Innehåll nr 7 - 2022
8 ... Heart Aerospace med 30 flygstolar
Heart Aerospace ligger långt framme i konstruktionen av världens första eldrivna regionalmaskin. Nu har den vuxit till 30 stolar ombord och flygbolagen står i kö.
10 ... Aldrig mera Boeing och Airbus
Ilyushin, Tupolev, UAC. De ska i framtiden stå för alla passagerarmaskiner som flyger i Ryssland. Boeing och Airbus är bannlysta. Det är en tillbakagång till kalla krigets dagar.
12 ... Virgin Orbit intar Spaceport Cornwall
Virgin Orbit använder den klassiska tekniken att släppa en raket från ett flygplan. Nu har företaget öppnat en filial i Storbritannien och de första satellituppskjutningarna är på gång.
15 ... Qantas – Sista skuttet på Kangaroo Route
London till Sydney nonstop. Det har varit drömmen sedan flygtrafiken mellan de två utposterna i imperiet startade. Nu är den på väg att bli verklighet när Qantas flyger 14 498 kilometer utan stopp.
18 ... Fortsatt trögt för Gripen
Under året har Saab förlorat två stora upphandlingar, i Finland och i Kanada. Nu har dessutom Tjeckien, som har JAS 39 i flottan, beslutat att övergå till Lockheed F-35.
24 ... Flygtest: Evektor SportStar RTC
Östra Sörmlands Flygklubb på Vängsö flygfält har tagit ett stort steg mot mer ekonomiskt och modernt flygande i och med inköpet av den tjeckiska LSA-maskinen Evektor SportStar RTC. Och de nöjde sig inte med en. De köpte två! Flygrevyn har testflugit.
28 ... Passagerarflygplanet med nio liv
Den flög första gången 1981. SAS hade 18 maskiner i flottan. Och framför allt revolutionerade tvåmotoriga Boeing 767 långlinjetrafiken.
31 ... Månbilarna växlar upp
Det har redan rullat bilar på månen, men nu är det dags för nästa generation fordon med kapacitet att både utforska månen och bygga bosättningar.
34 ... F16 – Landets största flyguppvisning
Alla gillar flygvapnet. Det märktes när årets flygdag gick av stapeln på nyupprättade F 16 i Uppsala. Närmare 200 000 personer njöt av allt från Globemaster till AT Fireboss.
39 ... Möt stridsflygaren – verklighetens ”Ghost of Kiev”
”Juice” är ingen spökflygare, likt ”Ghost of Kiev” som blev berömd i krigets inledning. Däremot en stridsflygare av kött och blod som dagligen möter ryska stridsflygplan i luftstrider över Ukraina. Flygrevyn har fått tillgång till en unik intervju.
45 ... Flyghistoria: P-51 Mustang
Ett jaktplan med räckvidd nog att skydda de stora bombarmadorna. När P-51 Mustang anlände, ändrades krigslyckan. Med en Merlinmotor ombord blev den närmast oslagbar.

 

Mer information: Flygrevyn.se