Innehåll nr 1 - 2013
Dreamlinern som skulle bli flygtillverkaren Boeings flaggskepp har i stället förvandlats till en mardröm. De två största användarna, japanska ANA och JAL, har ställt sina flygplan på backen efter allvarliga tillbud.
Nu har amerikanska luftfartsmyndigheten belagt typen med flygförbud. En unik åtgärd. Alla leveranser av B787 är stoppade tillsvidare och polska LOT, som är ett av de drabbade bolagen, överväger att kräva Boeing på skadestånd. Norwegian, som beställt åtta Dreamliner, funderar på andra flygplan som ersättare på de nya långlinjerna. Men det finns goda nyheter i flygvärlden också.
I detta numret kan du läsa om att 2012 blev det bästa året hittills ur flygsäkerhetssynpunkt. 475 omkomna inom internationell tung luftfart på världsbasis. En siffra att sätta i relation till drygt 300 omkomna på våra svenska vägar!
De värsta haverierna inträffade i regioner där det finns flest flygbolag som är med på EU:s svarta lista.
Skymningen har lagt sig och ute är det mörkt och isande kallt. Jag sitter vid skrivbordet framför min dataskärm och lägger sista handen vid årets första tidning. Plötsligt känner jag att någon tittar på mig. Det första jag ser är två långsmala öron.Sedan ser jag det näpna ansiktet på ett av alla de rådjur som gästar någon av de matplatser jag har inrättat lite varstans på gården. Rådjuret, som storleksmässigt ser ut som en fjolårsunge, är rejält nyfiken och står länge och väl och tittar noga på allt.
På vintern kan man komma de vilda djuren väldigt nära. Det är det livsviktiga av att ha närhet till föda som tar bort deras vanliga rädsla för människor. Att fly kostar energi. Sålunda kan jag studera både rådjur och fåglar på relativt nära håll. Men vid det här laget betraktar de mig nog mer som en gående matautomat än en farlig människa. I jultidningens spalt önskade jag mig en vit jul och jag fick min önskan uppfylld och mer därtill. Just nu glädjs jag åt varje ljus minut som läggs till varje dag. Och med ljuset kommer våren. Fast några kalla bakslag vad gäller vädret får vi nog räkna med.
Christina
4 ... SAAB SAFIR - LUFTENS JUVEL
Flygrevyns testpilot har tittat närmare på Saab Safir - ett av de bästa skol- och sportflygplan som tillverkats enligt många. En exportsuccé som ritades i Linköping, men till en början tillverkades i Holland.
6 ... SKYRAIDER - EN SLAGTÅLIG BEST
Läs hela artikeln i PDF-format Douglas Skyraider konstruerades utifrån den massiva Wright R-3350 stjärnmotorn, den största som suttit i ett enmotorigt, kolvmotordrivet flygplan. Maskinen som togs fram i slutet av andra världskriget, gavs en konventionell, nästan ålderdomlig utformning. Det finns planer i Sverige på att restaurera en Skyraider till flygande skick.
16 ... MOSQUITO - EN FULLTRÄFF I TRÄ
Ett krigsflygplan i trä - ett vågat projekt. Men ingenjörerna på de Havilland stod på sig och Mosquito blev en av andra värlskrigets mest lyckade maskiner.
34 ... SPIONFLYG PÅ OVÄNTAT BESÖK
Uppdragen som det amerikanska spionflygplanet SR-71 flög utanför Norges kust på 1980-talet hölls strängt hemliga. De norska myndigheterna var dock med stor sannolikhet medvetna om vad som pågick. Plötsligt, 1981, landade den topphemliga SR-71:an utan förvarning på flygbasen vid Bodö!
44 ... HKP 4 - EN VETERAN PÅ G
Det är 50 år sedan första HKP 4 levererades till den svenska Marinen. Efter lång och trogen tjänst vid Försvarsmakten kommer 11 av de ursprungliga 14 att få en ny flygkarriär i USA. De kvarvarande 3 är i dag bevarade på museum.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se