Innehåll nr 2 - 2006
Trots att vintern inte visar några som helst tecken på att ge upp så närmar sig våren - åtminstone om man får tro almanackan. Som en protest mot kylan har dock koltrasten låtit undslippa sig några himmelska toner. Annars är flygkalendern ett säkert förebud om vår och sommar. Det ser ut att bli en intressant flygdags säsong. Från norr till söder mobiliserar flygklubbar alla sina resurser för att bjuda flygentusiaster på en minnesvärd upplevelse. Ett säkert kort lär flygvapnets 80-års jubileum på Såtenäs flygflottilj bli. Förutom en historisk kavalkad kommer Gripen och Team Svea att slå ett slag för flygvapnet. Vi skriver om lågprisfenomenet. Det är lätt att tro, med anledning av lågprisbolagens braskande erbjudande, att man kan flyga för inga pengar alls. Men visst reser man för ett ringa slant då den knivskarpa konkurrensen mellan flygbolagen enbart handlar om priset. Inom en inte alltför avlägsen framtid lär marknaden självreglera sig. Men ännu en tid går det att flyga för en billig peng. Är du historiskt intresserad är detta nummer av Flygrevyn minst sagt läsvärt. Vi berättar historien om Spitfire - flygplanet som blivit synonymt med Englands kamp för frihet under andra världskriget. Ett flygplan som lever vidare som en legend. Dessa artiklar - plus mycket, mycket mera som det står under innehållsförteckningen - finns att läsa i tidningen du håller i din hand.
Christina
4 ... SPITFIRE - EN FRAMGÅNGSHISTORIA
Spitfire är långt mer än ett historiskt flygplan i mängden. Hon har blivit en legend. En 70-åring som med sin skönhet och styrka har blivit sinnebilden av den fria världens kamp mot förtrycket.
24 ... LÅGPRISFLYG
Läs hela artikeln i PDF-format De två senaste åren har varit en omvälvande period för svenskt trafikflyg. En ny marknad har skapats där konkurrensmedlet enbart är priset.
31 ... VINTERFLYG I FINLAND
Inför vintersäsongen förser de verkliga entusiasterna i vårt grannland, sina Cessnor, Piper eller Maule med skidor för att uppleva årets höjdpunkt - vinterflygning. Det kräver sin pilot att genomföra en landning med få referenser i ett vintervitt landskap.
36 ... COLUMBIA 350 - FRAMTIDENS FYRSITSARE
Bob Grimstead som provflugit Columbia 350 spår att Piper och Cessna snart är historiska rariteter. Columbia 350 är ett reseflygplan i lyxklass helt i enlighet med de krav dagens piloter ställer på ett fyrsitsigt allmänflygplan.
50 ... F-4 PHANTOM ÄR MODELLEN
Göteborgaren Hans Percy innehar ett rekord som torde vara svårslaget. Sedan mitten av 1970-talet har han byggt över hundra modeller av McDonnell Douglas F-4 Phantom.
56 ... SKYRANGER - BILLIG BESTSELLER
Skyranger skruvas ihop av raka rör för att sedan täckas med en dacronduk. Några händiga byggare sätter ihop maskinen på mindre än en månad. Även om konstruktionen ser lite kantig och gammaldags ut, vägs det lätt upp av att den är billig i drift.
60 ... SKUMMESLÖVSMUSTANGEN
Sommaren 1992 började det mödosamma arbetet med att plocka upp bit för bit ur marken av det flygplan som fick namn efter platsen där det en gång kraschade. Efter tre veckors arbete hade omkring tre ton vrakdelar grävts fram!
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se