Innehåll nr 7 - 2009
Oraklen på Airbus har skådat i kristallkulan för att utröna flygets utveckling de närmaste 20 åren. De har kommit fram till att världen under perioden kommer att behöva runt 25 000 nya passagerar- och fraktflygplan till ett värde av 3,1 triljoner dollar. Orsaken är bland annat de växande ekonomierna i tidigare fattiga länder, ökande transportbehov och allt fler lågprisbolag.
Utvecklingen ställer stora krav på tillverkarna menar Airbus. Större maskiner krävs för att komma tillrätta med de allt besvärligare trafikstockningarna runt växande megastäder. Och motorerna måste bli renare och bränslesnålare.
Hösten har varit en utdragen historia i år. En del träd vägrar fortfarande envist att släppa de sista löven. Dock följer de flesta träden naturlagarna och gården är inbäddad i ett tjockt täcke av ask- och eklöv.
Redaktionskatten Spiken har hittat en ny favoritplats strax intill kaminen. Utelivet lockar inte längre. Intresset för sorkar har avtagit i samma takt som vädret börjar bli alltmer vinterlikt.
En nässelfjäril har vaknat till liv och söker förgäves friheten fladdrandes mot fönstret i redaktionstorpet. Väl ute seglar den iväg på sin sista flygtur över det torra gräset.
Fladdermössen har däremot säkrat sin fortlevnad genom att liksom tidigare år hänga i jordkällarens tak. Med vingarna tätt omslutna kroppen inväntar de våren i stilla ro.
För oss som inte är lika sinnrikt konstruerade att vi kan sova oss igenom den kalla årstiden återstår att ta itu med allt som ska ordnas inför alla helger som stundar.
Christina
4 ... SU-35 Rysk spjutspets
Läs hela artikeln i PDF-format Su-35 räknas till fjärde generationens stridsflygplan, men mycket talar för att denna efterföljare till Su-27 kommer att överglänsa sina generationskamrater i väst. Två prototyper flyger redan, en tredje är på gång.
22 ... EC175 - Mångsidig nyhet
EC175 presenterades för första gången på Heli-Expo 2008. Den beräknas premiärflyga i slutet av året. EC175 är en rymlig helikopter i 7-tons klassen - mitt emellan S-76 och Super Puma. Helikopterpiloten Rickard Gillberg har tittat närmare på Eurocopters senaste skapelse.
37 ... Tankflygplanet KC-135
Att tanka i luften kräver stor skicklighet och samarbete mellan flera piloter och operatörer. Flygrevyns Daniel Karlsson och hans kamera hängde med på ett pass!
42 ... Europeisk övervakare
När Luftwaffe tar första steget att sätta Eurohawk i drift så återstår fortfarande att undersöka systemets tillförlitlighet i högt trafikerad miljö med civila flygplan i luften. En utprovningsfas som ska genomföras innan leverans 2010.
60 ... Gasdrivet flyg
Nyligen flög en A340 med betalande passagerare ombord för första gången på gas. Bränslet består än så länge av lika delar gas och Jet A1. På Airbus spår man att en tredjedel av allt flygbränsle som används om 20 år kommer att bestå av gas eller andra biobränslen.
62 ... Flygtema
Daniel Karlsson har lyckats fånga Biltemas Mustang och två Spitfire på vidunderligt vackra bilder då de flyger i formation över sensommarens landskap.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se