverka betydligt mer än andra i branschen. Stöd kommer ni få från de flesta. Bara LFV högsta ledning och nördarna på SDATS som kommer debattera emot och slåss för sin överlevnad. Ingen annan!

Svar får vi garanterat och frågan är egentligen bara hur dyrt kalaset blir?
FL
2017-12-31 10:31:45
SV: @FL
Antalet nyskrivna är inte särskilt intressant. Ta fram statistik på gamla oavslutade. Se på DA där ett problem sägs vara löst men en ny skrivs redan samma dag att problemen kvarstår. Det är en trist verklighet för många tjänsteställen i vårt land. Ingen vet riktigt hur något fungerar egentligen och flygledare får lägga alltmer fokus på att sitta och kvittera larm. Men sitter du på hk förstår jag att du inte vet så mycket om det är. Precis som så mycket annat tenderar det att fastna i ert verklighetsfilter.
Bertil
2017-12-30 23:11:05
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
@SDATS,
Vad menar du med att Rikets säkerhet skulle kunna skadas om innehållet i störningsrapporterna skulle bli offentliga? Jag tror du läst lite för många deckare om agenter. Det är den civila flygtrafiken vi pratar om och inte den militära. Om nu någon störningsrapport skulle ge upphov till att SHK gör en haveriutredning blir det automatiskt en öppen handling. Alla haverirapporter är öppna handlingar, även om det är militära flygplan involverade, varför skulle då störningsrapporter vara sekretessbelagda. Dessa rapporter behandlas ju inte som sekretess internt inom LFV.
@FL
2017-12-30 22:29:33
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
1700 störningsrapporter första halvåret, en minskning från 1908.
Feluttal i tekniska system fortfarande på en låg nivå.

Verkar som om RTC är en succé.
SDATS
2017-12-30 18:00:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Glöm det. Alla störningsrapporter tillika avvikelser som LFV haft är sekretessbelagda. Kommer dessa ut så riskeras rikets säkerhet. LFV är oxå utsatt för konkurrens på de icke statliga, dvs rikets ointressanta flygplatser. Swedavia, statens flygplatser tvingas köpa sin flygledning av LFV. SDATS som ägs till 40% av LFV vill nu försöka återta marknaden och bilda ett nytt monopol. Dvs, det var bättre förr. Eller hur alla flygplatser? Bättre service och lägre priser än idag. Eller hur alla flygplatser? Konkurrenterna lämnar eftersom. NATS stängt ner butiken. ACR lär göra detsamma då ledande politiker stöttar sin egen myndighet (LFV) före entreprenörsdrivande insatser.

Seriöst eller motsatsen. Landets flygledare bör stödja de aktiviteter som säkerställer att jobben blir kvar ute i regionerna och på samhällsviktiga flygplatser.

Börja debattera och lyft frågorna högst upp på agendan. Regeringen ska inte komma undan utan tufft motstånd. S-politiker har under de sista femtio åren gillat familjen och stöttar dessa vid behov. Äger SAS tillsammans (staten och familjen) och nu vill S-regeringen hjälpa SAAB att tillsammans med LFV, genom det samägda bolaget SDATS, att ta över flygledningen. Lever vi verkligen snart i 2018. Känns mer som 1950!
FL
2017-12-30 16:04:54
SV: @FL
Vill du veta mer begär ut störningsrapporter från LFV.
@FL
2017-12-29 23:44:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Du skrev : Först och främst kan vi börja med att fixa all teknik vi har idag.

Kan du specificera vilka system ska fixas, har problem .... ? Intressant !!!

@FL
2017-12-29 23:27:37
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Du skrev : Först och främst kan vi börja med att fixa all teknik vi har idag.

Då kanske alla blir nyfikna och undrar vad det är för teknik som ska fixas ? Menar du att flygtrafiklednings systemen är dåliga ?
Väldigt intressant att höra omdet som är dåligt förutom ledningen och RTC.
Erik
2017-12-29 13:56:12
Re: Robban
"Det handlar inte bara om att utbilda fler och samtidigt skicka hem flygledare redan vid 60-års ålder. Det handlar lika mycket om att motivera flygledare att börja röra på sig internationellt. Här behöver myndigheterna agera."

De fåtal flygledare (i Sverige) som jobbat i ACC-miljö efter 60 har inte varit lyckade "försök". Idag jobbar ingen efter 60 i just ACC-miljö, det fungerar inte. Självklart finns det säkert undantag men dom är få och det är onödigt att experimentera med!
Kan tänka mig att det finns tornmiljöer där det är fullt möjligt att jobba till efter 60 men som vanligt är det inte när allt fungerar som det ska som vi ska anpassa våra flygledare efter utan när allt går åt skogen och man måste vara 100%. En viss ödmjukhet inför dessa händelser måste vi ha!
Blir det sen verklighet med fler torn i RTC-miljö tror jag definitivt att kraven höjs och det blir svårt att hänga med när man blir äldre.

Många flygledare rör sig internationellt men det är inte TILL Sverige! En rådande brist och kommande ännu större brist (när 60-70-talister går i pension) i princip hela världen gör att det kommer inte blir någon anstormning TILL Sverige. För dåliga villkor, för hög pensionsålder, högt skattetryck här i Sverige gör att det spelar nog ingen roll vad myndigheter gör, så kommer det inte att flytta hit massa flygledare. Behovet i tex Tyskland de kommande 15-20 åren är enormt!

Språkkrav, militär trafik gör att distanslösningar eller liknande inte lär bli aktuellt, speciellt inte med dagens tilltagande spänningar mellan länder i vårt närområde. Och oavsett, det finns ingen del av världen där det finns massa gömda extraflygledare som inte behövs just där dom är!

Tror de flesta flygledare förstår att vi inte kan ha flygledning på kontrakt likt städbolag. Kortsiktighet blir ledordet i alla branscher där man kör upphandling/kontrakt på kort tid.
Det fungerar inte och är inte det bästa för en samhällsviktig infrastruktur. Däremot så skulle det vara bättre, rent själviskt, om det fanns fler providers som vi kunde anställas av. Vinnaren då skulle inte vara flygbranschen utan alla flygledare som kunde profitera på den enorma brist som råder och som bara kommer att bli värre.

Robban
2017-12-29 10:04:25
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nya GD borde bli den första som öppnar upp diskussioner med andra flygledningsföretag. Tidigare GDar antingen vågade eller var smarta nog. Det finns så mycket synergier att hämta även i denna bransch om man samarbetar istället för motsatsen. Alla bolag ska ägna sig åt det de är bäst på. Ingenting annat!

Det handlar inte bara om att utbilda fler och samtidigt skicka hem flygledare redan vid 60-års ålder. Det handlar lika mycket om att motivera flygledare att börja röra på sig internationellt. Här behöver myndigheterna agera.

Ser fram emot 2018.

109
2017-12-28 19:22:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det viktigaste nu är ju att vi förstår vårt värde och inser att det inte är vårt fel att vi kommer att få brist på flygledare. GD får gärna låta bli att utbilda fler för; Hon inte vet hur flygledarens roll ser ut i framtiden...
Man blir dock bekymrad när man inser att det förmodligen ser likadant ut i alla andra verk/myndigheter.
Lotta
2017-12-28 17:24:25
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
LFV GD Persson kommer vika sig i de flesta frågorna. Bestämmer gör underhuggarna och så har det alltid varit. Därför ser det ut som idag. Dvs inga stora förändringar förutom att fd LFV GD Sundin lurar skjortan av alla liksom sig själv. Blir en intressant följetong med både affärsverket LFV och det privata LFV (SDATS)... Hur ska detta sluta? Vad händer när sanningar mm kommer upptill ytan? Vem får stå för notan?
@FI
2017-12-26 13:34:54
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag frågade vad och inte vad som inte. Det visar sig gång på gång att ni bara är anti och inte pro något annat än gammalt.
Fl
2017-12-26 09:58:55
@Pilot
Allt som gör flygtrafikledningen billigare, bättre och säkrare är positivt. RTS gör inget av detta.
FL
2017-12-26 09:02:02
SV: pilot
Först och främst kan vi börja med att fixa all teknik vi har idag. Flygledare är nog den yrkesgrupp idag som är mest immun mot saker som tjuter och blinkar rött. När det är gjort och vi faktiskt kan använda det man investerat stora summor i utan begränsningar då ska jag skriva en roman hur vi går vidare därifrån.
Crille
2017-12-26 08:59:02
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Intressant fråga. Hur vill vi fl att flygledningen utvecklas?

1. Några svarar att det är bra som det är och har varit. Varför ändrar på något!

2. Andra svarar att utveckling är bra bara vi fl får villkor därefter

3. 2020 - kommer fl att behövas i mindre skala om man ska tro på alla supporters av fjärrstyrd flygledning. Vi har per idag inte sett ett mindre behov för operationen vid RTC i Sundsvall. Snarare tvärtom!

4. Flygledaryrket på väg att försvinna på sikt? Kårens eget fel? När ska IFATCA vakna? Vid fungerande RTC/RTS så kommer ingenjörer och andra kompetenser ta över det traditionella flygledaryrket. Det säger sig självt!

Hur vill vi försvara vårt yrke och vad är vi beredda att göra för att flyget även i framtiden ska flygledas från flygplatsen lokalt? Bollen ligger mer på oss än hos arbetsgivarna? Förslag?
Pilot Sturup flygklubb
2017-12-26 08:43:48
Re:pilot
Var uppe i tornet på Sturup en dimmig dag i höst. Flygledarna hade verkligen noll sikt. Det var banne mig ingen lek att hålla koll på var flygplanen var. En markradar hade gjort dem gott.
Pilot
2017-12-25 20:11:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Hur vill ni flygledare att flygledningen skall utvecklas?
Julto,tem
2017-12-25 16:20:33
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Kollisionskurs... Innovativ i kombination
med kunniga verksamheten då åker man ut....
Personalbrist
2017-12-25 07:29:44
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vi får heller inte glömma utrensningen av flygledarassistenter från tornen. En grupp med mycket kortare utbildning än en FL samt betydligt lägre lön. I dagens läge sitter FL i tornen och utför rena assistentuppgifter. Hade man tänkt lite längre än näsan räcker och behållit denna yrkesgrupp hade bristen på FL inte varit riktigt lika akut.
Woffi
2017-12-21 16:42:36
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Arne, fick du ingen julklapp i år? :-((( Det sparas åt alla håll. Snart får vi julklappar digitalt :-)))
Allota Fagina
2017-12-21 11:51:46
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vad fick ni på LFV? ACR körde på den moderna linjen att ge ingenting:)
?
2017-12-20 15:56:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
LFV når nya höjder med sin julklapp till sina anställda!
Sågen
2017-12-17 17:16:03
Re: Elev 2017-12-17 13:35:07
Ja men då vet du fel.
MrBrown
2017-12-17 13:51:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vi som ställt upp varje sommar för att det saknas folk har fått nog nu, det pratas på raster och på andra forum om att vi FL ska säga nej tack nu i sommar när AG kommer med sina lockelser om att sälja semesterveckor/dagar. Även om nu dom erbjuder samma ersättning som till GG i somras " tack Göteborg för det förresten :) " så alla semester firarare som köpt en resa i sommar med flyg, räkna med förseningar och arga flygbolag.
Elev
2017-12-17 13:35:07
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vad jag vet så utbildas flygledare varje år.
FL9
2017-12-17 10:48:03
Behörighetskrav
Det du skriver är kravet att få ansöka till testerna. Inte så höga krav, men höga betyg är inte ett bevis på ens lämplighet. Blir du antagen till testerna följer ett stort antal tester för att finna lämpliga kandidater till utbildningen. Därefter är det ca 70% av de antagna som klarar ett certifikat.

Ha en bra dag.
Flygledare med stort ansvar
2017-12-17 10:47:38
RE: Du som inte skriver i rätt rad
Då provar vi igen. Behörighetskraven är sänkta av den anledningen att försvarsmakten har sänkt sina krav. Oklart varför.
Att du klarar behörighetskraven betyder inte att du klarar testerna!

Tidigare klarade ca 60% första testet (av tre?) och nu klarar 13% första testet...

Så behörighetskravet är tämligen tandlöst och visar i princip... Ingenting!

När det gäller trådens start 2010 så handlade det om ungefär samma sak som idag.
Det var stor brist på flygledare men LFV valde att säga upp avtalen och ha en aggressiv förhandlingsteknik i ett skede där man hade stort behov av att personalen ställde upp...! Korkat!
Det löste sig när LFV backade på alla krav och lite därtill och sedan 2011 har vi ställt upp varje år när det har varit kris. Vi har påtalat hur viktigt det är att inte upphöra med utbildningen av nya flygledare men det har man inte lyssnat på och nu är vi i ungefär samma situation men LFV är nog lite mer omedvetna om problemet.
Som vanligt jobbar man mot sin personal och inte med.
TWR FL snart RTC
2017-12-17 01:46:43
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Om nu LFV är beredda att betala oss snart RTC flygledare 3 mille efter skatt som ersättning för att flytta till Sthlm pga fördyrade kostnader så är väl det ok?
Vem bryr dig, det är ju bara statens pengar?
@ FL med stort ansvar ....
2017-12-16 23:48:30
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Du skrev :
Du är medveten om att största delen av Sveriges befolkning inte skulle vara i närheten av att klara de tester som krävs för att bli flygledare och än mindre klara utbildningen

Behörighetskrav:

Gymnasieexamen enligt skollagen (2010:800) och lagen (2010:801) om införande av skollagen (2010:800), med minst godkänt betyg i ämnena matematik A/1, svenska A/1, engelska A/5.

Det är inte så svårt ....

Trådet började 2010 ... har ni löst problemet ? Hur smarta ?
Wallinder
2017-12-16 15:08:23
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
ALLA arbetsgivare vet om att de behöver personalen så vad menar 109?
109
2017-12-16 12:48:57
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Just denna tråd handlar ju iofs inte om RTC, så vi kanske kan hålla oss till grundproblemet att LFV vägrar inse att dom är i stort behov av oss flygledare just nu.

Flygledare med stort ansvar
2017-12-16 12:47:18
RE: CFIT
"...flygledare har en rätt lätt definierbar uppgift att lösa."

Enligt vem...?

Du är medveten om att största delen av Sveriges befolkning inte skulle vara i närheten av att klara de tester som krävs för att bli flygledare och än mindre klara utbildningen...?!
Lätt för oss som är testade och är experter kanske man kan säga men annars låter ditt resonemang lite konstigt! Men samtidigt lite gulligt! :D

Sen kan man tolka det som att du skriver att den är "lätt definierbar" och inte "lätt, definierbar" (som du förmodligen menade) och inte ens det är rätt! För hade den varit lätt definierbar (och inte lätt(kommatecken)definierbar) så hade man för länge sedan haft system som klarade av att utföra dessa (lätta...? :D ) uppgifter! :D

Du får nog ta dig en liten funderar till! :D
Arlanda
2017-12-16 10:35:54
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
De flygledare från Kiruna, Umeå, Östersund och Malmö som följer med till nyetablerade RTC kommer erbjudas miljonbelopp i extra ersättningar. Grundlönerna kommer justeras upp rejält för att täcka en dyrare livskvalité. Så bra initiativ av ledningen. Vi har monopol och behöver inte ta hänsyn för kostnadsutvecklingen. Swedavia går som tåget och har råd med prishöjningar. Hoppas även övriga kollegor får samma möjlighet inom snar framtid. God Jul & Gott Nytt År!

CFIT
2017-12-16 02:21:14
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Helt ärligt. Piloter liksom flygledare har en rätt lätt definierbar uppgift att lösa. Vad sägs om att försöka fokusera på den uppgiften och bortse från allt övrigt pålägg från oinsatta företagsledningar och andra politiska projekt likt typ EU? Där kommer ni finna grunden för nya företagsconcept, I'll promise U.
109
2017-12-14 13:58:33
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nu var det väl inte facket tråden handlare om?
Medlem 70
2017-12-14 13:35:43
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Att inte vilja vara med i facket står var och en fritt att välja. Men tänk på att upplevelsen att man har det bra utan att vara med i facket är just tack vare facket och det inflytande och betydelse det har att vi har den rättigheten att organisera oss. I de delar av världen där detta inte är självklart ser verkligheten och förutsättningarna för arbetstagaren gentemot arbetsgivaren lite annorlunda ut. Den som inte är medlem och dessutom nedvärderar det arbete som läggs ner och inte förstår historia är inget annat än en parasit som lever på andra utan att ge något tillbaka.
Riktig flygledare
2017-12-12 21:59:55
Re: Ryan Skavsta 2017-12-12 21:16:08
Jag tänker mig att ni har det rätt tufft och inte har möjlighet att organisera er.

Att ni har många unga piloter som inte riktigt förstår att 100.000:- i lön inte är samma sak som 100.000:- i lön där bra pension, sjuklön, föräldraledighet, möjlighet till tjänstledighet, rehabilitering, fackligt stöd, semester, semesterlön, semester enligt semesterlagen, livförsäkringar, arbetsskadeförsäkring, tjänstereseförsäkring, omställningsförsäkring, anställningstrygghet, friskvårdsbidrag, ersättning för sjukvård, efterlevandepension, arbetsskadeavgift, no blame culture mm mm mm ingår!
Allt det där som känns onödigt när man är 26 år och inte tycker att det är så viktigt...!
Allt det som facklig verksamhet har bidragit till sedan Ådalen!
Det finns säkert några piloter som har just det senare men väldigt många har en bra grundlön men blir grundlurade på övriga delar.
Ryan Skavsta
2017-12-12 21:16:08
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Berätta, hur har vi Ryanairpiloter det?
Ansluten FL
2017-12-12 20:53:32
Re:Flygledare 2017-12-12 18:42:42
Ok 4-5 då! :D
Det finns alltid historielösa personer som inte förstår att det är arbetsgivaren som bestämmer och har tolkningsrätt. Det har inte facket! Dom har oss medlemmar! Vi medlemmar som väljer styrelser och förstår att facket SAMVERKAR och kan inte bestämma vad ett företag ska göra. Hur fel ett företag än gör så kan inte facket ändra på det i alla frågor. Läs på lite om arbetsrätt och hur svensk arbetsmarknad fungerar!
Riktig flygledare
2017-12-12 18:49:45
Re: 2017-12-12 03:10:45
Tror du ska ta och ta dig en funderare kring hur Ryanairpiloter har och har haft det! Otroligt hur man kan vara så galet naiv!
Flygledare
2017-12-12 18:42:42
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Är ansluten men facket är ett skämt. Vill också korrigera föregående talare att det är betydligt fler än 2-3 som inte är anslutna samt att flera har lämnat sista månaderna.
Ansluten
2017-12-12 08:31:16
FL 2017-12-12 03:10:45
Är man en av de 2-3 stycken av 6-700 som inte är med i facket är det väl kanske inte så konstigt att man känner sig utfryst (inbillat eller ej).
FL
2017-12-12 03:10:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Sant, är man ej med i facket blir man utfryst.
Ansluten FL
2017-12-11 22:09:59
Re: Lycklig utan facket.
Korkat, naivt och historielöst inlägg.
Hoffa
2017-12-11 20:56:33
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
"Många som verkar vara med i facket här, sorgligt visar det sig."

Lite konstig mening...! I princip 100% anslutningsgrad och jag tror att väldigt stor del är tacksamma för det!
Försök inte med smutskastning! Det är lite fel yrkesgrupp du ger dig på! :D
Lycklig utan facket.
2017-12-11 19:47:17
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Många som verkar vara med i facket här, sorgligt visar det sig.
FL ACC
2017-12-10 16:19:37
Re:FL LFV 2017-12-10 15:43:04
Och det är fel på vilket sätt...? Skulle tippa att de flesta sjuksköterskor önskade att man haft den inställningen för länge sedan. Metall har väl haft den inställningen i 75 år! Lärare har idag fått väldiga lönelyft men det beror på att dom ändrade inställning för ca 5-7 år sedan. Så igen, vad är felet med den inställningen? Din arbetsgivare sitter VARJE dag och funderar på hur dom kan göra det billigare (sämre för dig)! Ju för du lär dig det, desto bättre!
FL LFV
2017-12-10 15:43:04
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Man får inta vara nöjd. Aldrig visa det mot arbetsgivaren för då minskar möjligheterna att vid nästa avtalsförhandling få mer och bättre villkor. Detta lär man sig tidigt av kollektivet. Flygledare har i särklass bland de bästa arbetsvillkoren i landet. Inte bara lönemässigt. Kan vi inte förneka.
@Roger
2017-12-10 12:48:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Så varför är flygledare så missnöjda?
Karl
2017-12-10 11:01:05
Re: Roger
Du tror inte inlägget var tänkt som en reflektion till inlägget gjort av "Tinnebaneföraren"...! Att det inte direkt går att jämföra yrken rakt av och att det oftast blir förutfattade meningar och felaktigheter.
Sen kan jag väl iofs tycka att inget av de "fördelar" du nämner motiverar att en tjänar 4 mille i veckan mer. Dessutom är ju precis en del felaktigheter i ditt resonemang.
Kolja
2017-12-10 09:14:16
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Betald utbildning har väl i princip alla i Sverige, åtminstone alla svenskar. Vilket universitet/högskola tar ut terminsavgifter menar du?
Roger
2017-12-10 08:55:46
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Finansmannen som tjänar 4 mille har inte betald utbildning, jobbar inte 38 tim/vecka, har inte 7 veckors semester, fridagar, och får inte en lönetrappa som slår i himmelen efter 20 år. Skillnaden är natt och dag. Det enda säkra är ett en flygledare kan bli en finansman genom att vara daytrader. Är det något som finns hos en flygledare så är det egen TID och man vet mest.
Tjockeleffe
2017-12-09 23:32:56
RE: Gullan Purser&Säkerhetsexpert
Men kära du! Det blir ju värre med strejker om man sätter alla flygledare i ett RTC. Det borde ju du som är Purser&Säkerhetsexpert veta!
Flygledaren
2017-12-09 23:09:39
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag är avundsjuk på finansmannen som tjänar 4 mille i veckan!
Gullan Purser&Säkerhetsexpert
2017-12-09 22:37:32
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Bara att ersätta med remote towers, koncentrera dem till arlanda, blir det lättare att hantera.
Tyvärr strejkar dom sönder infrastrukturen i luften
Tinnelbaneförare
2017-12-09 19:18:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Och jag tycker flygledare är bortskämda.
FL
2017-12-09 15:53:27
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
FL ACR: måste ju ändå betyda att du är ganska nöjd då du inte bytt eller byter jobb. Eller är det så enkelt att du inte hittar ett mer välbetald jobb med mycket frihet där du bor. Undrar om arbetsgivarna ACR och LFV inser hur bra vi flygledare har det. Även om det ska gnällas. Fick man tidigt lära sig.
Gnällspiken
2017-12-09 11:06:36
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Varför kan man inte gnälla på en arbetsgivare...? Är man inte nöjd kan man väl få gnälla?! Och inte betyder väl det att man måste byta arbetsgivare?! Det låter helt rubbat! Vi har åsiktsfrihet i detta land. Om alla som gnällde på sin chef/arbetsgivare (oavsett bransch) skulle byta arbetsgivare skulle inte många jobba kvar! :D
Fullt normalt och ibland, med lite tur, hittar du en chef som faktiskt ser det som konstruktiv kritik och ändrar sig.

FL ACR
2017-12-09 11:05:30
@FL
Du vet lika bra som jag att det inte bara är att sluta om man inte är nöjd...

Precis som de flesta andra så gillar man ju jobbet med tappat den mesta respekten för arbetsgivaren sedan länge.

Hade det varit en annan bransch med fler arbetsgivare och mer rörlighet på arbetsmarknaden så hade varken LFV eller ACR haft speciellt mycket folk kvar...
FL
2017-12-08 21:59:11
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
FL ACR, om det är så dåligt på ACR och du jobbar där varför slutar du inte? Gnäll och sen inte göra något åt det är.....

Eller är det så att du är välbetald men vill bara ha mer? Sök jobb på nya RTC på Arlanda. LFV lär behöva få alla de kan komma åt. Inte många som vill dit.
Platsannons
2017-12-08 20:34:24
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Läs deras platsannons så får du en bättre förståelse:

http://www.flygtorget.se/platsannonser
FL ACR
2017-12-08 20:23:28
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
"Attraktiv lönesystem"???? :D

Är det attraktivt för att det nu bara är LITE sämre än LFVs avtal eller hur menar du?
FL ACR
2017-12-08 20:18:56
@FL
Varför skulle jag inte jobba på ACR? Vad menar du är fel i det jag skriver?

Om DU jobbar på ACR så borde du veta att våra kollegor är långt ifrån nöjda. Sett resultatet av förra medarbetarundersökningen....?
FL i Sverige
2017-12-08 09:16:07
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Att med näbbar och klor försvara det företag man jobbar på... Oavsett om det är LFV, NAVIAIR, ACR, NATS eller någon annan framstår som rätt korkat! Inget av dessa företag bryr sig speciellt mycket om sina anställda när det väl kommer till kritan! Att tro något sådant är helt historielöst och naivt.
Det är helt klart bättre om vi, som flygledare, stöttar varandra och hjälper till med tips och råd. Är det något arbetsgivarna kommer att få brottas med de nästkommande 10-15 åren så är det en enorm brist och därför tvingas dom se till att villkor och avtal är bra.
FL
2017-12-08 08:33:54
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
FL ACR är inte på ACR. Mer sannolikt en avundsjuk LFVARE som inte erbjuds jobb på ACR. ACR tar inte vem som helst i familjen. De flesta vet att ACR och ST/Unionen har ingått ett attraktivt lönesystem som gäller samtliga operativa. ACR uppmuntrar även rotation och alla som testar sina vingar på annan ort är välkomna tillbaka. ACR har de nöjdaste kunderna och växer som bolag. Vill man som flygledare vara med på resan i Europa så ska man välja ACR. Eller om inte så väljer man på sikt att sitta i en central på Arlanda eller i en låda i Sundvall. Svårt val?
Fl ESMS
2017-12-07 06:47:28
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Tack för information. Bra för oss att veta. EPN och Malmö lovar oss arbete ifall vi inte vill till Stockholm. Mitt problem är LFV och därför kommer jag se över mitt. Litar inte på arbetsgivaren länge och imponeras inte av hur Norrköping hanterar sitt uppdrag och oss anställda.
FL ACR
2017-12-07 03:09:36
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Gräset är tyvärr inte så värst mycket grönare på andra sidan... Men visst behöver vi mycket folk!! Till i stort sett alla ATS. Sen att vi inte lyckas attrahera folk trots att LFV gör allt för att skrämma bort sin personal säger kanske en del...
uppgiven
2017-12-06 17:42:06
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Tack för informationen. Mycket positivt om uppgifterna stämmer.
Ryktet säger...
2017-12-06 16:58:58
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
...att ACR behöver fler FL än vad som söks under lediga tjänster på hemsidan. Nån (2?) flyttade väl nyligen från Västerås? Nån från Trollhättan gick väl till Landvetter? Sen behövs väl drygt 5 till nyöppningen av Säve? Så plussar man ihop de utlysta tjänsterna med ovanstående gissningar så borde ca 13-15 personer kunna få jobb hos ACR rätt så snart?
FL LFV
2017-12-06 11:54:05
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag kommer oxå att kontakta ACR. På LFV är ingen i ledningen längre trovärdig och informationen vi får håller inte längre. Det babblas bara på. Varje dag förmedlas ny information från olika håll och som inte säger mycket alls. Jösses!
uppgiven
2017-12-05 15:42:20
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag tänker söka hos ACR, jag har hört att de söker folk!!
FL torn
2017-12-04 12:25:07
Re: Stockholm ACC 2017-12-03 23:59:43
Tycker det är en väldigt städad debatt med vettiga inlägg. Om du har missat det så finns det oerhört mycket frustration på många tjänsteställen och av många olika anledningar.
En välmenad "varning" är väl ok men att kväsa debatten vore nog ett av de sämsta sakerna man kan göra! Det får garanterat motsatt effekt.
Re:fotograf
2017-12-04 01:32:42
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Facket har en plats i LFV styrelse och där reserverade de sig mot beslutet.
De har gjort vad de har kunnat.
Fotograf
2017-12-04 00:52:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Kan inte fackföreningen hjälpa er? ????
FL ESOS
2017-12-04 00:47:17
Re: Stockholm ACC
Som till exempel?
Stockholm ACC
2017-12-03 23:59:43
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Om det är flygledare som skriver här så är mycket som skrivs skäl för uppsägning från arbetsgivaren.
Agaton Pax
2017-12-03 21:56:42
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Om ACR filade lite på sina löner/vilkor skulle nog rätt många kunna tänka sig att byta från LFV. Det skulle kunna sätta LFV riktigt i klistret... Och ge ACR ett riktigt bra utgångsläge personalmässigt gentemot LFV. En framtid där ACR hyr ut personal till LFV för, minst sagt, höga summor skulle, rent hypotetiskt alltså, kunna bli verklighet. Om ACR filade bara lite...
FL ESOS
2017-12-03 20:58:34
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Tilläggets vara eller inte är ju en svår fråga. Tillkom för att hindra utflytt av ACC-flygledare. Det var och är ett reellt hot med utflytt men förstår att en del tjänsteställen som har komplexa trafikbilder känner att det är fel.
Att ta bort tillägget kommer givetvis aldrig att accepteras, ska man då diskutera att det ska införas på fler ställen. Jo, det tycker jag nog men det blir alltid svårigheter att dra gränsen.
Vi kan nog alla vara överens om att det finns ställen där det knappast är rimligt men vem ska dra den gränsen?
Det viktiga just nu är nog att inse att ingen blir gladare om vi bråkar om detta än arbetsgivaren! Och det vore synd!
Sen kan jag också tycka att personalen har deltagit olika mycket för att nå dit vi är idag...! Den dag det flyttar ut massa tornflygledare så är ju problemet samma där!

Trots att LFV inte längre erbjuder tjänstledigt för utlandsjobb verkar fler och fler ändå fundera på utlandstjänst. Bristen som finns och bara kommer bli värre i både Sverige och övriga Europa gör ju att det inte känns så riskfyllt att säga upp sig.

Om man bortser från våndan och problemen det innebär att behöva flytta till Stockholm så är ju RTC ett väldigt bra läge att kräva ett tillägg. Det är lättare att ena sig och man kan tillsammans jobba för det.

Just nu tror jag det är viktigt att vi står enade och inte accepterar att det är vårt fel att vi kommer bli en enorm bristvara de närmsta 2-7 åren (och längre än så om inte utbildningen startas på riktigt). Det är inte vårt fel att LFV, återigen, har misslyckats i sin personalplanering. Jodå, Norrköping sitter fortfarande och tror att det inte kommer att behöva utbildas speciellt mycket. Låt dom tro det!


Peter
2017-12-03 19:06:22
Sv: Hans
Ja, jag är säker. Dubbelkollade nu siffrorna och mellan Umeå och Solna (med strategiskt tillägg) är det break-even om räntan understiger 1.4%. Vilket ju knappast är normalläget. Resten av tiden är Umeå klar vinnare.

Och Umeå har då ungefär hälften så mkt trafik som Bromma, som inte heller har något tillägg (men väldigt mkt dyrare boende).
Niclas A
2017-12-03 17:15:11
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Avtalet med Swedavia är det dyraste och största misstaget som gjorts i LFV:s 70-åriga historia. Vår nya GD kommer inte att gå till historien på det sätt hon kanske trodde. Redan nu har detta projekt orsakat skador i form av förtroende och lojalitet som knappt går att överblicka. Att allmänheten och media nu fått upp ögonen på vad som håller på att hända är bra och det är inte för sent ännu att vända och sätta stopp. Men självfallet kommer kostnaderna för misstaget att öka ju längre man kommer med byggandet av centralen och produktionsstörningar på enheterna. Prestigen har vunnit över förnuftet hos ledningen och med en avsaknad av kompetens och kurage hos tidigare nämnda så kommer hela LFV att få lida för det under decennier framåt. Beklagligt och helt katastrofalt även flygsäkerhetsmässigt.
Hans
2017-12-03 17:10:56
Re: Peter
Är du säker på det Peter?

Man kan låna rätt mycket pengar för ca 6000:- i månaden (netto)

Räkna ut själv +9000 i brutto och 3-5 % lägre skatt (Kolla Umeå vs Solna tex)
Peter
2017-12-03 16:35:07
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
”Inga Stockholmstillägg då dessa bara gäller för Arlandatornet. Livskvalitén för de drabbade kommer blir till en katastrof. Stockholm är 3-4 gånger dyrare än Norrland och Skåne”

Ja RTC skulle få samma lön som tex Bromma eller Göteborg.

Rent krasst är FL som bor på mindre orter de högst betalda inom kåren (om man tar hänsyn till boendekostnader etc), trots att de hanterar minst trafik.
Flygledare sedan många år
2017-12-03 14:37:25
Re :FO SAS
Som du kanske noterade så står det "samordning" och inte samordning... Det finns givetvis bättre kanaler, framförallt på de stora enheterna men det finns också många små enheter som inte har samma möjligheter.
Formella kanaler finns det ju givetvis men där kan man inte diskutera allt.

Kan inte utan att tänka... Borde inte vi, flygledare och piloter ha en viss förståelse för varandras problem...? :-( Bland annat att arbetsgivare idag är lite för offensiva och att det kräver att vi står enade och inte "interntjäbblar".
Du gör givetvis som du vill men jag är alltid ödmjuk inför de "strider" ni har haft genom åren och stödjer er så gott det går. Det minsta jag kan göra är att inte tro på respektive flygbolags försök till smutskastning av sin personal när det hettar till.

Sen tycker jag att det är synd att denna ständiga kostnadsjakt leder till det offensiva klimat vi har mellan arbetsgivare och arbetstagare men det känns verkligen inte som om arbetstagarna har ansvaret för detta.

FO SAS
2017-12-03 13:56:24
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Samordning via denna kanal? Seriöst?
FL sedan många år
2017-12-03 12:58:35
Re: @Bertil 2017-12-03 12:38:57
Det finns nog ingen yrkesgrupp som är mer påläst på de faktorer som påverkar vårt yrke än just flygledare! Det är en i grunden positiv egenskap att vara kritisk. Många yrkesgrupper i Sverige hade mått bra av att vara lite mer granskande och kritiska. Arbetsgivare och arbetstagare har historiskt sett (åtminstone i modern tid) haft en väl fungerande relation. Men det ser inte riktigt ut så just nu.
Det är inte bitterhet det handlar om, tror de flesta flygledare kan vittna om bra kollegor och de flesta trivs i grunden och på sina lokala arbetsplatser.
Tro mig, vår arbetsgivare har fått reda på vad vi tycker och hur vi resonerar men tyvärr är det ständigt nya chefer och generaldirektörer som sitter en kort period och inte har förmågan att se lite längre än just deras 3års mandat.
Att det skrivs på detta forum är väl tyvärr avsaknaden av något bättre alternativ. Dock vet vi att det läses av en del på huvudkontoret och att media plockar upp lite info. Om det hjälper...? Tja, det lär vi aldrig veta men jag vet att många tycker det är bra med lite "samordning" via denna kanal.
Tror nog de flesta som läser dessa trådar ganska lätt ser vilka som är och vilka som inte är flygledare.
Och till 24 2018, tack! Du är inte rätt person.


@Bertil
2017-12-03 12:38:57
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ni kanske skall ta reda på mer fakta eller uttrycka ert missnöje till arbetsgivaren istället för att elda på varandra i diverse forum helt anonymt. Vem vet ingen av er som skriver här är kanske inte flygledare alls?
Bertil
2017-12-03 12:12:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
@24 2018,
Du kan med gott samvete utbilda dej till flygledare. Det är ett fritt och välbetalt jobb även om det förekommer en del tokigheter, vilket just nu diskuters i lite olika trådar här på forumet. Tokigheter förekommer inom alla yrkeskategorier, ofta beroende på undermåliga chefer. Jag har under största delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat tillsammans med flygledare i olika konstellationer. Flygledare är inte alls så bittra och gnälliga som det framkommer på detta forum. När vi skriver här är vi tyvärr alla gnälliga eftersom vi tar upp saker vi tycker illa om.
24 2018
2017-12-03 09:45:10
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag har funderat på att utbilda mig till flygledare men efter att ha läst på flera forum har jag kommit fram till att inga pengar i världen kan få mig att jobba med så bittra medarbetare.
Riktig flygledare
2017-12-02 23:30:40
re. FL - ESMS 2017-12-02 20:59:31
Att du kan skriva ett så kort meddelande och ändå avslöja att du inte är flygledare! Imponerande!
FL - ESMS
2017-12-02 20:59:31
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag skal flytta till Stockholm, rtc skall bli spännande.
FL TWR
2017-12-02 20:08:00
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Kollegor! Vad händer och hur ska vi förmedla öppen information så att allmänheten får veta sanningen? Bättre att skriva på Flygtorget än på intranät mm. Här läser fler än bara kollegor. Även journalister lär plocka information från forumet.

Hur många av berörda tänker flytta med till Arlanda? Varför börjar vi inte redan nu flytta på oss? Då kan SAAB/LFV försöka städa upp efter sig, sina olyckliga och kostsamma beslut och visa Swedavia hur bra och säkert RTS är.

Jag vill gärna fortsätta inom yrket. LFV är inte längre ett alternativ. Jag har nyligen sökt en tjänst på Eurocontrol. Tror tyvärr inte jag får chansen. Övriga, hur tänker ni?
FL twr
2017-12-02 14:32:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Hur ser nästa sommar ut i ESMS? Borde bli rätt tunt i leden...?
FL ESMS 2
2017-12-02 14:21:26
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Samma här. Hittar jag ingen FL tjänst får jag omskola mig.
FL ESMS
2017-12-02 14:12:39
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Många är osäkra på framtiden. Vi är kollegor och vill inte sätta varandra i skiten. Men, frågan man ställer sig dagligen är när man måste börja se över sitt hus. Naviair och ACR kan ju inte ta oss alla. Jag kommer inte att flytta med till Stockholm. Inte ens om LFV sockrar villkoren. Skåne är där jag vill leva och arbeta.
FL
2017-12-02 14:00:57
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vad jag har hört tänker ingen på ESMS flytta med. Stämmer det?
FL ESMS
2017-12-02 13:56:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag är så trött på LFV och hela ledningen. Så mycket snack hit och dit och ändå ingen som vet 100% vad som kommer att ske härnäst. Hur och när?

Jag vill bo kvar i Skåne och kommer därför att ta kontakt med Naviair och ACR och höra vilka möjligheter det finns inom dessa organisationer. Idag känns allt annat bättre än LFV. Vilken skandal det kommer att bli med RTS.
FL ACC
2017-12-02 13:04:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ser fram emot 1/3! LFV vill så mycket men jobbar hellre mot sin personal än med. Varför?!
Peter
2017-12-02 12:38:50
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
"LFV vill halvera sin operativa styrka."

Det är möjligt att man vill men det är inte realistiskt. Det som sker är att samma flygledare gör samma sak (fast lite sämre) i ett RTC istället för ute i tornen. Må så vara att det blir dyrare i Stockholm men jag är helt övertygad om att den koncentrationen av flygledare som blir i ett RTC har större möjligheter att driva frågan om tillägg och lönefrågor.
LFV tror ju inte själva att personalbesparingen blir speciellt stor med RTC. Så lämnar folk blir det svårare och svårare för LFV att klara sitt uppdrag. Redan idag är det kris! Lägg därtill de stora pensionsavgångarna som kommer och det faktum att situationen ser ungefär likadan ut i hela Europa.

Kommande vår/sommar blir avgörande för hur LFV vill ha det! LFV var väldigt tydliga med att dom inte förstår vilket behov dom har av sin personal i det senaste avtalet. Vi kan bara hoppas att det ändras under 2018. Synd bara att det måste bli så här varje gång. Ny förhandlingschef som inte varit med för en den uppenbara anledningen.

Själva flytten är givetvis oerhört tråkig om man inte vill flytta!
Oscar
2017-12-02 11:58:56
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nu blir det snart som LFV vill ha det. Med stor sannolikhet kommer de flesta drabbade av centraliseringen att söka sig bort från LFV. LFV vill halvera sin operativa styrka. Fortsätta som flygledare eller inte blir det svåraste beslutet att ta. Centralen på Arlanda kommer att ligga vid kontrollcentralen. Inga Stockholmstillägg då dessa bara gäller för Arlandatornet. Livskvalitén för de drabbade kommer blir till en katastrof. Stockholm är 3-4 gånger dyrare än Norrland och Skåne. Se över ert bord innan försent. Lämna redan nu så får LFV, flygbolagen, FM och 112-trafiken känna av hur problematiskt det blir när tornen tvingas stänga ner.
Kjell
2017-11-30 16:36:55
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
1 mars!
David Brent
2017-11-24 16:28:27
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Kan meddela att det gäller även för annan personal inom LFV, t ex ingejörer.
Som om nu det skulle göra saken bättre...

Historien upprepar sig, det enda om inte känns likadant ännu är att ledningen fortfarande inte har insett att det är flygledningen IDAG som är prio nr 1.
@Arbetsro
2017-11-22 09:47:18
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Snälla gör det, det värsta som finns är att snacka skit bakom ryggen på arbetsgivaren.
Arbetsro
2017-11-22 09:02:55
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nu har ACR och flygledarna kommit överens om tarifflön och OB.
Dags att byta arbetsgivare?
Inga dyra projekt och fokus på kärnverksamheten.
Fredrik J
2017-11-20 11:39:10
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
För vilken gång i ordningen blir det dyrare än det hade behövt bli för LFV?! Osmart att inte fläska på lite i detta avtal för att visa att man faktiskt behöver oss de nästkommande åren.
Både 2007 och 2010 blev onödigt dyra för LFV och nu ser vi samma taktik igen från LFV. Förhandlingschefernas personliga prestige är viktigare än slutmålet!
Kaplan
2017-11-19 18:04:51
FLGG
Bra! Alltså oavsett belopp på "Lex GG" så är det nej!!!
FLGG
2017-11-19 16:41:17
SV: Kaplan
ESGG har redan förstått och är helt och hållet med på tåget. Facket kan be om detaljerad info om läget och vad som har skett senaste tiden.
Kaplan
2017-11-19 12:46:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Oavsett Lex GG, nu gäller det för ESOS, ESMM och ESGG att förstå vad som gäller!
CFIT
2017-11-19 03:02:07
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nu är inte jag flygledare. Men jag kan tänka mig att precis som grundskolelärare, socionomer,sjuksystrar, IT-utvecklare mfl. Så har flygledare från dagen då man gjorde sitt yrkesval alltid haft som ambition att i alla lägen eftersträva att göra det absolut bästa tänkbara. För att sedan, likt ett öppet slag i ansiktet inse att den överordnade ledningen, mycket på grund av okunskap om kärnverksamheten, har en helt annan agenda. Och så länge man inte vågar eller orkar att konfrontera överheten med detta faktum, så är bitterhet inget annat än en helt naturlig reaktion på den situation man plötsligt insett sig befinna sig i.

De värsta är nog de som inte begriper detta och därmed kan anses vara en del av problemet.
Besserwisser
2017-11-18 23:05:19
SV: TOWER OSL
Inte bitter alls. Bara jävligt krävande! Det borde fler yrkesgrupper vara. Det hade du också förstått om du gjort lite bättre från dig i skolan.
The Observer
2017-11-18 21:52:51
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nej alla flygledare är inte alltid så här bittra. Jag tror att de allra flesta uppskattar sitt jobb väldigt mycket.
Problemet är att vi under många år har haft en ledning som bryr sig ganska lite om kärnverksamheten att separera flygplan och att personalen ska må bra och att kunderna ska vara nöjda. Istället har de brytt sig ganska mycket om att vinna priser på flygledningsgalor, "leda den tekniska utvecklingen", hitta på nya system och nya sätt att leda flygplan, erövra nya marknader i UAE och Spanien.
Det har varit ett storhetsvansinne i en skyddad verkstad utan insyn som kostat mycket pengar. Till sin egen personal kommer man sedan med gråten i halsen och förklarar att man måste spara, spara, spara, och att vi är för dyra och jobbar för lite osv. osv.

Hur många gånger vi än påpekar att fokus borde ligga på kärnverksamheten så fortsätter dumheterna och de dyra satsningarna. Samtidigt som vi ska spara.

Jobbet är det inget fel på, men vi behöver en ledning som inte vill "erövra världen".
TOWER OSL
2017-11-18 19:35:17
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Är alla flygledare alltid så här bittra? Varför är man kvar i yrket år efter år det kan ju inte vara så dåligt?
The Observer
2017-11-18 16:16:12
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det som kommer hända nu är att vi på årliga ATCC-dagar och via andra forum kommer bli itutade av halt gråtfärdiga chefer att det går så dåligt så om vi trodde att vi hade sparat mycket hittills så oj oj oj vad det ska sparas nu.
"Och året efter det!!! 2019-2020 då här det en ny referens-mätningsperiod så ni anar inte hur mycket vi ska spara då!!"
Samtidigt står vi med ett tomt halvt våningsplan i Sveriges dyraste kontorskomplex, Waterfront. Det plöjs ner pengar i RTC, Unit raten sänks och man skryter om det. Dessutom har man inte utbildat nya kollegor, så vi kommer få slita med ett bemanningsunderskott under många år.

Är det de anställda som ska "betala" för att företaget slösar pengar i andra delar?
Hur mycket pengar finns det att spara årligen på att kliva av NUAC?

CFIT
2017-11-18 01:19:39
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ja, det var ett tag sedan SAS insåg att hotellverksamhet föll något utanför deras kärnverksamhet.

Utgår från att LFV:s kärnverksamhet är att separera luftfartyg. Undrar därför vilka andra sidoprojekt LFV skulle kunna syssla med som inte har med detta att göra? Skulle det kanske kunna vara att klappa en europeisk lobbyorganisation som Eurocontrol medhårs?

Thomas A
2017-11-17 23:07:36
Hahahaha
"Lex GG"

Underbart! Tack Göteborg och lycka till LFV! Vi ses i maj LFV!
ole..
2017-11-17 20:17:12
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ryktesvägen har jag hört att de vill att vi ska sälja semestrar billigare än det förra gällande avtalet... dock tror jag Lex GG blir ett koncept som många kommer att föredra...
FL
2017-11-17 18:12:26
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Bra där FL GG!
FL GG
2017-11-17 16:52:20
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Problemen hopar sig för LFV på många fronter samtidigt nu. Sommaren 2016 kommer upprepa sig utan tvekan. Dessutom var senaste avtalet ett hån.
Rörmokaren
2017-11-17 14:21:44
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
ESOS har väl samma problem inför sommaren nu för tiden...?
Anders
2017-11-16 17:45:21
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
SESAR kommer att fr o m 2018 vara mycket mer restriktiva med bidrag då det visat sig de senaste åren att medlemsstaternas skattepengar går till dyra och ineffektiva projekt. RTS projekt i Europa har hittills kostat ca 2 miljarder enligt ingångar på SESAR. Helt otroligt och hur ska detta återbetalas? Inte genom framtida kontrakt med flygplatser i vart fall. Heller inte genom färre flygledare i operation. Nä, det blir bara dyrare och dyrare och än mer skrämmande. Hur är detta möjligt i modern tid att statliga bolag kan sko sig så på andras pengar.... Tell me!
FL ACC
2017-11-16 17:38:51
Re: Semp
Det kan ju bara sluta på två sätt... Antingen inser LFV att dom behöver oss och förstår hur andra länder gör när dom kommer fram till sin unitrate... Eller så blir det restriktioner och ekonomin blir ännu sämre...
Jag minns mycket väl 2010!!! Vi stod emot och fick INTE frysta löner, som många nog hade accepterat om dom fått frågan 2009 INNAN man sa upp avtalen.
Det slutade med ganska hyffsade procenttal OCH mängder med komptid som kompensation! Så jo, det fanns pengar ändå!!!
Var inte så naiva så ni lyssnar på närmsta "första" eller "andra" ledets chefer. Det är menlös propaganda!
Det kommer att finnas pengar om det behövs! Flygbolagen kommer ALDRIG gå med på en sommar med massor av restriktioner pga att LFV jobbar mot sin personal och inte med. Fråga Tomas Allard hur det gick för honom när han la fram förslaget med en sommar full av restriktioner 2007, det ville inte flygbolagen!
Tror dom flesta är trötta på att ställa upp för LFV och det enda man får är ett aggressivt bemötande!

I övrigt håller jag med dig om RTS.
Semp
2017-11-16 16:34:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
2007 i all ära men då hade LFV ekonomisk medvind. Ingen som minns 2009-2010? Uppsagt kollektivavtal och frysta löner, då befann sig LFV i en ekonomisk kris. Finns det inga pengar så finns det inte. Vi går mot samma läge, konjunkturen vänder neråt i samma sekund som LFV beslutar att fatta tidshistoriens dummaste investering och utgifterna kommer stiga samtidigt som intänkterna minskar.

EU-bidrag säger någon? Det tåget gick för länge sedan, 4 flygplatser istället för 5 och hittills 1,5 års försening. När väl det meningslösa skrytbygget är på plats kommer EU-bidraget inte ens räcka till kaffebryggaren.

Det monumentala misslyckande som rtc Stockholm innebär kommer märkas i hela LFV.
Per
2017-11-16 16:17:03
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Att projektet är tveksamt är en grov underdrift. Att LFV väljer att gå vidare trots att facket, pilotföreningen, lokala ATS och försvarsmakten underkänner processen hittills är en gåta som förhoppningsvis granskande mediainstanser så småningom kommer att bringa klarhet i. Tyvärr kanske det är försent då, till nackdel för rikets säkerhet och Sveriges flyginfrastruktur. LFV har rekryterat en GD som inte kan flygbranschen endast i syfte att fortsätta driva igenom detta sanslösa sårbara projekt som prioriteras före att se till att man har tillräckliga flygledarresurser för framtiden. Digitaliseringshetsen hade kunnat tillfredsställas i form av konceptet Funktionella torn till en bråkdel av kostnaden för RTS. LFV:s låtsasaffärsmän har ingått dåliga avtal med SAAB som de inte kan ta sig ur, och detta gör bara att den nedåtgående spiralen förvärras i detta prestigeprojekt.
Thomas A
2017-11-16 15:01:05
Dåligt avtal
Då gäller dom vanliga reglerna. Fråga din kursare om du inte förstår!
Anders
2017-11-16 12:18:47
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
RTS kommer aldrig att bli mer kostnadseffektivt än öppen konkurrens. Låt marknadsekonomi istället styra. Att samla alla FL under ett tak kan ju vara smidigt och lite billigare på sikt. Problemet blir att support funktioner och kostnader därför kommer att skjuta i höjden. Support är redan idag betydligt dyrare per produktionstimme än själva operativa flygledningen i tornet.

Alla de flygplatser som idag eller i morgon väljer RTS kommer att hamna i en s k livegen relation. Kommer bli oerhört kostsamt i framtiden. Dvs man låser in sig i en affärsrelation som blir mycket svår att komma ur.

Swedavia borde gå till sin ägare (staten) och be att få upphandla flygtrafiktjänster. Titta på Torp som sänkte sina kostnader med över 40% över en natt. Ca 10 miljoner norska per år. RTS kommer aldrig ner dessa siffror. Tvärtom......
Rörmokaren
2017-11-16 11:39:11
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Frysta löner? Skulle inte tro det! :D Vilken mellanchef har lurat i dig det?! Det stämmer inte med vår historia, det stämmer inte om man gör en analys av tillgång och efterfråga på flygledare, det stämmer inte på något plan.
Det kommer aldrig att ske!
FL sedan många år
2017-11-16 10:54:07
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Han menar självklart avtalet med Swedavia angående RTS. Visst, det är ett tveksamt projekt men en hel del pengar är EU-pengar och påverkar inte LFV så mycket. Ja, det är kostsamt men det kommer aldrig påverka våra löner. Det finns för mycket kraft i organisationen (läs bland den operativa personalen) för att det ska tillåtas.
2007 fanns det garanterat inte pengar över till en 43%ig ökning men det lyckades ändå...!
Ja, det blir i förlängningen kostsamt för flygbolagen men envisas LFV med att driva denna typ av projekt är det svårt att hindra dom. Inte ens medias bevakning får dem att vakna.
Men lönekrav är omöjligt att värja sig ifrån. Det är LFVs fel att vi sitter i den situation vi är idag. Avbruten utbildning har försatt oss i denna situation. Lägg därtill massiva pensionsavgångar de närmsta 10-15 åren så inser nog de flesta att personalen har all möjlighet att bevaka sina intressen. Ser man inte det är man rätt... (går inte att skriva pga känslig moderator).
Det konstiga är att inte första och andra ledets chefer tar större ansvar! När GD efter GD visar på dåligt omdöme och tar det ena tokbeslutet efter det andra borde dom göra gemensam sak och sätta stopp för det. Dom är för fega och inte sällan tvingade att vara ja-sägare för det är omöjligt att gå tillbaks till en operativ roll.
Tråkigt!

Fredrik
2017-11-15 21:59:32
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Sempa, förtydliga gärna. Vadå för avtal och varför frysta löner? Ingen förstår ditt kryptiska meddelande.
Semp
2017-11-15 16:50:20
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Inom kort kommer LFVs styrelse skriva avtal med Swedavia som kommer försätta affärsverket i sin djupaste ekonomiska kris någonsin. Räkna med frysta löner kommande år.
Ledig på sommaren
2017-11-15 12:59:13
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ettårsavtal... Nu är det viktigt att alla är enade...!
Thomas A
2017-11-10 11:57:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Förhandlingarna lär dra ut på tiden...! :D :D :D När ska LFV inse...?
Fredrik
2017-11-09 09:40:57
RE: Fred
Nej det stämmer inte! Till och med i LFV;s krystade kalkyler så är det mest optimistiska att man får 30% besparingspotential när det gäller personal och det är det nog inte riktigt någon som tror på heller!
Lägg därtill investeringskostnaden och utökade övriga personalgrupper så förstår vem som helst att det är en fullständig katastrof. Det är för små besparingsmöjligheter, för få flygplatser och för lite volym för att detta ska vara lönt.
Räknar man sen in personalens "motreaktioner" så blir det här läge att poppa popcorn... Oerhört frustrerande och inte det bästa för flygbranschen.
Men som vanligt, har politikerna hört ordet "digitalt" så är det kört! :-( Vad det nu är som är så digitalt...?!!!!

Fred
2017-11-09 01:50:20
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Stämmer det att RTS ska på sikt halvera behovet av flygledare? Om tre torn a 10 flygledare på varje enhet flyttar operationen till Sundsvall så bör ju endast 10 försvinna. Eller? Affärsplanen säger att en flygledare ska kunna ha behörighet för tre torn samtidigt. Om LINKÖPING blir godkänt så är det tre torn som styrs från Sundsvall. Hur många flygledare krävs i verkligheten? Hur många ingenjörer och annan support är och kommer framledes att vara verksamma under samma tak i Sundsvall? Snart börjas det räknas och sanningen måste fram. Vad jag hört så är alla väldigt högt avlönade som arbetar för det nya bolaget. Stor organisation för endast två enheter i drift. Vem betalar? När ska SAS, Norwegian, BRA m fl vakna?


HQ
2017-10-27 11:03:06
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Bra skrivet ESOS men tyvärr finns det alltid foliehattar som tycker illa om LFV för att man ska tycka illa om myndigheter/verk. Oklart varför. Dom brukar hålla till på sidor för konspirationsteoretiker.

Dom flesta tycker till i denna frågan av fel orsak och de argument du för fram som förklarar personalens inställning kommer ingen att lyssna på. Man vill inte lyssna och inga argument biter.
Men, återigen, bra skrivet tycker jag.
Flygledare
2017-10-27 06:20:54
SV: ESOS
Det var väldigt väldigt "on point"! Bra där!
ESOS
2017-10-26 16:59:24
Re: Undrande
Alla utgifter (inklusive utbildning) täcks väl av de avgifter man får in från flygbolagen. Hur hög den avgiften är baseras väl på vad TS sätter för prognos på trafiken. Går det över prognosen får inte providern allt överskott utan bara en del över en viss procent (samma om det blir under prognos).
Detta ser väl likadant ut för alla providers.
Men snacket gick väl att LFV utbildade flygledare som sen lämnade för andra providers och därmed fick dessa providers (både i Sverige och utomlands) "gratis" flygledare. Inget konstig med det heller egentligen. Bra för tex ACR och dåligt för LFV.
Att LFV inte har utbildat flygledare nu under en period har gett lägre enrouteavgifter så det har redan kommit flygbolagen tillgodo. Tyvärr har man utbildat för lite och nu måste man förlita sig på att personalen ställer upp. Igen...!
Lite tröttsamt för personalen som i alla tider har menat att det är kortsiktigt att avbryta utbildningen för det blir ALLTID dyrare i längden.
LFV förstår inte situationen och tar inte hänsyn i detta under pågående förhandlingar. Helt ok men det lär visa sig nästa sommar att det, också, var kortsiktigt tänkt.
Om LFV för en gångs skull kunde jobba med sin personal hade lösningarna kunnat bli betydligt billigare men tyvärr väljer man en offensiv förhandlingstaktik varje gång.
Vad beror detta på...? Kortsiktighet av generaldirektörer och förhandlingschefer som sitter en kort period och slipper ta ansvar för vad som händer i framtiden.
Undrande
2017-10-26 11:57:15
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
För några år sedan var det väldiga diskussioner om kostnader för att utbilda flygledare. LFV fick själva stå för kostnaderna medan de då nya konkurrenterna kunde åka gräddfil. Sen kom det fram att utbildningen bekostades av flygbolag och allt blev lite pinsamt. Nu har LFV trots att det inte ska kosta något (?) stoppat utbildningen i några år. Vad gör LFV då med dessa pengar man får för att utbilda flygledare?
Mer observant
2017-10-16 19:20:16
Re: Observant
Men lika aktuell!
Sven P
2017-10-16 10:36:24
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det finns mycket i samhället som man kan gå omkring och vara avundsjuk på. Men det är i allafall öppet för de flesta att söka till olika yrken. Sedan om man kommer in på sökt yrkesval är en annan sak.
Undrande
2017-10-16 08:13:07
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
När vi andra tappar skärpan byter vi jobb men flygledarna ska minsann gå i pension?
Ekvationen går ej ihop.
Observant
2017-10-16 06:35:40
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Tråden är från 2010.
Tjockeleffe
2017-10-15 21:39:02
Re fd flygledare
Är det så vi bestämmer lönen nu för tiden? En poll i samhället och din åsikt?
Låter rimligt, då skulle jag vilja bestämma din lön.
Lång-Johan
2017-10-15 21:07:17
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Lisa. Vad ger Trafikverket för bidrag till LFV? Ge oss en ledtråd. Om du har någon.
Undrande
2017-10-15 19:16:53
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jo, så är det kanske i jantesverige. Tror att alla som tjänar mer än 50,000:- drabbas av detta, oavsett vad dom har för egenskaper/kompetens/utbildning/ansvar. Unikt för Sverige...? Helt säkert!
Och nej, jag tror fortfarande inte att du är fd flygledare.
Lisa
2017-10-15 17:35:00
SV: Nyfiken
Tror du verkligen att man får bidrag utan att söka? Mitt tidigare inlägg dög tydligen inte men som sagt börja på Trafikverket.
@Undrande
2017-10-15 15:11:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Gör en poll ute i samhället så får du ditt svar.

Fd flygledare
Undrande
2017-10-14 22:28:00
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
"Flygledare är oftast alldeles för välavlönade..."

Enligt vem undrar vän av ordningen?! Nej, du är inte fd flygledare! :D
Nyfiken
2017-10-14 14:29:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
@Lisa: Får LFV bidragen eller ansöker de om bidrag? Du skriver att offentliga bidrag är klassade som affärshemligheter. Hur kan man då följa vad pengarna faktiskt använts till?

Fakta är viktigt.
Fd flygledare
2017-10-14 14:04:30
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Flygledare är oftast alldeles för välavlönade, här kan LVF spara massor med nya avtal.
Lisa
2017-10-14 11:25:01
SV: Nyfiken
Som sagt, titta på vilka bidrag man fått. I vissa fall räcker det med att se på syftet för att väcka misstankar. Titta sedan på vad pengarna faktiskt användes till, om målen uppfylldes. Fundera sedan över varför sådana bidrag betalas ut till en aktör på en delvis fri marknad. Hur påverkar det konkurrensen? Börja på Trafikverket om du vill ha svar, hos LFV är även offentliga bidrag klassade som affärshemligheter...
Nyfiken
2017-10-14 01:25:28
Smussel
Lisa: Du skriver att LFV smusslat sig till pengar. Vad grundar du det på? Viktigt med fakta.
Mats
2017-10-13 14:37:20
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jag håller med både Lisa och Richard. Det är alldeles för lättsinnigt hur pengar flödar och kostnader döljs inom verket. Vad betalar FM och Swedavias flygplatser per produktionstimme flygledning jämfört med flygplatserna Halmstad, Kristianstad och Örnsköldsvik? En mycket relevant fråga. Vore otroligt intressant om typ Uppdrag Granskning tog tag i detta. Så uppenbart att det finns mycket skit att hitta vid en granskning. Pengar används på felaktiga sätt och man nyttjar sin ställning och dominans.
Lisa
2017-10-13 09:46:03
SV: Rickard
Först och främst lägger LFV extrema resurser på så kallad "forskning" och "utveckling", vi kan också lägga till "digitalisering" där eftersom det ligger i tiden även om det inte är någon direkt digitalisering att tala om när vi pratar LFV. Alla dessa resurser resulterar mestadels i rent skräp och eventuella besparingar står inte på långa vägar i paritet med kostnaderna. Titta sen på vilka bidrag LFV smusslat till sig från Trafikverket, EU mfl som en följd av detta. Titta om de verkligen använts till vad man avsett och vad effekten blev. Fundera lite på hur detta korrelerar med konkurrensen på en fri marknad.

Sen kan vi titta på Ö-vik och hur priset på flygledning där utvecklats de senaste åren. Det här är ett prestigekontrakt som LFV till varje pris måste behålla. Jämför sedan Ö-vik med ett militärt tjänsteställe och hur mycket LFV tar betalt per flygledare.

Offentliggör allt det här och halva hk och mer därtill ryker.
Richard
2017-10-13 09:01:42
Varför är LFV så naiva?
LFV borde förutsett konkurrens redan flera år innan det blev aktuellt. Istället bygggde man kostnader och struntade i framtiden. Nu kostar det LFV många 10-tals miljoner då man tvingas leverera tjänster och kontrakt med stora underskott. LFV kan endast existera då de fortfarande idag är en myndighet och samtidigt ett affärsverk.

Detta hör ihop med tråden för att LFV måste gå i kollisionskurs med arbetsstagare då villkor och antal anställda är så fel idag. Läste om att konkurrenter på den svenska marknaden har betydligt lägre kringkostnader än LFV. Enkla räkneexempel säger att LFV bör vara dubbelt så dyra i sin prissättning. Om inte, så finns det dolda tillgångar.
Lennart J
2017-10-12 17:53:59
Re: Popcorn
Det går inte att svara på din fråga iom moderatorn. Lite svårt att förklara iom att huvudpersonerna är ganska speciella...
@Christer
2017-10-12 17:23:21
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Om det är några som har bra avtal så är det väl de statligt anställda?!!!!
Lennart J
2017-10-12 14:46:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Svårt att debattera på denna sida när ni moderatorer agerar så olika.
L
2017-10-12 14:18:34
SV: popcorn
Dödsstjärnan är inte fjärrstyrd så ingen i LFV kan ratta den.
Christer
2017-10-12 09:32:25
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Anna Falck är klok och jag hoppas verkligen att hon kommer lyckas. Det måste till ett nytt statligt avtal där alla yrkesgrupper inom staten har likvärdiga ersättningssystem och villkor som näringslivet. Sjukt att detta inte hänt tidigare. Kan det bero på kompetensbrist på arbetsgivareverket. Heja Anna & Co!!! Låt ST och LO slåss en sista gång. De tappar ständigt medlemmar och förtroendet försvagas när speciellt LO stoppar nya jobb i landet.
Popcorn
2017-10-12 08:35:11
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Publiken förstår inte men är bra nyfikna :

Är det Flygledare och LFV på kollisionskurs ?

Eller

Flygledare och "gamla flygledare som styr LFV" på kollisionskurs

Är Anna Falk en gamla flygledare ? Eller är det hon som kör "The Death Star" :-)

Thomas A
2017-10-11 13:39:54
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Centralt avtal klart och någon måste ha berättat för Anna Falk att det krävs att alla hennes stolleprov grävs ner i ett djupt hål om det ska bli någon flygtrafikledning de närmsta åren!
Glädjande! Nu får vi hoppas att LFV inser att utbildningen inte får avbrytas igen och att det nog kommer att kosta en del i de lokala förhandlingarna (nu eller när sommaren närmar sig...) för att återställa förtroende och ordna till den kris Olle ställde till med.
Det här har hänt allt för många gånger! När ska dom lära sig?!
Tjomp
2017-10-07 19:01:44
SV: Elisabet
Problemet med den typen av resonemang är att du redan idag vill agera utifrån en lösning som inte finns. Tyvärr resonerar LFVs ledning på samma sätt. Det minsta man kan begära är att ledningen agerar utifrån vad som faktiskt redan finns och gäller, inte chansningar om hur det eventuellt kan se ut i en högst oklar framtid. Ta det där och då. Men det är också kärnan av LFVs problem, du har ett gäng människor i Norrköping som sitter och håller med varandra så pass mycket att alla idéer och fantasier som lyfts i gruppen omedelbart blir sanning utan att någon riktigt vet varför och hur. Gruppen saknar helt koppling till verkligheten och överlever endast för att det finns folk utanför som avsäger sig rätten till eget tänkande i förhoppning att få komma in i den lilla inskränkta gruppen. LFV måste få bort människorna som lever i bubblan och få in lite folk som tänker själva och inte har ett behov av att omge sig med sådana som bara håller med. Och har vi inte lärt oss vid det här laget att gamla flygledare inte ska leda statliga myndigheter, de ska ha en rådgivande roll punkt slut.
Thomas A
2017-10-07 17:00:12
RE Elisabeth
Är det säkert att du inte är Anna Falk?!
Andersson
2017-10-07 11:50:42
Re: Elisabeth
"Det enda vi kan vara säkra på och kommer att ske är att utvecklingen förändrar vare sig vi vill eller inte."

Går det att säga något mer meningslöst?!
Realist
2017-10-06 18:20:12
Re: Elisabeth
"Traditionell flygledning är snart svunnen tid" skriver du...?
RTS är väl i princip samma sak fast på distans...?
Merparten av alla flygledare jobbar väl ACC och har ett system idag som ska hålla många år till och inte ens de system man jobbar på för morgondagen är speciellt automatiserade. Så den lär vara "traditionell" rätt länge till! :D
Att det blir förändringar är väl inte så dramatiskt men många här verkar vilja att det ska bli förändringar av fel orsak... :-(
"Framtiden" är alltid väldigt speciell för nuvarande generation och man överdriver lätt sin roll och sin möjlighet att spå framtiden. Det blir oftast mest floskler.

Fri rörlighet... :D Jo det blir det nog men det lär inte bli åt detta hållet som flygledare flyttar! En enorm brist redan nu i Europa och den lär bli mångfalt mycket större när alla -60 o -70-talister går i pension.
ALLA providers har (felaktigt) skurit ner på sina utbildningar. Det finns inte någon som seriöst kan påstå att vi inte står inför enorma problem när det gäller rekrytering.
I övriga världen är bristen om möjligt ännu större så jag tror inte vi får se flygtrafikledning på distans i Sverige någonsin. En för liten marknad och med för många hinder samt, som sagt, en brist på alla andra ställen.


@popcorn
2017-10-06 17:23:23
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det är i princip bara gamla flygledare som styr LFV så... Men någon som har ett öppen sinne och fattar beslut utifrån konkret fakta, förstår sin roll i samhället och är rumsren, det hade inte varit helt fel!
FL sedan många år
2017-10-06 15:55:52
Re Popcorn
Läs Anders inlägg så förstår du nog varför många undrar just detta.
Elisabeth
2017-10-06 15:07:54
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Intressant snurra. Det enda vi kan vara säkra på och kommer att ske är att utvecklingen förändrar vare sig vi vill eller inte. Traditionell flygledning är snart svunnen tid och därmed också de gamla villkorstrukturerna. Den fria rörligheten bland flygledare ökar i och med att medlemsländer släpper nationella språkkrav. Norge sist ut. När Sverige? Snart har vi både robotar och flygledare från alla Europas hörn i lilla Sverige.
Popcorn
2017-10-06 13:58:51
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
@ FL sedan många år: Tack för svaret ! uppskattas :)

Då undrar jag är det ledningen eller flygledning som ska bestämma och leda/ driva LFV ?
Jante
2017-10-06 10:07:30
Re: Hans
Du vet att din våta dröm där flygledare "ersätts" på ett annat ställe bara är att man flyttar på arbetspositionen?! :D Samma personer gör samma sak fast på ett annat ställe! Besparingspotentialen är försumbar!
Ledsen att göra dig besviken.

Jag tycker att ALLA ska ha samma lön, oavsett talang, utbildning, förmåga, ansvar eller tillgång och efterfrågan. Nej just det, det fungerar nog inte!
Anders
2017-10-06 09:08:26
Känslig moderator!
Re: Kalle

Man skulle kunna resonera så om det inte vore för;

-Att vår "förrförra" GD "avgick" efter ett antal tveksamma affärer.
Han hade också osunda kontakter med SAAB och Linköpings universitet där man drog nytta av det ologiska utbildningsprogrammet som flygledare tvingades igenom under ett antal år.
-Vår förra GD var involverade i bjudmiddagar i ett, milt sagt, tveksamt projekt. Dolde risker med detta projekt. Att han dessutom sparade pengar väldigt kortsiktigt genom att avbryta utbildningen ger oss STORA problem idag och de närmsta 4-5 åren. Hans plats i styrelsen i det nystartade företaget som gör affärer med SAAB och LFV bidrar inte till ökat förtroendekapital! Säljare och köpare i ett...!!!
-Dessa två generaldirektörer har fått härja i många år och då är det svårt att känna att felet ligger hos arbetstagarna.
-Utöver detta finns det mängder med mindre skandaler som inte nått media (ännu) som gör att förtroendet är väldigt lågt för LFV. Kan inte se något konstigt i detta.

Nuvarande GD har en väldigt låg profil än så länge. Bra eller dåligt...? Vi är många som hoppas på att det, för första gången, är en ödmjuk person som förstår att det är viktigt att lyssna på dom som är experter inom detta område.

Robotar... jo, vi hamnar nog där till slut men det gör ju ALLA yrken! :D Då ska jag köpa en robot som kan svara på dina inlägg där du helt utan historia slänger ur dig massa påståenden.

Re: Hans
Tillgång och efterfrågan kanske är svaret på din fråga? När de yrkesgrupper du nämner som jämförelse har tagit sig genom de tester som krävs för att utbilda sig till flygledare och utbildningen på EPN, ja då kanske det är en relevant jämförelse. Det är väl helt rätt att dom har de högsta lönerna inom den branschen!
Hans
2017-10-06 09:00:10
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Är UC rapporten inkorrekt? Eller är det bara så att gruppen flygledare bara vill ha mer? Kan du som är ACR FL förklara för mig och alla andra läsare varför en flygledare ska ha bättre villkor än t ex en brandman eller säkerhetskontrollant på en flygplats? Den sistnämnda måste vara väldigt noggrann och samtligt social då den träffar flygplatsen viktigaste kund, dvs passagerarna. Passagerarna som i slutändan betalar för att flygplatser och flygbolag existerar. Jag tycker morgon- och kvällstidningar bör skriva en väl dokumenterad artikel om flygledarnas villkor, utbildningen man behöver och resan därefter. Dags att fundera på framtiden. LFV har redan börjat ställa om och vill mer och mer använda sig av teknik ute på flygplatserna istället för flygledare. Stor besparingspotential enligt LFV.
ACR FL
2017-10-06 07:54:32
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Flygledare i ACR tjänar inte mer än någon annan. Snarare tvärtom efter HQ´s dumpande av ingångslöner och en sämre löneutveckling.
Gunnar B
2017-10-05 21:17:34
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Menar du Kajsa Anka att övrig personal förutom anonyma flygledare på flygplatser i landet inte har en bra utbildning, har kompetens, är uppskattade eller trivs på jobbet? Vi som flyger ska vara otroligt glada över att det finns ansvariga i säkerhetskontrollen och att välutbildade brandmän kan vara på plats ifall olyckan är framme. Du är pinsam!!!
Kajsa Anka
2017-10-05 20:21:47
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vem uppskattar erfarenhet, kompetens, bra utbildning, uppskattade medarbetare i kombination med stort ansvar i yrkesrollen? Det gör jag som passagerare i alla fall.
Anders
2017-10-05 19:48:11
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Mitt inlägg försvann.
Gunnar B
2017-10-05 15:58:44
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Intressant rapport. Varför så höga löner i ett tjänsteföretag? Inte konstigt att de flesta flygplatser i landet går med underskott. Jösses, vem tar ansvar här? Har alla flygledare lika löner? Tänk om det var så i alla yrken eller i högsta serien i fotboll. En fotbollspelare, back eller mittfältare, i Sundvall tjänar lika mycket som en i Malmö. Det hade aldrig gått även om båda har samma uppdrag mm. Dvs lira boll. Flygledare ska separera flyg och olika ofta beroende på var man jobbar. På Arlanda något tätare flygtrafik än på Karlstad och Jönköping mm.
Sven
2017-10-05 13:12:01
SV: Kalle
Så du tycker med andra ord att en arbetsgivare ska syssla med korruption, förskingring och behandla sina egna och andras resurser allmänt vårdslöst utan att arbetstagare slår larm? Som sagt, att något måste göras åt LFV handlar inte om småsaker som löner och villkor det är större än så.
Hans
2017-10-05 11:49:58
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Läste häromdagen en färsk UC rapport - Branschfakta. Flygplatser med serviceföretagen 2017:2. I den visar det sig att flygledningsföretaget ACR Aviation Capacity Resources betalar högst ersättningar av de 60 största företagen inom branschen år 2016. Hela 26 procent högre ersättning än bolag nr 2 på listan, SAAB. Otroligt intressant läsning och varför skiljer sig ersättningar för typ flygledare, brandmän eller säkerhetspersonal?
Kalle
2017-10-05 11:35:51
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Man kanske ska vända på tidigare inläggs argument och säga...... kanske vore bra om arbetstagare ute i landet sätter sig in i huvudkontorets uppgift och ansvar. Utan arbetsgivare är det inte lätt att vara arbetstagare. Varför handlar det hela tiden om arbetsgivarens ansvar. Låter som flygledare bara ha en sak i huvudet efter sin utbildning. Pengar, pengar och åter pengar. Eller tillägg, tillägg och åter tillägg. Vem vill i framtiden förkovra sig med en sådan yrkesgrupp. In med lojala robotar istället. Robotar som gör sitt jobb och ytterligare därtill och till en försvarbar penning.
FL sedan många år
2017-10-05 08:48:01
Re: Popcorn
Det har givetvis funnits perioder med arbetsro men tyvärr tillträder den ena GD;n efter den andra som har oerhört kort horisont där kortsiktigt sparande får konsekvenser något senare.
Krig vet jag inte om man kan kalla det men LFV väljer konsekvent en hård strategi i sin hantering av sina anställda och i förhandlingar för att sen inse att dom måste ha de anställdas hjälp under rätt många år. Jag får inte det att gå ihop!
Det är tyvärr så att huvudkontoret i Norrköping lever för långt från verksamheten, en verksamhet som fungerar otroligt bra trots attackerna från huvudkontoret. Men det kommer till sin spets när alla farhågor vi framfört nu får konsekvenser och LFV för sent kommer att inse att det går inte utan personalens välvilja. Då går det inte att "attackförhandla"!
Just i detta nu sitter LFV;s ledning och (som vanligt) är helt omedvetna om vad som kommer att hända inför nästa sommar, och nästa, och nästa...
Vi har sett det för och det är ingen vinnande strategi dom har använt sig av. En förhandlingschef som vägra lära sig är dyrbart för LFV!
Jobba med personalen istället för mot! Hur svårt kan det vara?!
Popcorn
2017-10-05 06:31:12
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
"Kriget" har pågått i typ sju år, dvs längre än WW2 ... vem vann ?
Fredrik
2017-10-03 21:01:30
Glad Positiv Flygledare
Du har nog inte riktigt fattat vad konflikten handlar om! :D Om du nu (mot förmodan) är flygledare så be någon gammal kursare förklara för dig. Så slipper du fåna dig här mer.
Glad Positiv Flygledare.
2017-10-03 18:57:22
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Icke positiva medarbetare som tjänar 60 lax i månaden och som klagar när de får hjälp av datorer är pest. Ni kanske vill gå tillbaka till papper och penna?

Alla vill utvecklas utom många flygledare.

Suck!
Realist
2017-10-03 17:36:37
RE: Glad positiv flygledare
Det får du gärna göra men det tänker inte jag göra. Finns rätt många yrkesgrupper som tänkt som du, som tror på arbetsgivarens lögner. Det har inte gått bra!
Sven
2017-10-03 16:21:29
SV: glad FL
...jag menar att din lön inte hör hemma i sammanhanget. Det som är vikitigt och måste upphöra är att LFV förskingrar statliga intäkter och bidrag på korruption och idiotiska avtal som strider mot deras uppdrag. I förlängningen även rikets säkerhet.
Thomas A
2017-10-03 16:17:32
RE David
David, vad är det för j-vla trams?! Är du flygledare så väx upp, är du från LFV huvudkontor så är du bara pinsam!
Sven
2017-10-03 16:14:35
SV: gammal FL
Det handlar inte om lön, det handlar om anständighet. Byt ut hela Norrköping mot lite kompetens så kan vi diskutera sen.
Chefens lilla gullunge
2017-10-02 21:24:29
Re: David
Är det VM i floskler? Du kan inte vara på allvar.
Glad positiv flygledare
2017-10-02 21:07:06
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Tjänar man 60 lax ska man fan jobba och inte klaga!
Anders
2017-10-02 18:49:06
Re: David
Det är klart att ALLA arbetsgivare skulle vilja ersätta sina anställda med dina "robotar" o "datamaskiner" men inte ens i LFV;s våtaste dröm är besparingspotentialen när det gäller personal speciellt stor för tex RTS. RTS har säkert en plats i flygsverige men inte i den omfattningen som man först trodde.

LFV planerar att minska personalstyrkan med 50% säger du...? :D Är det därför man nu, i panik, vill dra igång kurser i januari. Alla vet att det inte kommer att gå i Januari men LFV har verkligen panik. När börjar första kursen...? Slutet av 2018 i bästa fall!
Ta gärna reda på antalet sökande och utfallet av de första testerna...! :D

Anna Falk är flygbranschens värsta fiende! Inte för att hon kommer att lyckas med något utan för att hon driver arbetstagare och arbetsgivare längre ifrån varandra och det har historien visat kommer att kosta mer än det hade behövt göra. Verkligen korkat!

Du skriver: "Det är viktigt att även Sverige har sunda villkor så att vi hemmavid även kan stå oss starka på en friare och rörligare marknad. Givande och tagande är ett begrepp som vi måste vara lyhörda för. Öppna era sinnen kollegor."

Men herregud, hur naiv är du?! Det är som copy/paste från LFV;s tidning! Ingen tror på detta!!! Låt mig gissa, liten arbetsplats där du är lillchef eller chefen är väldigt stark som individ och lurar i er allt detta...?


FL
2017-10-02 16:54:17
SV: David
Kommer aldrig öppna mitt sinne mot någon som inte ens respekterar grundläggande mänskliga rättigheter. Oavsett vad LFVs ledning vill vet jag med hänsyn till deras historia och nuvarande agerande att det enda rätta är den raka motsatsen, kom ihåg det. LFV styrs av människor som är direkt olämpliga och livsfarliga på den typen av positioner de har.
David
2017-10-02 08:29:43
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Anders; det är precis vad LFV vill. Ersätta personal med datorer och annat. Om Swedavia hoppar i säng med LFV/SAAB så drivs snart 5 + 2 flygplatser remote. Dvs ca hälften av deras kontrakterade torn. LFV planerar att minska personalstyrkan med ca 50% enligt affärsplanen. Intressant kalkyl och förlorarna Swedavia, Sundsvall och Örnsköldsvik hänger inte med i svängarna. Notan kommer i slutändan bli mycket dyrare för mottagarna.

Fd HR-chef Anna Falck har ett viktigt och svårt uppdrag framför sig. Jag är dock säker på att hon kommer lyckas. Det är viktigt att även Sverige har sunda villkor så att vi hemmavid även kan stå oss starka på en friare och rörligare marknad. Givande och tagande är ett begrepp som vi måste vara lyhörda för. Öppna era sinnen kollegor.
Anders
2017-10-01 20:51:01
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
År efter år väljer man fel GD;ar och HR-chefer. Visst, om det hade fungerat men varje gång blir det dyrare än man tänkt!
Välj en GD och HR-chef som väljer att jobba med sina anställda istället mot. Behöver inte vara så svårt. Verksamheten i övrigt fungerar ju utmärkt men det dysfunktionella huvudkontoret tävlar om vem som kan visa mest förakt för medarbetarna.
Anna Falk och hennes nya position måste vara sämsta tänkbara taktiken. Om det inte har funnits ett kompakt motstånd tidigare så lär det göra det nu. Fel tankar om hur man motiverar personal. Personal som inte är utbytbar! Det har hon svårt att förstå.
FL
2017-10-01 18:32:19
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
I slutändan finns det inga pengar i världen som får folk att avstå från att träffa nära och kära. LFV behöver mer folk och man måste börja visa sina anställda den respekt vi förtjänar som människor. Inte ens den artificiella intelligens som ska möjliggöra automatiseringen ledningen drömmer våta drömmar om skulle tolerera ett sånt här bemötande.
MrBrown
2017-10-01 12:29:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nästa sommar och framför allt 2019 så kommer det se intressant ut, men nu vet vi vad en FL kostar
I form av köpta semesterveckor, tack ESGG för det
Andreas
2017-10-01 10:40:49
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vad nu?
FL ESOS
2017-09-30 23:25:32
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Då var vi där igen! Ny GD hos LFV som inte inser att LFV återigen har gjort bort sig. LFV behöver sina anställda för att klara av 2018, 2019, 2019, 2020 osv. Vad gör då LFV...? Vi har sett det för!
Vi får hoppas att nuvarande GD (i tid) inser vad som krävs.
För vilken gång i ordningen händer detta?!
FL
2010-12-09 23:06:05
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det finns många länder där svenska flygledare är välkomna!
Persona Non Grata
2010-12-09 22:35:11
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Men där måste man kunna tala spanska flytande.
España
2010-12-09 22:25:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Spanien behöver säkert flygledare snart.
FL
2010-12-09 19:59:06
Re: F
Det är ju det som händer! Det kostar LFV massor med pengar att först utbilda flygledare som sedan sticker till andra arbetsgivare.
Just nu har det varit ett par år när det har varit mindre behov hos andra arbetsgivare men det har redan ändrats.
Så vi kommer snart att se ytterligare en flyttvåg av flygledare som söker nya arbetsgivare och då har vi återigen en oacepptabel brist i Sverige. Dagens förseningar kommer att vara små i jämförelse.
RA
2010-12-09 19:57:01
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Till FL:
Ja, jag skulle ställa upp på övertid.

Bra sagt, F!
F
2010-12-09 19:49:44
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Varför säger ni inte upp er och väljer en bättre arbetsgivare?
FL
2010-12-09 19:47:14
Re:RA
Vilka och när menar du att dessa "arbetsmiljöproblemen" har varit! Vi förklarar gång på gång för dig att det är LFV själva som försatt sig i denna position! Vad är det du inte förstår?! Skulle du frivilligt ställa upp och jobba övertid om din arbetsgivare sa upp dina lokala avtal under former som av alla parter anses som aggressiva?! Att du har ett agg till flygledarkåren råder inget tvivel om men du har det kanske på fel grunder. Det är svårt när man tror sig veta hur det är, och sedan får ny information, att ändra åsikt.
RA
2010-12-09 19:41:49
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Har naturligtvis inga siffror att komma med. Men under hela min livstid så har det inte varit någon ända på vilka enorma arbetsmiljöproblem som denna högbetalda, priviligerade grupp har haft.
FL
2010-12-09 19:36:47
Re: RA
LFV har själv erkänt att man valt ett aggressivt sätt att säga upp L-AVA;n på. Detta för att sätta press på facket. Detta har nu misslyckats och man vet inte hur man ska ta sig ur skiten.
Anledningen till problemen just nu är det faktum att LFV sa upp L-AVA;n och inte tillåter prolongering av avtalen! LFV har sig själv att skylla! :-) Detta leder till att det är väldigt svårt att lägga schema, brytpunkter gör att man inte kan beordra ut personal lika lätt som tidigare och förskjutning av arbetstid är inte tillåtet.

Allt detta leder till dagens kalabalik och det enda som flygledarna har gjort är att inte svara i telefon. Och det kan man väl ändå inte tvinga någon till! Det är redan ett enormt uttag av övertid som det är och att man då väljer att inte svara i telefon kan väl inte vara så svårt att förstå.

Jag ser lite undertoner av fackligt förakt när jag läser dina texter och ja, vad ska man säga vi har olika åsikter om fackets betydelse. Men nu ser den svenska arbetsmarknaden ut så och du får välja att acceptera det och vara lite bitter på detta forum eller flytta till tomatkastarlandet Frankrike eller landet Spanien där flygledarna jobbar under pistolhot! :-)

Men trots allt så fungerar den svenska arbetsmarknaden mycket bättre än länder där man har andra sätt att lösa arbetsmarknadsproblem.
FL ESOS
2010-12-09 19:36:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
RA du verkar insatt. Kan du redovisa lite statistik över hur stor sjukfrånvaro det exempelvis var inom LFV för ett år sedan i december och hur siffrorna ser ut i år. Gärna också en jämförelse med övriga arbetsmarknaden.

Det som är nytt sedan i oktober är att ingen frivilligt jobbar övertid. LFV har de senaste åren drivit verksamheten med ett konstant personalunderskott på den operativa sidan utan att göra något åt det. Som bekant älskar vår GD att driva olika projekt och stoppar med glädje in stora personalresurser där. Flygledare har frivilligt hållit skutan flytande med frivillig övertid. Den viljan upphör naturligtvis i takt med att LFVs agerande i avtalsförhandlingarna blir allt mer aggressivt.
FL
2010-12-09 19:28:34
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
En fråga till RA hur har du koll på hur ofta och hur många flygledare som är sjuka? Eller hör du abra saningarna presscheferna matar reportrar med?
RA
2010-12-09 19:24:37
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Rättelse: Det heter "bryter mot", inget annat.

Kolla gärna in denna länk.

http://www.metodicum.se/Form/FormView.asp?FormID=400

Hur arbetstidslagen ska tolkas är inte precis glasklart, kan vi vara överens om detta? Har facket polisanmält LFV? Eller vet man redan med sig att man inte skulle få rätt. Är denna aktion (som vanligt inom flygbranschen) bara till för att lokala, lata politruker ska visa upp sin makt då och då för att man ska få med fler medlemmar/medlemsavgifter samtidigt som dessa herrar ska kunna bevisa sitt eget existensberättigande?

Aktionerna kommer med viss regelbundenhet. Det är ingen måtta på hur sjuka och utmattade flygledare, ramppersonal m fl är. Det måste vara rekord på svensk arbetsmarknad. Förmodligen befinner man sig på samma nivå som barnarbetare i tredje världen...
Förutom sina egna, lokala "problem" så ska man också jämt plockas ut först i alla större arbetsmarknadskonflikter. Fackrepresentanterna tycks ha fullt upp året om med att planera in nya strejker, påhittade sjukdomar för personalen, allmän maskning etc. Som många andra här har uttryckt, så blir dessa mer och mer upphetsade ju närmare datumet för aktionen kommer. Som barn som räknar ned till julafton...

FL
2010-12-09 18:42:15
Re: RA
Och vad tror du att facket gör!!!! Jag tror att RA inte riktigt förstår den svenska arbetsmarknaden! Denna händelse kommer att bli den andra som facket driver till AD av senaste tidens händelser men det skiter LFV i! Dom kör på ändå och tar konsekvenserna senare. Inget unikt utan så går det till på många ställen.
RA
2010-12-09 18:27:08
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Om det nu är så att LFV bryter på arbetstidslagen, varför går facket inte omedelbart till AD då?
Ybor
2010-12-09 18:19:12
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
I dag gick startskottet!
trött
2010-12-09 17:53:42
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
ja de e skrämmande hur upphetsade vissa blir.....lfv tvingar folk till o bryta arbetstidsreglerna. fan de låter som du håller på o kissa i brallan av upphetsning! e de detta du/ ni går o väntar på, o få hitta nånting o slå tillbaka med? nåja, ska inte ut o flyga idag så de stör inte så mycket, antar att en dator kommer o sitta på din stol inom snar framtid 24/7 o inte gnälla över 50 lax i månaden
FL ESOS
2010-12-09 17:07:04
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Idag är en historisk dag. Den 9 december är första dagen som LFV medvetet bryter mot arbetstidslagen och tvingar en flygledare att jobba från 6 på morgonen till 8 på kvällen.
Det är en skrämmande utveckling.
Lars
2010-12-09 15:55:07
Ge upp GD! Du kommer inte att vinna!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8253858.ab
FL
2010-12-09 11:08:40
FL som sett många chefer komma och gå!
Jo, småpåvar finns/fanns det många av men av den katergorin som okritiskt köper ALLT som kommer från HQ! Om det beror på omsorgen om sin egen karriär eller okunskap låter jag vara osagt. Dock har väl många fått sina tjänster på meriten att man var enda sökande till tjänsten...!
Genom åren har det funnits för många lokala chefer som inte själva tänkt utan accepterat alla stolleprov från Norrköping. Nu tror jag de allra flesta har vaknat och insett att Norrköping helt tappat kontakten med verksamheten och sina anställda.

När det gäller själva förhandlingen så inser nog GD att hans taktik misslyckades och att vi har all tid i världen. Om han inte insett det ännu så kommer han nog förstå till nästa sommar...FL ESSA
2010-12-07 21:38:34
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Verkar finnas många småpåvar i landet som inte kan ta order från chefer. Bitterhet är ingen bra egenskap, var positiva som jag.
trött
2010-12-07 21:03:52
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
på vissa svider det mer i skinnet än på andra ;-)! ska ta upp de me fröken på nästa lektion. hon kan säkert förklara för mig varför vissa mäniskor har svårt för de där me lite kritik, o måste försöka hitta sätt o va elak på...hehe
FL
2010-12-07 20:50:30
Re: trött
Kollegor??!

Ja ta och diskutera med dina kollegor i klass 5B så att ni står enade nu när förändringarna kommer i branschen. Det är mycket på gång nu.
trött
2010-12-07 20:34:57
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
den skopan satt som en fläskläpp tror jag :-)! insändarna här e så förutsägbara här på detta forum. kanske dax o vakna nu då kära kollegor, tekniken går framåt med stormsteg, o de flesta bara gnäller, har inte sett en enda tråd här på forumet som är possitvt inställd till de förändringar som kommer i branchen, bara gnäll gnäll gnäll....tur att de e sker förändringar så att vi slipper dras med dessa bakåtsträvare.
Tröttast!
2010-12-07 16:54:22
Re: Trött
Jag längtar tills man har robotiserade sjuksköterskor och läkare (dom är ju så jäkla gnälliga), biblotikarier (dom säger ju inte ett knäpp), kassörskor (det enda dom gör är att snacka skit), poliser (dom jäklarna ger ju bara mig böter hela tiden), snickare (dom bygger ju bara fort men fel), advokater (en robot ljuger väl inte), flygvärdinnor(blir bara distraherad av snygga töser), bilsäljare (en robot kan väl lära sig vad som är extrautrustning och inte), mäklare/hussäljare (en robot behöver inte skämmas), ja, jag hoppas att allt blir digitalt och robotiserat, vad skönt det ska bli! Om vi människor blir lite mer robotiserade så kanske det inte märks så mycket att vi i detta land är så sossifierade och avundsjuka och man kanske kunde dra ett streck över jantelagen för gott!
Jag blir ännu tröttare på trötta personer som aldrig haft ett ansvarsfullt jobb i hela sitt liv men ändå påstår sig veta vad det innebär! Det gör mig riktigt trött! ZZZzzzZZZ
trött på trött
2010-12-07 15:02:30
SV: trött
Ja förr eller senare hamnar vi där.

Men hur det egentligen fungerar nuförtiden får du nog ta och kolla upp lite mer.
F/O
2010-12-07 14:30:26
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Jävla närsynta imbicill!
trött
2010-12-07 13:41:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
va skönta att vi nu e på väg mot en digitalicerad flygtraviktjänst! hoppas att oxå piloterna snart e ett minne blott och att nån skitunge med god datorvana kan sitta hemma o flyga flygplanen o sköta trafiktjänsten via en hyffsat bra dator. e rätt less på dessa så kallade flygledare och piloter som gnäller över arbetsförhållanden o löner! antara att en o annan kommer att skriva " vi har ett såååå stooort ansvar över mäniskor o vi förtjänar det vi tjänar" men ta då en titt runt om kringe er i sammhället, där finns mäniskor med lika stort, eller litet ansvar som tjänar betydligt mindre och jobbar betydligt mer. dessutom om vi ska vara riktigt ärliga så är det vällan tekniken idag som gör att ni har det lättare på jobbet. nya hjälpmedel som gör att ni bara bevakar en flyning, inte flyger. nya system o radar som sköter om och övervakar en flygning så att miljö, säkerhetsavstånd, turordning i luften mm. o helt krasst sett så är vällan human factor det som står för de mesta av olyckorna/haverierna inom flygbranschen? nä så in med mer datorer i flyget, och låt tekniken ta över, så slipper vi gnällspikarna och flygen går på tid och få incidenter:-) kanske vi då oxå kan flyga till spanien utan problem....en flygledares lön där skulle förmodligen räcka till ett antal datorer som skulle kunna sköta vektoreringar mm mycket bättre....
J Assange
2010-12-07 09:54:52
Wikileaks
LFV vill halla igen kostnaderna och flygledarna kommer i framtiden inte behova vara sa manga da deras jobb kommer att skotas av ett automatiskt overvaknings system.
FL
2010-12-05 15:02:24
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Se till att komma in på utbildningen och bli flygledare, det är kanske det bästa jobb man kan ha. Jag tror inte du kommer att ångra dig
Anders
2010-12-05 14:36:32
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Som ung står jag nu som en bil vid en vägskylt med olika avstånd från mitt intresse. Närmst är det till flygledningen och har bara en fas kvar i urvalet innan jag får elevgodkännande (om jag godkänns även i sista fasen).

När man läser här på forumet och speciellt i denna tråd blir man lite orolig för framtiden inom yrket. Är det som händer något man ska oroa sig för? Hur ser framtiden egentligen ut?
Icke lillchef
2010-12-05 09:51:51
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det är nog lördagsgroggen som talar i inlägget 23:28:22!
Lillchef
2010-12-05 09:12:38
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Som s. k. "Lillchef" kan jag för min egen del, bekräfta att det känns som om många tycker det är konstiga beslut som lett fram till där vi befinner oss nu.

Men det har alltid varit så att en del tar inte till sig information, man väljer att endast höra på arbetsgivarsidan. Det behöver inte vara för att man är "Lillchef", det finns andra också. :-)

Dock stämmer det att kåren verkar enormt enad och det är synd/konstigt med sådana inlägg som FL 23:28:22. Att "varva ner" vore nog rätt oklokt! :-)
FL
2010-12-04 23:28:22
RE: FL 11:26:06
Du gör bara bort dig. Varva ner...
FL ESMM
2010-12-04 12:54:29
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Det är lite tokigt att vi debatterar här, vi har ju vårt eget forum på SFF. Inte anonymt men nog så viktigt att vi internt disskuterar våra problem. Forumet är ganska aktivt men jag hoppas att fler tar sig tid och logga in och deltar i debatten.

Sen är det ganska bra att lite aggression kommer ut här så att alla "lillchefer" ute i skobygden inser att det är andra tider nu! Det funkar inte att vara arbetsgivarlojal in absurdum just nu. Skulle tro att de flesta chefer under K J har valt sida nu och inser att GD;s vägval är fel. Men som sagt en och annan "lillchef" som tror på all propaganda från HQ kanske inser att det är nya tider nu.

Kunderna är vårt allt men det är också viktigt att vi står upp för vår sak och inte accepterar vad som helst. Motståndsviljan är oerhört stark och det vet vårt fack om!

Återigen FL;s, se till och logga in på SFF så fortsätter vi debatten där.
FL ESOS
2010-12-04 11:26:06
Re: Flygledare 10:18:23
???? Vem är du? Var har du varit? "Firman" går inte back! Vi dras med ett ackumulerat underskott á 575 miljoner som är orsakat av en mängd felbeslut. Läs på lite innan du uttalar dig! Vad trött jag blir på att det fortfarande finns små chefsämnen därute som okritiskt köper allt dravel från Norrköping. Som väl är så har de flesta valt sida och det är verkligen inte din sida.
Vi ska måna om kunder och verksamheten får aldrig bli lidande gastar du om! Men nog måste man väl sätta sin personal först av allt. Om inte det fungerar så blir resten lidande.
När vi blir av med flygledarhatet i Norrköping så kommer verksamheten att fungera och kunderna får en bra service.
Antingen har du varit "lillchef" eller så är du en "lillchef" men inse att även de flesta av de mest arbetsgivarvänliga "lillcheferna" inte längre accepterar de beslut som kommer från Norrköping!
Flygledare
2010-12-04 10:18:23
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Sluta dalta nu kollegor, vi har kunder att ta hand om, dessutom går firman back just nu då kan vi inte kräva mer av arbetsgivaren, inse fakta.
FL
2010-12-04 09:46:55
Re: FL 21:28:27
Tycker du vår GD visar att våra kunder är viktiga!!! Dock håller jag med dig att debatten kanske inte bör bedrivas här. Problemet är att vi inte har något bättre forum där man öppet vågar disskutera våra problem.
FL
2010-12-04 08:36:38
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Vi FL kämpar på
FL
2010-12-03 21:28:27
Re: FL 19:27:18
Varva ner nu! Det räcker. Vi har det tufft nog och behöver inte föra debatten på dessa typer av forum. Vi har annat att lägga energin på. Tex. att ta hand om våra kunder!

FL
FL
2010-12-03 21:07:25
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Visst tycker flygledare på ESMM också det, men den här restriktionen berodde på att EKCH hade restriktioner pga väder och snöröjning.
FL
2010-12-03 19:27:18
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Malmö tycker tydligen också att GD borde sluta tramsa!

Seq No 129 State CHANGE
FMP ESMMFMP Published 03/12/2010 17:37
Regulation Id ESMMK03 WEF 03/12/2010 17:00
Flight Level 285- UNT 03/12/2010 19:40
Reason ATC CapacityESS: K SECTOR

F/O
2010-12-01 12:43:08
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ja vi skriver alltid Staffing numer!
FL
2010-12-01 09:48:45
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Seq No 031 State NEW
FMP ESOSFMP Published 01/12/2010 04:07
Regulation Id ESSAS01 WEF 01/12/2010 06:00
Flight Level 105- UNT 01/12/2010 08:20
Reason ATC Staffing


ESOS: ESSA (ARLANDA) TMA SOUTH

Seq No 033 State CANCEL
FMP ESOSFMP Published 01/12/2010 08:11
Regulation Id ESOS701 WEF CNL
Flight Level 285- UNT CNL
Reason ATC Staffing


ESOS: SECTOR 7

FL
2010-11-30 13:06:09
Pinsamt pressmeddelande från LFV!
575 miljoner back! Hur har vår käre GD lyckats med det?! Jo genom att ge flygbolagen 350 miljoner i "rabatt" (det var egentligen ett lån kallat flygakuten). Lägg till det de 60 miljonerna man har pumpat in i RCT projektet och ett antal miljoner för att byta logga. Det finns ytterligare projekt som kostar pengar och flygledare som istället kunde jobbat operativt.
Ja, där har du nästan alla dessa 575 miljonerna men nu vill vår käre GD få omvärlden att tro att det är de lokala avtalen som är roten till allt ont! Hoppas verkligen inte att flygbolagen och passagerarna köper denna bluff.
Andra beslut som inte varit så smarta: Den ojämna utbildningsnivån, vad har inte det kostat LFV?!

Det sätt som man har förhandlat med facket genom åren, alltid en aggressiv inställning som i slutänden alltid har kostat mer än det smakat!

Pressmeddelandet kom inte av en slump just nu. Man ska nämligen återuppta förhandlingarna den 2/12 och då försöker man väl få lite sympati från allmänheten. Skäms på dig GD!


Förtroendet är helt slut för GD och Norrköping, det måste få ett slut nu! Pressmeddelandet 2010-11-30 gör bara att förtroendet blir ännu sämre!
FL
2010-11-29 22:20:14
Vad tänkte du på käre GD?!
Får verkligen hoppas att förhandlingsgruppen har förstått vad de har ställt till med! Nu får det räcka, sista chansen den 2:e! Sen tycker jag vi lämnar förhandlingsbordet och inväntar sommaren 2011!


Seq No 079 State NEW
FMP ESOSFMP Published 29/11/2010 15:07
Regulation Id ESOS729 WEF 29/11/2010 15:20
Flight Level 285- UNT 29/11/2010 18:00
Reason ATC Staffing


ESOS: SECTOR 7
FL
2010-11-29 21:23:37
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Nej, det är korrekt. Restriktionen idag var due staffing.
F/O
2010-11-29 21:13:35
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Ja inte var det väder i alla fall.....
Stell
2010-11-29 18:00:41
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Väder eller staffing på ESSA idag?
ESOS
2010-11-28 15:33:13
RE: Flygledare som inte är med i facket.
Inte nog med att det är osmakligt att vara en brunnäsa det är otroligt korkat för inte ens cheferna håller ju med GD och Norrköping!
FL
2010-11-28 13:53:33
Re: flygledare ej ansluten till facket
Det faktum att i princip alla flygledare är med i facket och inte du säger rätt mycket! VAKNA eller flytta ifrån Norrköping! I dessa tider har de flesta valt sida och det är inte din sida! Du kommer att vara väldigt ensam...
FL
2010-11-28 13:00:29
RE:Flygledare
Det du skriver stämmer inte alls. OM du över huvud taget verkligen är flygledare, är din arbetsplats i så fall huvudkontoret i Norrköping?
Flygledare
2010-11-28 12:39:32
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
Är ej fackligt ansluten och känner inte igen ovan, det är facket som lägger ord i munnen på vissa flygledare och nu även flygtorget, det är ni som försöker skapa dålig stämning min arbetsplats men det skall inte få lyckas.

Ha en trevlig första advent!
Ior
2010-11-28 01:07:46
SV: Flygledare och LFV på kollisionskurs
WOHO HUNDRA!
 

Tillbaka

Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev