Innehåll nr 2 - 2014
I Flygrevyn som du nu har i handen hoppas jag, oavsett vilket specialintresse du har inom flyg, du ska hitta några extra intressanta artiklar att fördjupa dig i. Men trots att ämnet flyg spänner över ett så stort område är det lätt hänt att veteranflyg smyger sig in på var och varannan sida.
Sålunda berättar Daniel Karlsson om det robusta skolflygplanet YAK-18 i vilket piloterna i dåvarande Sovjetunionen lärde sig att flyga. Och Peter Liander har besökt flygplatsen Chino i Kalifornien - ett stort centrum för warbirds. Inte nog med det. Gunnar Åkerberg har också varit på besök på andra sidan Atlanten, närmare bestämt hos Commemorative Air Force. Som den flygentusiast han är så kunde han inte motstå att köpa sig en tur i deras B-29 Superfortress. En flygtur som säkert ingav blandade känslor då flygplanstypen användes i samband med fällning av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.
Men med ambitionen att vara en bred flygtidning har vi givetvis mycket annan läsning. Vi har låtit Martin Trankell ta sig an en minst sagt "het potatis". Att i en artikel återge alla turer kring avhysningen av allmänflyget från Bromma låter sig inte göras på några rader. Men det är lätt att konstatera att allmänflygets situation i stockholmsområdet är minst sagt problematisk.
Drömmen om ett överljudsflygplan för passagerartrafik tycks aldrig slockna. Alltsedan Concorde, efter haveriet i Paris 2003, togs ur trafik efter några år har diverse bizjettillverkare återigen satsat på överljudskonceptet. Det mest spektakulära av projekten är en affärskärra, Spike S-512 , med panoramafönster. Förutom extrem fartprestanda bjuds passageraren på en svindlande runtomsikt. Det är säkert en hisnande upplevelse i sig men kanske inget för flygrädda.
Den som vill känna sig trygg väljer naturligtvis reguljär luftfart. Flygsäkerhetsstatistiken i Europa och Nordamerika 2013 visar på ett nytt rekordår. Bara tre personer omkom varav en fatalt nog blev påkörd av en brandbil! Däremot bör man enligt experter lyfta bolag med bristande säkerhetskultur i övriga delar av världen. (I skrivande stund är haveriet med Malaysia Airlines flight MH370 fortfarande en gåta. Attentat eller inte?) Först då kan det i dag allt säkrare flyget uppnå en eftersträvansvärd nollvision.
Det är svårt att sitta still på redaktörsstolen när våren pågår för fullt utanför stugknuten.
För att stilla längtan ut har jag plockat in några snödroppar som jag ställt i ett snapsglas på skrivbordet.
Redan i slutet av februari hade vintern givit upp och fåglarnas sång ligger nu som en ljudmatta över gården.
Lite oväntat skymtar jag årets första humla på en vinglig flygtur utanför redaktionsfönstret.
Trots att det fortfarande är lite kyligt hoppas jag att hon har kraft nog att surra vidare mot våren.
Christina
4 ... YAK-18 - EN RARITET FRÅN KALLA KRIGET
I andra världskrigets slutskede tog flygplanstillverkaren Yakovlev fram ett standardskolflygplan till Sovjetunionens militära flygskolor. Yak-18 lärde inte bara de sovjetiska piloterna att flyga. De användes också av nordkoreanerna för nattliga attacker under Koreakriget. Det lär finnas ett 40-tal bevarade Yak-18 runt om i världen. Bara några få är flygande och en av dem flygs av belgaren Jean-Michel Legrand.
16 ... LYXFLYG I ÖVERLJUDSFART
Drömmen om ett affärsflygplan som marschar i överljudsfart är inte ny. Redan i början av 1990-talet var ett samarbete på gång mellan ryska Sukhoi och amerikanska Gulfstream. Maskinen, S-21 skulle kunna flyga i Mach 2+. Uppenbarligen var tiden inte mogen och amerikanerna kastade in handduken. Men än lever drömmen och om det blir som några tillverkare av bizjetar hoppas så premiärflyger några överljudsflygplan redan innan decenniet är slut.
26 ... FLYGANDE HANGARER
I början av 1930-talet byggdes två jättelika luftskepp - USS Akron och USS Macon. Tanken var att de skulle fungera som ett komplett spaningssystem med en medföljande spanings/jaktdivision ombord. Men brister i handhavandet kombinerat med svåra väderförhållanden satte punkt efter bara några år för de jättelika flygande hangarerna.
34 ... CHINO - ELDORADO FÖR VETERANFRÄLSTA
Få platser kan konkurrera med Chino i Kalifornien när det gäller antalet bevarade veteranflygplan. Peter Liander har besökt ett eldorado för warbirds-fans. På en av plattorna hittar han också fyra kasserade Draken som kommer från det danska Flyvevåbnet!
38 ... VÄRLDSREKORD I FLYG
Drömmer du kanske om att slå ett världsrekord. För oss som flyger ligger faktiskt ett stort antal världsrekord inom räckhåll. En koll på FAI:s hemsida visar att det, särskilt i de lättare motorflygklasserna, finns ett stort antal rekord som är vakanta.
58 ... COMMEMORATIVE AIR FORCE
Läs hela artikeln i PDF-format CAF, baserat i Midland Texas, är den största veteranflygorganisationen i världen. Med hjälp av 10 000 medlemmar håller CAF ett drygt 160-tal warbirds i luften.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se