Innehåll nr 4 - 2015
6 ... GCAS - nytt system till Gripen
Full fart fram på 30 meter höjd och vad händer om något plötsligt står i vägen? Flygplanet tar över,snabbare än piloten hinner reagera. GCAS är en helt ny,unik installation av flygvapnets Gripenplan som ska förhindra haverier.
22 ... Ett hot som hänger i luften
Det blev ingen SAS-strejk i Sverige. En strejk kunde annars ha lamslagit merparten av flygbolagets linjenät. Några av de största flygbolagen i Europa har drabbats av hårda konflikter med piloter och kabinpersonal. Strejkerna är en temperaturmätare på de förändringar som flygbranschen just nu genomgår.
26 ... Tunga helikoptrar med ny teknik
Gamla helikoptrar blir som nya. I alla fall i Sverige där just tillförseln av nya helikoptrar är ett strul utan dess like. Men också på andra håll i världen har grundkonstruktioner som kan ha upp mot femtio år på nacken uppgraderats till i det närmaste nystandard.
32 ... Bombardier på upploppet
Malmö Aviation skulle varit först men hoppade av när förseningarna drog iväg. Nu är det upp till bevis för Bombardier och den helt nya CSeries.
44 ... Schweizisk attackjet FFA P-16
Den schweiziska flygindustrin är inte särkilt känd men faktum är att landet har producerat ett attack flygplan som väckte visst uppseende i flygvärlden. Men P-16 slog inte igenom, det schweiziska Flygvapnet valde Hawker Hunter istället.
46 ... Passagerarregister ska stoppa flygande terrorister
Gör flygbolagens bokningsuppgifter tillgängliga i ett register. Det menar EU-kommissionen och ett flertal länder som nu vill att alla flygbolag ska rapportera in uppgifterna. Annars väntar dryga böter för flygbolagen.
48 ... Slaget om Storbritannien
Det är 70 år sedan Luftwaffe och RAF möttes i luftstriderna över de brittiska öarna. Vad som sedan följde var en närmast episk kraftmätning och därför också en av de mest omskrivna händelserna under andra världskriget.
57 ... A380 - 10 år i luften
En bjässe fyller tio år. I år är det ett decennium sedan Airbus för första gången provflög A380, flygplanet som skulle förändra branschen. Men det har gått trögt med försäljningen och ännu är det bara dryga dussinet flygbolag som kan tillgodogöra sig A380-effekten.
62 ... Linjeflygs trotjänare på tillbaka
En gång i tiden talades det om ”fångarna på Fokkern” och det är nu cirka 20 år sedan den anrika flygtillverkaren gick i konkurs. Men nu kan den välkända regionaljeten vara på väg tillbaka under benämningen F12ONG.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se