Innehåll nr 5 - 2021
8 ... Bil eller flygplan?
Både och faktiskt. Slovakiska AirCar vill nämligen vara båda fordonsslagen på en gång. Nyligen gavs ett handfast bevis på att det faktiskt är så.
10 ... Kampen om långlinjerna
Knappt två timmar efter att Finnair presenterat ett något överraskande trafikprogram med långlinjer från Arlanda till USA och Thailand, meddelade SAS att de nu återupptar trafiken från Arlanda till USA. Det bäddar för en ökad konkurrens de två flygbolagen emellan.
12 ... Stororder på svenskt elflyg
Tvåhundra flygplan på ett bräde, sådana beställningar brukar hamna hos Airbus och Boeing. Nu har svenska Heart Aerospace kammat hem en sådan order från United.
15 ... Ny teknik i Airbus A321XLR
Långlinjeversionen A321XLR är A320-familjens nya guldklimp. För att klara sträckor upp mot 9000 kilometer byggs en helt ny bränsletank in i flygplanet med en unik konstruktion.
18 ... Nytt skolflygplan till flygvapnet
SK 60 är en klassiker och en arbetshäst med snart 60 år på nacken. Nu närmar sig slutet för Flygvapnets klassiska skolflygplan. Det innebär att jet byts mot turboprop.
24 ... Nu är rymdturismen här
Virgin Galactic blev först med att skicka "turister" upp i rymden. Sedan kom Blue Origin och någon gång nästa år ska de första betalande resenärerna upp i rymden.
28 ... Drönaren som ser och hör allt
Hemmabasen är på Sicilien och operationsområdet är Östersjön. Den amerikanska superdrönaren Global Hawk kan hålla sig i luften i upp till 30 timmar.
31 ... Hawker Hunter 70 år
Det blev knappt 15 år i flygvapnet. Hawker Hunter var inte bara ett vackert flygplan, det gjorde en viktig insats och fyllde luckan mellan Tunnan och Draken.
34 ... Arctic Challenge Excercise 2021
Det unika svenska luftrummet i norr var en viktig del när den multinationella flygövningen Arctic Challenge Excercise genomfördes för femte gången. 70 flygplan från åtta länder deltog.
42 ... London City Airport – Flygplatsen mitt i Themsen
Mer centralt än så går det knappast att ha en flygplats. Nu växer dessutom lilla London City Airport med ny taxibana och bättre terminalområde. Kanske är också långlinjerna på väg tillbaka.
50 ... Konkurrensen hårdnar över Persiska Gulfen
De tre stora flygbolagen vid Gulfen är en framgångssaga utan motstycke. Men de är inte osårbara. Nu hoppar Etihad av kampen om att vara ett av de stora naven.
52 ... Nytt liv i klassisk jetmaskin
Mitsubishi fick inte pli på sin egen regionalmaskin. Istället köptes CRJ-produktionen från Bombardier och nu kan det handla om att återuppväcka den klassiska jetmaskinen.
56 ... Ålleberg är segelflygets vagga
334 meter över havet på Västgötaslätten. I 80 år har Ålleberg varit hjärtat i det svenska segelflyget och ingen plats har betytt mer för sporten.

 

Mer information: Flygrevyn.se