Innehåll nr 6 - 2019
8 ... Tummen upp för Brasiliens Gripen E
Saabs chefsprovflygare kunde efter en dryg timme i luften göra tummen upp efter att ha flugit den första Gripen E som ska till Brasilien. Resterande maskiner ska byggas i Sao Paolo.
10 ... Var parkerar man en flygande bil?
En bil med vingar. Det är en företeelse som kommer allt närmare. Flera olika tillverkare har snart en maskin uppe och en av dem, Switchblade, levereras som byggsats.
12 ... Så ska MAX komma upp i luften igen
Det är historien som inte verkar ha något slut. Boeings MAX-maskiner är fortsatt kvar på marken och nu bjuder Boeing in piloter och tekniker från hela världen för att påskynda processen.
15 ... Lufttankning på 5000 meters höjd
Hur går det till när piloterna närmar sig en flygande bensinmack? Och hur tankas en flygande Gripen med 900 kilo jetbränsle? Flygrevyn var med när piloter från F 21 övade lufttankning på fem kilometers höjd.
18 ... Flygteknik: Eldriven pushback
Hundratusentals liter jetbränsle har hittills sparats in med hjälp av de eldrivna bogserfordonen.
24 ... Flygteknik: Glöm deicing
Kanadensiska forskare utvecklar en ny teknik som ger direkt information om när isen bildas på vingarna.
28 ... Vill bli störst på regionaljet
Mitsubishi har haft det trögt med nya regional-jetmaskinen MRJ men nu händer det saker. Nytt namn och köp av CRJ-produktionen från Bombardier – allt med målsättningen att bli störst i världen på regionaljet.
31 ... Flygtest: Spezio Sport DAL-1 "Tuholer"
Renoveringen fick ta sin tid. Ett litet steg i taget, på lediga stunder. I över tjugo år stod maskinen på backen, men i maj 2018 kunde man se den i Europa extremt sällsynta Spezio Tuholer i luften igen.
34 ... "Utan inrikesflyg stannar Sverige"
Hon tar gärna debatten och oroas över den utbredda faktaresistensen när det gäller flygets miljöpåverkan. Möt Anna Soltorp, hållbarhetschef på flygbolaget BRA.
42 ... Airshow 2019
Dagens moderna flygstridskrafter i fokus på Försvarsmaktens huvudflygdag på Blekinge flygflottilj, F 17. Dessutom Idyllisk flygshow i pittoresk miljö – Shuttleworth Military Airshow.
50 ... Airport: Staden som andas flyg
I Linköping ligger flygplatsen mitt i stan. Inflygningsljusen står bokstavligen bland bostadshusen och ingen protesterar. Dessutom finns här utrikestrafik som gör andra små flygplatser avundsjuka.
54 ... X-plane: Northrop X-4 "Bantam"
Prefixet X används av USA:s försvarsdepartement för att namnge ett flygplan i kategorin "Experimental".
58 ... En atlantångare med vingar
Den var sin tids Jumbo, Dorniers bjässe till flygbåt. Men Dornier Do X blev aldrig någon framgång, trots ett ökande resande och lyxen ombord.

 

Mer information: Flygrevyn.se