Innehåll nr 4 - 2007
Skrivs det inte om Gripen i braskande krigsrubriker så hamnar flygbolaget SAS i hetluften i stället. SAS vd, Mats Jansson, konstaterar att det råder en strejkkultur inom företaget. Frågan är väl om det är konkurrenterna eller personalen som är största hotet mot företagets framtid? Situationen hos SAS får mig att tänka på Sabena, vars personal gick i strejk samma dag som det anrika bolaget föll! Snacka om att vara med i matchen. Det kanske är med SAS som med Saab´s fina turboprop - när Saab 2000 kom ut på marknaden hade konkurrenterna redan satsat på jet. När SAS hade slutat rynka på näsan åt lågpriskonceptet hade konkurrenterna redan startat prisracet. Flyget har dessutom blivit hackkyckling i den pågående klimatdebatten. Skurkstämpeln drabbar alla som väljer flyg framför andra transportslag. Ändå har FNs klimatpanel slagit fast att världens flyg står för mindre än 3% av koldioxidutsläppen. Däremot elproduktion från olja och kol svarar för ca 50%, industrin för ca 25% och trafiken ansvarar för ca 15% av utsläppen. Även kor och får målas ut som miljöbovar i dessa dagar. Hoppas att stararna bara bidrar till det lyckorus jag kände, när de efter årets biologiska mångfaldsinsats svärmade i hundratals över mina ängar, och himlen fylldes av ett öronbedövande jubel.
Christina
4 ... VETERANFLYGETS SUPERSTJÄRNA
Läs hela artikeln i PDF-format Namnet på företaget Biltemas nyanlända Mustangen "it's about time" stämmer mer än väl. Få andra flygplan har varit så efterlängtade bland flygentusiasterna. Dyrgripen har redan visat upp sig vid flygdagarna i Västerås. Men sommaren ligger bara i startgropen och flygdagsbesöken för den svenska rariteten lär bli många.
26 ... HANGARFARTYG I HAMN
I samband med en av de största kombinerade sjö-, mark- och luftstridsövningarna i NATOs historia passade det brittiska hangarfartyget HMS Ark Royal på att besöka Göteborg. Av säkerhetsskäl fanns dock inga Harrier-flygplan eller helikoptrar ombord.
30 ... DRÖMSTART FÖR DREAMLINER
I början av juli rullar Boeing ut sitt succéplan Dreamliner. I samband med att Airbus lanserade sin A380 såg det dystert ut för den amerikanske tillverkaren. Men vinden har vänt och enligt företaget har inget trafikflygplan på kort tid sålts i så många exemplar som B787.
34 ... UNIKT EXPERIMENTALBYGGE - PITTS 12 "PYTHON"
Den kände uppvisningspiloten, Jacob Holländer har en ny stjärna i sin flygcirkus. Lagom till flygdagssäsongen kan han visa upp det amerikanska specialbygget, dubbeldäckaren Pitts 12 "Python" som skräddarsytts för häftigt uppvisningsflyg.
46 ... INTE BARA RYMDHJÄLTE UTAN ÄVEN PILOT
Utöver sina 13 dygn i rymden har Christer Fuglesang cirka 500 flygtimmar. Flygrevyn fick en liten pratstund med den svenske hjälten om hans flygintresse.
50 ... AIRBUS SATSAR PÅ A350XWB
Trots stora problem med A380 satsar Airbus hårt på att lansera långdistansaren A350XWB som konkurrent till Dreamliner. Airbus måste helt enkelt ta fram ett flygplan i den storleksklassen för att finnas kvar på marknaden om tio år.
61 ... SMÅFLYGETS ELDORADO
Vartannat år vallfärdar flygare från när och fjärran till Friedrichshafen för att uppdatera sig på senaste nytt inom allmänflyget. Det rådde ingen brist på nyheter i år och det svenska inslaget både när det gäller utställare och besökare har ökat rejält.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se