Innehåll nr 6 - 2011
Varför är ryskt inrikesflyg numera sämst i världen när det gäller flygsäkerhet? I skuggan av tre ryska haverier nyligen analyserar Christer Åhström rysk flygsäkerhetskultur i en artikel i detta numret. Han menar bland annat att underhållet är eftersatt, att kontroll av personal är nästan obefintlig och att behovet av att tjäna pengar är helt dominerande. Ett attitydproblem som inte kan annat än att sluta i en katastrof. Även tillverkningsindustrin har stora problem. Rysktillverkade flygplan har ratats också av de inhemska flygbolag trots prisfördelar. Ändå finns det en ljusning vid horisonten. Den ryska flygindustrin kan komma att erbjuda konkurrenskraftiga produkter framöver. Det statsägda UAC där Sukhoi, Mikoyan, Ilyushin, Irkut, Tupolev och Yakovlev ingår, har satt som mål att 2025 ska de ryska tillverkarna vara världens tredje största kommersiella flygplansproducent. Redan nu kommer regionalflygplanet Sukhoi Superjet på bred front och tar upp tävlan med Bombardier och Embraer. Och senaste tillskottet MS-21 med motorer från väst är en medeldistansare som siktar på att ta upp konkurrensen med Airbus och Boeing. Det lär finnas ett intresse Från Ryanairs sida att köpa flygplan från Ryssland. Kanske ger det en antydan om vad vi kan vänta oss av framtiden.
Äntligen regn och höst! Stövlarna på, svampkorgen över armen och en stadig kurs mot skogen. Karl-Johan och de tidiga knubbiga gula kantarellerna är det första som fyller korgen. Häromdagen var det dags för Svart Trumpetsvamp och Trattkantareller. Förråden fylls på trots att fjolårets svampskörd långtifrån är slut. Ibland undrar jag vad det är för drivkraft som gör att jag skulle kunna vistas i svampskogen från morgon till kväll. Kanske är det en nerärvd samlarinstinkt som jag bejakar när jag går på jakt efter skogens guld. För det är inte bara svamp jag hamstrar utan även potatis och lök i en mängd som skulle räcka att utfodra ett helt kompani. Min förra siameskatt Mirage var våldsamt förtjust i stekta Trattkantareller. Men det är inget som faller siamesbröderna Movitz och Merlin i smaken. Och definitivt inte grannkatten Spiken. Han har en förkärlek för sork, och trots att hörseln svikit honom för att han är till åren kommen så händer det fortfarande att han lyckas slå klorna i sin favoriträtt. Efter att ha ätit svamp på längden och på tvären i ett par veckor så börjar min fantasi sina vad gäller variationer på temat svamprätter. Ibland kan årets första frost komma som en befrielse.
Christina
4 ... Ryssen kommer
Att sälja sovjetprodukter i väst var omöjligt, kvalitén var usel. Efter sammanbrottet har ryssarna byggt upp ett samarbete med flygindustrierna i väst. Nu siktar de på att bli världens tredje största flygplanstillverkare. Exempel på vad som komma skall är Sukhoi Superjet och MS-21.
16 ... Fåtöljläsning
Läs hela artikeln i PDF-format Vad finns som är bättre än att luta sig bekvämt tillbaka i sin älsklingsfåtölj med en god bok. Jonas Björnstam har gjort det lätt för dig och listat tio böcker som du bör läsa.
24 ... CRI-CRI - liten men naggande god
De fossila bränslepriserna rusar i höjden. Kan framtidens flygplan drivas elektriskt? I Frankrike experimenterar man i miniskala.
28 ... Fokker - en framgångsrik pionjär
När tillverkaren Fokker gick i konkurs 1996 var det slutet på en fantastisk framgångssaga med rötter i flygets barndom. Anthony Fokker var inget snille i skolan, men på eget bevåg kom hans begåvning tillrätta då han han fördjupade sig i tekniska studier. Resten är flyghistoria.
36 ... Framtidens motorer
Forskare världen över är tämligen överens om att motorerna kommer att påverka utformningen av framtidens trafikflygplan. När utvecklingen av nya material och tillkomsten av alternativa bränslen kopplas ihop med ny motorteknik uppnås synergieffekter som lägger grunden för morgondagens flygplan.
38 ... MAKS - en mässa i framtidens tecken
Rysk flygindustri står vid ett vägval. Det finns positiva tecken och den närmaste framtiden kommer att utvisa om ryssarna lyckas kvalitetssäkra sitt teknikkunnande och övertyga världsmarknaden att deras produkter är likvärdiga med västerlandets.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se