Tråden startades av: Pax  2022-05-17 14:48:16
Varför vill man bli pilot? 
Jag försöker förstå vad det är som lockar med att bli pilot?
På 80-talet kan jag förstå att det var lite exotiskt och få förunnat att se andra länder/kulturer i arbetet, det som de flesta andra bara såg på reseprogrammen på tv, innan internet. Top Gun-filmen hjälpte naturligtvis till att glorifiera att vara pilot och ökade intresset. Det ansågs förr också vara ett statusjobb och då förhållandevis bra betalt och mycket ledigt. Men vad är det som lockar idag? Finns tydligen många som vill bli piloter, men jag förstår inte var man får drivkraften ifrån och vad som lockar idag?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

@pax
2022-05-17 22:48:55
SV: Varför vill man bli pilot?
Du kanske istället ska ställa dig frågan: Varför undrar jag ”varför man vill bli pilot”?
Är det kanske så att du själv drömmer om yrket eller känner du en avundsjuka? Rannsaka dig själv och kanske är det så att du själv skulle satsa på att bli pilot.
För mig personligen så älskar jag att vara pilot. Jag har jobbat som det i 16 år nu och jag älskar fortfarande jobbet. I grunden ligger ett stort flygintresse och jobbet i sig är väldigt dynamiskt, spännande och utmanande. Sen är det även trevligt med 120000kr i lön, ganska många lediga dagar samt fin status.
Pax
2022-05-17 22:22:01
SV: Varför vill man bli pilot?
Jag vill bara tillägga att jag är väldigt tacksam för alla piloters arbete som bidrar och gör det möjligt att ta sig runt i världen på ett fantastiskt smidigt och snabbt sätt. Men villkoren har vad jag förstått försämrats i flera decennier och ser inte ut att förbättras på överskådlig tid, då många nya/unga piloter t o m går med på pay2fly-upplägg och betalar för linetraining/rating, flyger gratis för att få flygtimmar osv. Många har naturligtvis olyckligt hamnat i situationen där man står mellan att betala ytterligare för att komma vidare i karriären eller ge upp flygdrömmarna. Vilket måste vara förfärligt. Men jag förstår inte vad som lockar så mycket i dagsläget bland unga? Jag såg fram emot att ta körkort och tyckte det var kul att köra bil som ung, men det fick mig aldrig att drömma om att bli buss- eller taxichaufför. Det måste vara något verkligt speciellt som lockar, eller? Det måste väl ändå krävas enorm målmedvetenhet och vilja att ge sig in på pilotyrket så som förutsättningarna och framtidsutsikterna ser ut idag. Jag kanske har fel(?), men andelen utbildade piloter som hamnar på bra välbetalda pilotjobb på välrenommerade bolag med vettig personalpolitik där man trivs, som jag antar var målet från början, är förhållandevis liten, jämfört med andra utbildningar/yrkesgrupper.
Ganska bra
2022-05-17 19:50:55
SV: Varför vill man bli pilot?
Hög livslön (högre än de flesta branscher, oavsett vad nån säger). Dock får inte alla de "bättre jobben" då konkurrensen är hög. Man måste vara väldigt duktig samt ha en portion tur för att bli långsiktig i denna bransch. Väldigt givande karriär om man besitter rätt attityd och är beredd på kraftiga omställningar, men det är en del av äventyret. Ett svensson 8-5 jobb passar inte alla?
Flygningen i sig är kul och utmanande på vissa bolag dessutom.
Felix
2022-05-17 17:36:19
SV: Varför vill man bli pilot?
Att betala för att bli pilot i Europa idag är nog kanske ganska dumt, men annars är det ganska schysst betalt med kort utbildningstid om man får sin utbildning betald. Sen att jobbet inte har status är inte direkt korrekt. Många blir fortfarande (felaktigt?) imponerade av att "man är pilot" och flyger tung jet. Säkert pga någon av anledningarna du själv nämner.
Flygintresserad
2022-05-17 17:14:53
SV: Varför vill man bli pilot?
Ett stort flygintresse, hur låter det?
Tänk att kliva på en Boeing- eller Airbus-maskin och svänga vänster in till cockpit för att sätta upp allt för en flygning till London Heathrow. Du skulle bara veta hur kul och spännande det faktiskt är. Det är ändå relativt få som får uppleva det, med allt vad det innebär.
Det är liksom inte bara, om man säger så.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev