Innehåll nr 1 - 2008
Jag utgår från att statistiken över hur farligt det är att nyttja de olika trafikslagen kvarstår genom åren. Flyget ligger alltid bäst till i säkerhet, medan däremot motorcykeln alltid ligger fast på en stadig jumboplats. Om det inte gäller alla 50-plussare förstås som numera puttrar fram på våra vägar i tron att motorcykeln har en föryngringseffekt. De tillför säkert inte den dödliga motorcykelstatistiken särskilt många svarta siffror. Däremot kommer bilismen i en annan dager när man jämför vad det globala trafikflyget skördade i offer under 2007. 23 haverierna med dödlig utgång innebar att 597 människor fick sätta livet till. En minskning med 266 personer mot året dessförinnan. Bilismen å andra sidan var skyldig till att 490 människor fick sätta livet till under 2007 och det bara i Sverige! Mina fågelbord visade sig inte bara vara frekventerat av de vanliga befjädrade gästerna. Utan ovanifrån höll en betydligt större fågel ett hököga på de fröätande dunbollarna. Plötsligt som en blixt slog fågelvärldens egen JAS klorna i en koltrast som pep i högans sky. Dramat var över på några minuter. Numera är jag alltså födoleverantör åt en sparvhök med dem jag egentligen matar. Helt enligt naturens lagar.
Christina
4 ... JAG - EN TRAFIKPILOT
Vår testpilot Bob Grimstead har en lång karriär i ryggen som trafikpilot hos British Airways. Med en stor portion humor berättar han om sin väg till den åtråvärda vänstersitsen. En berättelse som är fylld av dråpliga självupplevda historier ur en pilots vardag.
22 ... FÄRRE HAVERIER 2007
2007 blev ett bra år för trafikflyget. Globalt skedde 23 haverier med dödlig utgång mot 27 år 2006. Andelen olyckor orsakade av pilotmissar har också minskat markant. Här spelar den tekniska utvecklingen och bättre träning stor roll för den positiva utvecklingen.
28 ... FÖRARLÖS HELIKOPTER
APID 55 tilldrog sig stort intresse när den gjorde en mindre flyguppvisning på Gärdet i Stockholm. Den lilla förarlösa helikoptern väger 105 kilo tom med en marschfart på 95 km/tim och en räckvidd på 50 km. Svenska CybAero, som har tagit fram APID 55, ser räddningstjänsten som en lämplig användare. Dock är sju redan sålda till försvarsmakten i Förenade Arabemiraten.
32 ... SUPER SIMULATOR
Läs hela artikeln i PDF-format Få, om ens någon simulator har de fartresurser som den i Linköping. DFSen, Dynamic flight simulator har hyrts in av sex utländska flygvapen under de fyra år den har varit i bruk. G-träningen är av oslagbar klass.
36 ... ELDRIVET FLYG
Är flygmarknaden mogen för ett eldrivet flygplan? Miljödebatt och energikostnader talar för det. Dock måste prestanda förbättras väsentligt om eldrift ska kunna konkurrera med den traditionella förbränningsmotorn.
40 ... SKENBAR FRAMGÅNG
Airbus orderbok är välfylld och orderbeställningarna väller in. Ändå är företaget inte helt stabilt. Hotet mot den europeiska flygindustrins långsiktiga överlevnad kan formuleras i en mening. Airbus tjänar sina pengar i dollar men betalar sina utgifter i euros.
42 ... STAAKEN FLITZER - EN DUBBELDÄCKARE MED KLÖS
Vår testpilot konstaterar att Flitzer är ett märkvärdigt flygplan som flyger bra trots att det har en liten folkvagnsmotor i nosen. Nackdelen är att du måste bygga det själv, men efter provflygningen konstaterar Bob entusiastiskt att det är mödan värt. Mest av allt tycker han att det påminner om ett jaktplan från första världskriget i civil kostym.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se