Innehåll nr 4 - 2010
Att svenskt flyg fyller 100 år lär knappast ha undgått någon i flygvärlden.
För ett sekel sedan gjorde Sveriges förste pilot, Carl Cederström, en flyguppstigning från Gärdet med sin Bleriot XI. En tidning skrev "En briljant färd - åtta minuter i luften".
Därmed hade flyget gjort entré i Sverige. I dag är vi en av världens ledande flygnationer.
För att fira denna flygets historiska milstolpe har årets flygdagsarrangörer slagit på stort och det finns många spännande flygdagar att boka in i sommarens evenemangskalender.
Flygdagar som kan bli de ljusa minnen som senare kan lätta upp vintermörkret.
Just nu känns det som om katterna i mitt liv har tagit över. Hittekatten Stina är på tillfälligt besök då matte är i Spanien på solsemester. Hon gör sig påmind på katters vis genom att inrätta sin favoritplats mellan mitt tangentbord och dataskärmen. Grannkatten Spiken, som brukar breda ut sig på skrivbordet, vankar av och an utanför redaktionstorpet och ser allmänt missnöjd ut. Jag försöker pigga upp honom med en gräddskvätt då och då.
Siamesbröderna Movitz och Merlin är förpassade till kattgården för rekreation. Trädstammen, tunnlar och hyllor är deras motionsredskap och de jagar varandra oavbrutet. Att rusa runt är hur kul som helst bara de inte får syn på mig förstås - då låter de som två mistlurar.
Utanför kattgården ser jag skymten av en fjäril jag inte noterat tidigare. Med fälthandbokens hjälp kan jag konstatera att det är en smultronvisslare. Senare ser jag Aurorafjärilen fladdra iväg mot beteshagen. En vitvinge som går att känna igen tack vare att hanen har en starkt orange fläck på vingen. Visst har fjärilar vackra namn?
Att artbestämma fjärilar kan vara nog så knepigt, men svårare ändå är att särskilja sångfåglar.
Näktergalen har jag full koll på. Den hojtar nätterna igenom nere vid ån och låter mest som en Kalle Ankafigur som gått i baklås. Härom dan drillade däremot en obestämbar liten krabat i en av askarna. Har ett antal fågelböcker och en av dem är som gjord för en amatörornitolog som jag. Kunde det vara Törnsångaren? Fågeln såg ut som alla sångare, oansenlig i färgsättningen. Förutom artbeskrivning i boken finns en knapp att trycka på och ur en liten högtalare drillar en liten trudelutt som till min stora glädje, lät precis som från fågeln på gren.
Med tanke på att jag bor mitt i naturen lär jag inte vara sysslolös i sommar.
Och årets flygdagar förstås - vi kanske ses?
Christina
4 ... Flygplanskyrkogård
British Airways flight 0091982 har minst sagt blivit rykande aktuell. På väg till Perth i Australien passerade Jumbojeten ön Java och råkade på 11 000 meters höjd flyga rakt in i ett askmoln. Besättningen stod helt frågande inför det scenariot som följde.
16 ... Gripen tar teknikkliv
Den amerikanska bombaren B-70 Valkyrie fick ryssarna att bestämma sig för att bygga MiG-25. B-70 lades ner efter två prototyper och i stället satsade de på F-15 Eagle. MiG-25 flög i skarpa lägen så sent som 2002 i Irak.
22 ... Airbus lär av fåglar
Vår reporter Christer Åhström har tittat närmare på Dreamliner - flygplanet som tillverkaren Boeing tveklöst kallar framtidens flygplan. Han konstaterar att B787 definitivt är ett annorlunda flygplan, men att Boeings flaggskepp har en konkurrent i Airbus A350XWB.
24 ... Flygande rysk björn
I slutet av mars provflögs det spektakulära rymdskeppet SpaceShipTwo för första gången. Om du har en tillräckligt välfylld plånbok kan du boka biljett redan nu. Men det förutsätter att du kan hosta upp en och en halv miljon kronor förstås.
32 ... X-2 slår alla rekord
Area 51 är flygbasen där USA:s topphemligaste flygplan har utvecklats. Hemlighetsmakeriet har givit upphov till ryktet att CIA gömmer undan utomjordiska farkoster i basens hangarer. Nu har några anställda fått lov att berätta om sin tid vid den militära anläggningen.
34 ... 100 år med svenskt flyg
Läs hela artikeln i PDF-format Starten var trevande. Sju år efter bröderna Wrights första motoriserade luftskutt vid Kill Devil Hills i North Carolina, blev Carl Cederström vår förste flygare.
36 ... Affärsflygets topplista
Den tyska allmänflygmässan Aero var välbesökt trots den ekonomiska krisen. Trots att de stora nyheterna lös med sin frånvaro i år fanns en hel del spännande att vila ögonen på.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se