Innehåll nr 3 - 2006
Äntligen har vintern släppt sitt grepp. Men för flygbranschen är inte de bistra tiderna över. Flygskatten tornar upp sig som ett reellt hot och för många flygbolag handlar närmaste framtiden om att överleva eller försvinna. Ett segment som jobbar i rejäl motvind är regionalflyget och en flygskatt underlättar inte precis framtiden för branschen. Jan Palmér anser till och med att skatten innebär en katastrof för regionalflyget. Kanske en fransk variant på flygskatten rentav skulle vara räddningen för vårt inhemska flyg. Skattens intäkter skulle helt enkelt öronmärkas för regionalflyget. Men flyg kan också vara show på hög nivå. Utan att överdriva kan man klassificera uppvisningsgruppen Blue Angels piloter som några av världens vassaste. De bär varken G-dräkt eller syrgasmask trots att belastningen ibland uppgår till närmare åtta G! Orsaken är att utrustningen skulle störa precisionen i de täta manövrerna. Lassi Tolvanen och hans kamera fick sig en åktur av sällan skådat slag. Efter en hisnande åktur återvände han till moder jord något omskakad, men med massor av enastående bilder. Följ med på ett riktigt Bigglesäventyr! Detta och mycket mera läsning hittar du när du bläddrar vidare. Ta med dig tidningen ut i vårsolen och njuuut .................
Christina
4 ... BLUE ANGELS - EN GRUPP PÅ HÖG NIVÅ
Blue Angels, den amerikanska flottans uppvisningsgrupp, firar 60-årsjubileum i år. Bland de 68 shower de kommer att avverka i år, kommer endast en uppvisning att ske i Europa, närmare bestämt flygbasen Leeuwarden i Nederländerna. Gruppen som flyger F/A-18A fungerar som ett övertygande propagandainstrument för US Navy.
24 ... SVENSK VÄRLDSOMFLYGNING
I mitten av mars lyfte en Diamond DA42 för en världsomflygning. Den 28-årige svensken, Johan Hammarström, blir den förste hörselskadade pilot att flyga jorden runt. Han och hans team blir dessutom pionjärer när de genomför sin flygning i ett dieseldrivet allmänflygplan.
29 ... REGIONALFLYGET - ETT FLYG I MOTVIND
Finns det någon framtid för svenskt regionalflyg? Det är en fråga journalisten Max Hasselblatt ställer till några aktörer på marknaden. Trots att det ser dystert ut finns det flygbolag som satsar inför framtiden.
32 ... NY CHEF SKA STYRA LUFTFARTEN
Nils-Gunnar Billinger - Luftfartsstyrelsens nye chef har en ödmjuk attityd till sitt nya jobb, samtidigt som han har stora visioner och ser på luftfarten ur ett globalt perspektiv.
36 ... SOPWITH TRIPLANE
Det finns inte många flygande exemplar kvar av flygplan från första världskriget. Men repliker finns - så visst finns möjlighet att återuppleva flygets tidiga barndom. Vår pilot Ernie Hoblyn bjuder på en tur!
49 ... STJÄRNMOTOR PÅ LÖPANDE BAND
Problemet att hitta lämpliga motorer till repliker av gamla flygplan tycks vara löst. På grund av det växande intresset för veteranflyg kan den australiske motortillverkaren Rotec glädja sig åt en växande marknad för sin stjärnmotor.
62 ... ZEPHYR 2000 C - EN UL SOM VÄGER TUNGT
Läs hela artikeln i PDF-format Zephyr som har funnits på marknaden i några år har en konkurrenskraftig mix mellan pris, vikt och prestanda. Sedan mars i år har redan fyra nya Zephyr funnit köpare i Sverige. Karl-Erik Gutenwik spår att denna UL kan bli en storsäljare om priset för en fullt utrustad kärra ligger fast.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se