Tråden startades av: George  2020-09-21 19:47:28
Volflight Flygutbildning 
Hej, jag har skaffat EASA Medical Class 1, och ett anpassat flygpsykologiskt lämplighetstest. Jag söker just nu YH utbildningarna som är gratis på OSM i Västerås och tfhs i Lund, men vill gärna ha ett slags "backup" så jag slipper ha för mycket press under testerna nu i Oktober. Jag har kollat på Volflight lite och vart där på öppet hus förra veckan. Är det sant att de samarbetar med west atlantic, bra, amapola m.m? Tänker att det är lika svårt att få jobb som inom andra yrken, finns ju inga garantier (speciellt nu med corona). Men tänker att det också kan passa perfekt att utbilda sig nu under lågkonjunktur. Finns det kanske några elever eller piloter här som kan berätta om hur det är på skolan, eller om det nu är smart att utbilda sig till pilot i dagsläget?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Göran
2020-09-23 22:15:36
SV: Volflight Flygutbildning
Så någon slags konsensus går att skönja bland svaren!


Hursomhelst så verkar de ha ett skönt upplägg? Vilken flygplats på Sicilien är det de flyger ifrån?
Fredrik
2020-09-23 11:49:05
SV: Volflight Flygutbildning
Skulle vilja lägga till en sak som jag glömde skriva. Jag upplevde 9/11 krisen och finanskrisen. De kriserna var mer lokala vilket betydde att om ett bolag gick omkull eller att det blev neddragningar så kunde man alltid lyckas få jobb i Mellanöstern eller Asien. Problemet nu är att nuvarande kris är universell och det kommer ta betydligt längre tid att få igång maskineriet igen. Alla ska återanställas i hela världen först.
E
2020-09-23 10:19:35
SV: Volflight Flygutbildning
Tidigare elev och sedan 4 år tillbaka styrman på ett av de nämnda bolagen. Det stämmer att skolan har samarbete med bolagen. Alla jag har hört om har fått jobb kort efter avslutad utbildning.

Däremot skall jag också vara ärlig. Om bolagen inte anställer så hjälper det inte dig. Just nu är det en kris med uppsägningar inom princip samtliga bolag. Kommer nog ta ett par år innan det blir lättare med jobb som nyutbildad pilot. Vad du sen väljer är upp till dig.

Marknaden kanske är tillbaka när du är klar med din utbildning, vem vet. Volflight är iaf en mycket bra flygskola!
Chris
2020-09-22 16:59:39
SV: Volflight Flygutbildning
Pilot yrket har aldrig haft kris någonsin som att det skulle fattas piloter. Det har alltid funnits ett överflöd av piloter. Just nu är överflödet lite större än normalt pga corona. Många går och väntar på att börja få flyga igen. Det kommer inte att bli ett behov i morgon utan i bästa fall långsamt fyllas på igen. Ett överflöd kommer att finnas även om och när ifall corona tider inte ställer till det mer än normalt i framtiden som ingen känner till något om idag. Det syns ju än idag hur bolag gör sig av med piloter.
Fredrik
2020-09-22 15:19:52
SV: Volflight Flygutbildning
Skulle aldrig betala för en flygutbildning 2020. Gratis.... go ahead. Men läste en artikel där man just nu uppskattar det till ca 15 000 arbetslösa piloter i Europa och då är det inte 250 timmars Frozen ATPL folk man räknat in i de siffrorna. Det är folk som fått kicken i samband med corona krisen och har tusentals timmar airline tid. Vilka tror du kommer få jobb först när det väl börjar rekryteras igen? Det kommer inte ta några år att suga upp den poolen. Folk kommer tvingas att skola om sig och göra något annat med livet. Lyssna på intervjuer från toppar i näringslivet hur de ser på framtiden. De jag lyssnat på säger alla samma sak. Turismen kommer upp i samma nivå som pre corona men affärsresenärer kommer inte komma tillbaka. Näringslivet har insett att det är onödigt att skicka lägre tjänstemän på resor när det istället kan göras via videolänk. En teknik som bara kommer bli bättre och bättre. Istället kommer det vara de mer seniora cheferna som åker på resor vilket innebär att vi aldrig kommer komma upp i pre corona siffror på mycket mycket lång tid.
Tålamod...
2020-09-22 13:28:28
SV: Volflight Flygutbildning
Du ska få ett par goda råd:

För det första, precis som det redan vittnas om genomgår flygbranschen den absolut värsta kris den någonsin sett, så möjligheterna att få ett jobb är just nu mer eller mindre obefintliga, åtminstone för en tid framåt. Hur lång tid är det ingen som vet, av den enkla anledning att det är helt beroende av hur världsläget utvecklar sig kring Corona. Därmed är det ingen idé å lita på " prognoser " som olika skolor marknadsför sig med för ingen av dom prognoserna vad jag vet är gjorda efter att Corona bröt ut. På den skola där jag går just nu är det få om ens någon av dom som tagit sin examen senaste året som lyckats med att få en anställning på ett flygbolag, så fråga dom om vad dom tycker om hur samarbetena med bolagen fungerar. Det vore ett direkt underdrift å säga att framtiden för dom som går ut nu inte heller är allt för ljus.

Så, med det sagt och för att ge ett råd från någon som just nu utbildar sig skulle jag på ren svenska vilja ge ett gott råd. " Ge FAN i att gå en självsponsrad utbildning ". Den risk det innebär att casha iväg en dryg miljon är just nu på tok för i hög i förhållande möjligheterna att få ett bra jobb. Tro inte heller för en sekund på att skolan kommer göra allt åt dig. Dom är främst intresserade av att du köper deras tjänst och såklart ser det bra ut för deras marknadsföring att ha en massa kontakter mot bolag som dom försöker få å framstå som " unika ". Det roliga i det hela är att flera av skolorna i många fall verkar ha samma bolag som dom samarbetar med...

Vad jag skulle råda dig å göra är att ge järnet på antagningstesterna mot YH-linjerna, hoppas det går vägen. Gör det inte det, ha lite is i magen och försök igen istället, som situationen är just nu är det ändå inte vits med att stressa för att bli klar, ingen vet nämligen när branschen tar sig ur denna " lilla " svacka, om det ens någonsin kommer ske. Men om du har gått YH har du åtminstone inte någon enorm skuld å behöva vara bekymrad över när du väl är klar.

Men, för att göra budskapet tydligt, betala INTE, ha tålamod istället och sök YH flera gånger!
Göran
2020-09-22 13:20:52
SV: Volflight Flygutbildning
Utbildningen är säkerligen jättebra. Men att få jobb efteråt kommer att vara mycket mycket svårt.

Gör en riskanalys, vad är det bästa som kan hända, vad är det värsta? Du måste vara införstådd med riskerna som nu är mycket högre än vanligt.

Svårt att ta råd från folk på ett forum. Har du några kontakter i branschen? Ring någon, hitta någon kompis kompis på Facebook. Skaffa dig en egen uppfattning fri från skolornas glossiga pamfletter.

Väl mött!
Tuffft
2020-09-22 10:19:00
SV: Volflight Flygutbildning
"Tänker att det är lika svårt att få jobb som inom andra yrken"

Snarare 100 ggr svårare än andra yrken. Övertaligheten är idag lååååångt större än innan Corona, och redan då var det betydligt svårare att få ett pilotjobb än något annat vanligt yrke.

Jag har turen av att ha fått jobb, tajming, kontakter och tur.

Har du inga bra kontakter till flygbolag så hade jag inte lagt pengar på utbildningen. Att skolor samarbetar så säger ingenting.
Visual
2020-09-22 07:35:48
SV: Volflight Flygutbildning
Flygbranschen ha aldrig varit i en större kris. Aldrig nånsin. Bara i Sverige hotas jobbet för, helt utan överdrift, långt över hälften av samtliga piloter som jobbar under svenska AOC. Globalt sett kommer tiotusentals, kanske hundratusentals piloter bli av med sina jobb. Detta är ingen prognos. Detta händer just nu. Några av dessa piloter kommer pensionera sig. Några kommer söka sig vidare till andra karriärer. Men den allra största delen av denna enorma mängd piloter kommer vilja ha ett nytt pilotjobb. Dessa piloter kommer du konkurrera med. Man ska följa sin dröm, visst. Men faktum kvarstår; flygbranschen har aldrig varit i en större kris.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev