Innehåll nr 6 - 2010
I början av 1990-talet förutspådde Airbus Industries dåvarande vd Jean Pierson att världens flygbolag skulle se sig om efter en ersättare till Boeing 747 i början av 2000-talet. Han var övertygad att Airbus kunde erbjuda marknaden ett bättre flygplan, både vad gällde storlek och ekonomi. Hans vision var ett flygplan med plats för upp till 700 passagerare. 1996 hann verkligheten ikapp Piersons vision och projektet A3XX såg dagens ljus. I början av april 2005 premiärflög Airbus flaggskepp nu med beteckningen A380.
Lufthansa är i dag ett av 17 flygbolag som utökat sin flotta med världens största passagerarflygplan.
I mitten av september besökte A380 Arlanda på Lufthansas PR-turné runtom i Norden. Inte sedan Concorde besökte Sverige 1997 har ett flygplan orsakat större kalabalik. Tusentals anställda stod på hustak, kullar och vägar för att få en skymt av bjässen. Utanför staketen trängdes hundratals "flightspotters" beväpnade med kameror med rejäla teleobjektiv. Flygrevyns medarbetare fick gå på röda mattan och har tittat närmare på flyggiganten.
Det händer då och då att jag, liksom alla andra, blir tillfrågad om jag vill ha en katt. Inget ovanligt med det. Men häromdan blev jag erbjuden en tupp! Eftersom jag har katter och inte höns var väl kanske inte just en tupp ett lämpligt djur att utöka husdjursskaran med. Visserligen skulle siamesbröderna Movitz och Merlin bli väldigt förtjusta över tillskottet i familjen - men knappast tuppen.
Nåväl, det löste sig så småningom och tuppen fick bli herre på täppan på en gård i närheten.
Hösten har kommit med stormsteg och dagarna blir kortare. Mörkret faller allt tidigare och ibland smiter jag från kontoret mitt på dan på en kortare svamputflykt i den närbelägna skogen. Sålunda har korgen fyllts med allt från Kantareller, Karl-Johan till Svart Trumpetsvamp. Nu återstår bara Trattkantarellerna så är svamplyckan fullständig. Jag får betala min brist på disciplin med lite kvällsarbete, men det är det värt!
Christina
4 ... A380 på Arlandabesök
Lufthansas PR-besök på Arlanda nyligen orsakade stor uppståndelse. Flygrevyns medarbetare Christer Åhström fick möjlighet att titta närmare på världens största passagerarflygplan.
22 ... Freece Tricolori firar 50
Den italienska uppvisningsgruppen Frecce Tricolori var nyligen på besök i Sverige. Publiken på Säve Airshow fick se ett program som anses vara bland det mest spektakulära
26 ... Super Herkules
Läs hela artikeln i PDF-format Vi följer med på ett taktiskt lågflyguppdrag med norska försvarets nya Herkules. En flygning som utförs längs fjordar, dalgångar och branta fjällväggar för att undgå upptäckt.
30 ... Dreamliner i tidsnöd
Dreamliners motorer har givit Boeings ledning bekymmer den senaste tiden. Rolls-Royce är i färd med att leverera en ny testmotor. Trots försäkringar från motortillverkaren att man kan hålla tidsplanen tvivlar flera amerikanska analytiker att Boeing ska kunna hålla den nya leveransdatum som är framflyttat från december till februari nästa år.
32 ... Framtida dyrgripar
Att utveckla ett högteknologiskt stridsflygplan kostar numera enorma summor. Prisutvecklingen under de senaste hundra åren gör att man kommer tvingas hitta nya lösningar för att uppnå den slagkraft man eftersträvar.
36 ... Propellerflyg i jetåldern
Douglas Skyraider var en produkt av andra världskriget. Flygplanet utgjorde ryggraden i den amerikanska flottans och marinkårens attackflyg. Trots att jetflyget gjorde sitt intåg kom propellerplanet att befinna sig i främsta linjen under mer än ett kvarts sekel.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se