Tråden startades av: Smalltalk  2023-07-22 01:32:38
Vad pratar man om i cockpit? 
Har flugit med på klappsätet många gånger genom åren på många olika bolag, både korta och långa turer. Och det blir kanske inte samma stämning om det finns en extra i cockpit och man kanske måste verka extra seriös (stel), vad vet jag, men vad pratar man om förutom soluppgången och molnformationer, vindriktning, år till pension, någon flygplansdetalj på något plan eller minnen från flygskolan, medans man i bästa(?) fall kanske lyssnar på någon sprakande HF-station, som FOn lyckats ratta in? Det är ju ofta ganska stor åldersskillnad mellan cpt/fo och kanske inte har jättemycket gemensamt, förutom flyget. Vissa är ju säkert väldigt pratglada och man kan säkert ha kul/givande samtal. Men det har jag tyvärr inte upplevt. Och på vissa bolag får man väl egentligen bara prata om själva flygningen och inte en massa annat? Jag tror många (inkl mig själv) är i världens trisstaste stämning på flygresor, vill helst bara ha på mina ANC-headset och försöka sova eller önska att tiden gick snabbare. Se ett par filmer och spela lite på telefonen hjälper ju om man sitter i kabinen, men kanske svårare i Cockpit? Så vad pratar man om hela dagarna när man bara är två där framme? Blir det inte märklig stämning ibland? Eller det är inget man/ni tänker på?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Eskil
2023-07-25 13:31:55
SV: Vad pratar man om i cockpit?
Snacket skiljer sig inte så mycket från vad vi killar pratade om på "luckan". Vi som gjort lumpen en gång i tiden vet vad jag menar.
???
2023-07-25 07:27:41
SV: Vad pratar man om i cockpit?
Att allt var bättre förr.
Op
2023-07-24 09:09:47
SV: Vad pratar man om i cockpit?
Klaga på arbetsgivaren, det är typ både legio och hobby
VKG pilot
2023-07-23 11:52:46
SV: Vad pratar man om i cockpit?
När jag flyger langhaul så kanske man pratar mer om vad vi ska hitta på när vi är t ex i thailand etc.
Vi är en liten firma så man känner alla andra cockpit medlemmar, eller iallafall känner till så det blir oftast prat om familj , semester utflykter och sommarstugor etc etc .

När det är väder på rutten så pratar vi mer om tidigare erfarenheter med väder och turbulence.. så upplever jag det iallfall när det gäller cockpit snack :)

A330 pilot
Pilot
2023-07-22 23:44:24
SV: Vad pratar man om i cockpit?
Något som absolut inte omnämns är politik, religon och sossarna… ;)
Pilot
2023-07-22 23:39:05
SV: Vad pratar man om i cockpit?
1, klaga påmschemat
2, klaga på crewmaten
3, klaga på hotellet
4, klaga på att man inte fick den semestern man ville ha
5, klaga på bolaget i övriga icke ännu omnämnda kategorier
6, bilar
7, klockor
8, brudar
9, slut på samtals ämnen, dvs stirra ut genom fönstret.

När dessa ämnen är avklarade tittar vi på klockan å ser hur mycket flygtid det är kvar av flygningen.
Får vi bråttom att börja förbereda för landning så flyger du med en trevlig kollega, inser du att ni har 9h kvar och en hel ocean emellan dig å hemmet så börjar du fundera varför du är där över huvudtaget.

Enkelt förklarat….
ABC
2023-07-22 16:18:03
SV: Vad pratar man om i cockpit?
Den sociala begåvningen hos piloterna är det som avgör och givetvis hjälper det något enormt om de har något gemensamt intresse annat än flygplan. En del trivs bra med varandra, andra turas om att häcka i forward galley för att prata med kabinpersonalen. En del säger inte ett pip till varandra och trivs bra med det. Vissa "kidnappar" någon i kabin för att få till en konversation. Som chef för kabinen tycker jag det senare är OK så länge arbetsbelastningen för tillfället är låg och den som blir "kidnappad" inte har något emot det. Många i kabinen vill dock inte underhålla piloterna så det är perfekt om man har någon som är lite flygintresserad bland kabinpersonalen. Den enda gång det blir lite spänt är när nervösa styrmän snackar sönder en kaptenen som helst vill sitta tyst. Någon stor åldersskillnad är svår att se nu för tiden, det var många år sedan jag träffade en riktigt ung pilot och de äldsta har ofta tagit tidig pension eller förlorat certen p.g.a. medicinska problem. Det är mer regel än undantag att de är jämngamla eller t.o.m. att kapten är några år yngre än styrman.
 

Tillbaka

Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev