Innehåll nr 1 - 2017
10 ... Briefing
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg
10 ... Pilotbrist hotar Flygvapnet
"Vi riskerar att förlora en fjärdedel av alla Gripenpiloter", säger en bekymrad överste Magnus Liljegren i en intervju med Flygrevyn. Magnus beskriver situationen som mycket allvarlig och menar att vi måste få fram nya piloter för att kunna lösa statsmakternas ålagda uppgifter.
15 ... Svensk uppfinning bromsar skenande flygplan
Krossat glas, sand och tunn cementskorpa. Det är hemligheten bakom den nya svenska uppfinningen från Runway Safe.
18 ... Statliga pengar håller Boeing under armarna
Att utveckla en ny flygplanstyp kräver enorma summor. Det tar dessutom många år innan flygplanen kan säljas och ger klirr i kassan. Men det motiverar inte att ösa skattepengar över företagen, menar WTO och hötter med fingret åt Boeing.
24 ... Flygrevyn möter Chefspilot på Norwegian
Det är flyg som gäller för Peter Jacobsson, chefspilot på Norwegian. Det intresset har fört honom från cockpit på SK 60 i Luleå till flightdeck på B747 och L1011. Men ingenting går upp mot att flyga Dreamliner berättar han när Flygrevyn möter honom ombord.
28 ... Flygvapnet i traditionell formationsflygning
Det är inte bara jultomten som flyger i sin släde: Varje år genomför Flygvapnet ett flertal så kallade julgransflygningar. I år var det flygplan från de tre aktiva flottiljerna och Malmen som lyste upp decemberhimlen i perfekta formationer.
31 ... Det ska vara enkelt och billigt att äga en privatjet
Cirrus lanserar nu världens första enmotoriga privatjet. Det relativt låga priset gör det möjligt för privatflygaren att äga och flyga en egen jetmaskin. Köparna står bokstavligen på kö och det verkar faktiskt som att Cirrus har hittat en lucka på flygplansmarknaden.
34 ... F-15 Eagle − 40 år i aktiv tjänst
Den har rötterna i det kalla kriget och rundar nu över 40 år i aktiv tjänst. Men F-15 Eagle är fortfarande i högsta grad verksam och ständigt uppdaterad med ny avionik och kraftfullare resurser. Men så har den också 104 segrar i luftstrid med på sitt CV.
42 ... Helikopterbesättningar tränar för skarpa uppdrag
Det kallas för HTIC eller Helicopter Tactics Instructors Course och är en tuff utbildning där helikopterbesättningar lär sig flyga i en avancerad hotmiljö. Allt sker på Vidsel i Norrbotten och piloter från hela Europa deltar.
50 ... Flygsimulator i garaget
Flygrevyns testflygare Stefan Löfgren är van vid både riktig flygning och simulator. Men upplevelsen i den privata simulatorn i Gävle var något nytt. Här finns möjlighet att flyga Draken, Viggen och en airliner. Flygrevyn har testat dem alla.
54 ... Brinnande Boeing i planerad krasch
Den fulltankade Boeing-maskinen fattade omedelbart eld när ena vingen slog i marken. Helt enligt planerna. Men den kontrollerade kraschen slutade ändå i ett fiasko…
56 ... Historien om Zeppelinaren
Det är en bild som nästan alla sett: Zeppelinaren Hindenburg fattar eld när den ska angöra New Jersey efter att ha flugit över Atlanten. Det var en katastrof som satte punkt för epoken Zeppelinare – de stora luftskepp som dominerat flygandet vid seklets början.
62 ... Flygsäkerheten ökar
De få tragiska olyckor som inträffade förra året gör 2016 till ett av de säkraste åren i historien: 19 haverier av totalt 35 miljoner genomförda flygningar.
64 ... The terrible teens
Som alla tonåringar är de dyra i drift och inte så pigga på att flytta hemifrån. Hos Boeing i Seattle har The terrible teens, de kallas så de första B787 som serietillverkades, äntligen tagit klivet ut på marknaden, berättar Jan Ohlsson.
67 ... På finalen
Flygrevyns chefredaktör Anders Carlsson filosoferar om högt och lågt.

 

Mer information: Flygrevyn.se