Innehåll nr 7 - 2019
8 ... SAS i ny design
Evolution, inte revolution. Det är tanken bakom SAS nya design som nu ska pryda flygplansflottan.
10 ... Crew Dragon försenad
USA jobbar hårt på att återta egen kapacitet att placera astronauter i omloppsbana runt jorden. Men nu har SpaceX halkat efter i tidtabellen. Första uppskjutning flyttas fram till nästa år.
12 ... Första brasilianska Gripen E presenterad
Saab har överlämnat den första Gripen E till det Brasilianska flygvapnet. Det markerar en ny fas i det redan ivriga samarbetet med Brasiliens flygindustri som nu ökar ytterligare.
15 ... Flygrevyn möter: Nya chefen för Flygvapnet
Sverige har ett flygvapen i världsklass. Det menar han själv, Carl-Johan Edström, den nya chefen för flygvapnet. I en exklusiv intervju med Flygrevyn berättar han om vad som står högst på agendan.
18 ... Köerna i luften ökar
Det är smått obegripliga 19 miljoner minuter det handlar om. Det är de samlade flygförseningarna i europeiskt luftrum. Brist på flygledare och gammal teknik är några av orsakerna.
24 ... Flygteknik: X-59 är den nya Concorde
Spjutspetsteknologi. Och spjutspetsutförande. Just nu tar X-59 form hos Skunk Works i USA. Det är prototypen till den kommande QueSST, det första kommersiella överljudsflyget sedan Concorde.
28 ... Hawker Sea Fury
Den har sina rötter i andra världskriget och gjorde tjänst under Koreakriget. Men Hawker Sea Fury var förbisprungen av utvecklingen. I somras gjorde en warbird ett bejublat besök i Västerås.
31 ... Flygtest: Valmet L-90TP
Bent Jacobsen vann budgivningen och förvärvade fem militära skolflygplan från det finska flygvapnet. Fyra av dem har han sålt vidare till USA, men den femte behöll Bent för sig själv. Flygrevyn har provflugit hans tuffa Valmet L-90TP.
34 ... Pris till svensk flyguppvisning på RIAT
Från klassiska warbirds på Flying Legends till dagens jetfighters på RIAT. Sommarens flygshower har som vanligt innehållit det mesta en flygentusiast kan önska sig. Sverige kammade dessutom hem fina priser, bland annat för bästa flyguppvisning.
42 ... Harrier – Hoppjeten
Det var något helt nytt som konstruktörerna på Hawker Siddeley Harrier presenterade i mitten av 1960-talet. En jetfighter med helikopterprestanda och förmåga att starta vertikalt.
50 ... Airport: Gatwick får ny bana
I Linköping ligger flygplatsen mitt i stan. Inflygningsljusen står bokstavligen bland bostadshusen och ingen protesterar. Dessutom finns här utrikestrafik som gör andra små flygplatser avundsjuka.

 

Mer information: Flygrevyn.se