Innehåll nr 3 - 2016
6 ... Efterfrågan på nya flygplan slår rekord
Två tusen nya flygplan per år de kommande tjugo åren. Både Airbus och Boeing är överens om att flygvärlden behöver närmare 40 000 nya trafikflygplan för att klara tillväxten. Och det är de mindre maskinerna, single-aisle, som flygbolagen vill ha, visar det sig när Flygrevyn besöker Boeing.
12 ... Ultralångt är den nya flygtrenden
Bra psyke och god fysik. Det blir viktiga egenskaper hos flygpassagerarna när flyglinjerna blir allt längre. Redan idag går det att flyga över 17 timmar nonstop och i och med allt modernare flygplan kommer de restiderna att öka än mer. Men hur långt går det att flyga egentligen?
18 ... Inget vanligt affärsflyg
Överljudsflyg med passagerare tog time-out när Concorde landade för gott 2003. Men nu bubblar det hos många flygplanstillverkare som skissar på flygplan med kapacitet att flyga en bit ovanför ljudvallen. Kanske blir det AS2 som är först ut på marknaden.
22 ... Jorden runt med solen som bränsle
Den udda fågeln Solar Impulse 2 strandade på Hawaii i höstas. Men ambitionen att flyga jorden runt med ett flygplan drivet av solenergi lever kvar. Hittills har sträckan från Dubai tillryggalagts och bara det har inneburit ett par världsrekord. Men det går inte fort, mellan 50 och 100 km/h.
27 ... Snart öppnar gaten till rymden
I Florida ligger Kennedy Space Center. Men nu får den klassiska uppskjutningsplatsen konkurrens av världens första rymdflygplats. Spaceport ska bli platsen där rymdturismen skjuter fart. Så är det tänkt, men ännu är gaterna stängda i väntan på att Virgin Galatic ska få flygtillstånd.
30 ... Tusen meter (RWY) räcker
Ett tusen meter bana. Det vill Airbus att morgondagens flygplan ska kunna använda för start och landning. Med nya växlade motorer skapas den dragkraft som behövs för att klara en så kort bana. Det är intressanta nyheter för Bromma flygplats.
32 ... Vad kommer efter SK60?
Flygvapnets skolflygplan SK60 eller SAAB105 fyller 50 år i år. Det är alltså dags att på allvar diskutera en efterträdare. Det mesta pekar nu på att det varken blir en jetmaskin eller att den tillverkas i Sverige. Brasilien och Schweiz ligger just nu främst.
34 ... TU-160 gör comeback
Konstruktionen har rötter i 1970-talet och den har knappast några stealth-egenskaper. Nu har den gigantiska bombaren Tupolev TU-160 fått nytt liv och satts in i striderna i Syrien.
40 ... Drönare - framtidens transportmedel
De är här för att stanna. Men det är inte bara små radiostyrda drönare som nu tar allt större plats i luftrummet. I både Kina och Schweiz pågår just nu arbetet med att öka storleken och lyftkraften, allt med sikte på att göra dem till ett redskap för transport av människor.
44 ... En dubbeldäckad juvel av konstruktören bakom Safir
AJ Andersson hette konstruktören och när han var färdig med ritningarna hade han skapat vad som anses vara en av de bästa dubbeldäckarna genom tiderna: Böcker Jungmann. Nu finns ett exemplar av det tyska flygplanet i Sverige och ägaren visar gärna upp det.
50 ... Tuff marknad för civila helikoptrar
En Marenco Sky SH09 eller kanske en Robinson R66? Utbudet av civila helikoptrar är fortfarande stort även om den sviktande världsekonomin och framför allt storkunderna inom oljeindustrin drar åt svångremmen. Men det finns en marknad och Flygrevyn har gjort en genomgång.
59 ... Bombplan banade vägen till USA
Den döptes till Felix och var egentligen en av de många amerikanska bombplan som nödlandat i Sverige under andra världskriget. SAAB byggde om den, plockade ut beväpningen och satte in 14 passagerarstolar. Sen var det bara att börja flyga linjetrafik till USA.
64 ... Seattle-Oslo med Boeing 787
Timme efter timme genom polarnatten. I kabinen är det bara några få passagerare eftersom det handlar om en ferryflygning från Seattle till Oslo. Utanför fönstret flammar norrskenet. Christer Åhström skriver om en nästan magisk flygning.
... I varje nummer
Flygvärlden
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg.

På finalen
Rea på trippelsjuor, snubbel på månen, nedskjutna drönare och en ny bok om Stuka.

 

Mer information: Flygrevyn.se