Innehåll nr 5 - 2016
6 ... Gripenpilot prisad på RIAT Airshow
Priset är uppkallat efter den legendariska brittiska stridsflygaren Douglas Bader och hör nu hemma på F 7 i Såtenäs. Detta sedan den svenska JAS-piloten Peter Fällén vunnit utmärkelsen för sin uppvisning på RIAT.
20 ... Brand ombord orsakade katastrof
Länge var kraschen med Egyptairs flight 804 över medelhavet ett mysterium. Men nu börjar sanningen sakta rullas upp: Flygningen drabbades av det värsta som kan hända, brand ombord. Nu ska flygplanstillverkarna lära sig av det inträffade.
22 ... Svensk teknik i Boeing 787
Föreställ dig "Death Valley" i Kalifornien, en plats med mindre än 50 millimeter regn om året och med temperaturer över 50 grader i solen. Bara kabinen i förstaklass på långa flighter är värre. En svensk innovation har löst problemet.
26 ... En Lockheed Electra återvänder hem
Den har varit utflugen i 76 år men nu har en Lockheed Electra återvänt till Tjeckien. Det är inget vanligt flygplan utan en flygande symbol för landets brokiga och dramatiska historia. Och flygplanets historia är lika dramatisk den.
34 ... Flygtest: Douglas DC-3
Att få möjlighet att styra en trafikflyghistorisk klassiker är en ynnest, och ett unikt tillfälle Flygrevyns reporterteam knappast låter dem glida ur händerna. Följ med på testflygningen av den legendariska Douglas DC-3, trafikflygplanens urmoder.
42 ... En marknad på liv och död
Embraer och Bombardier naturligtvis men numera också Suchoi, Irkut, Comac och MRJ. Kampen om kunder på jakt efter flygplan i den mindre skalan upp till 120 stolar börjar bli brännhet. Och hela tiden finns bjässarna Airbus och Boeing i kulisserna.
44 ... Ombord Air Koryo
Air Koryo rankas som världens sämsta flygbolag. Samtidigt är det närmast mytomspunnet eftersom flottan består av riktigt gamla flygmaskiner. Faktum är att flygentusiaster vallfärdar till Nordkorea för att få flyga en klassiker. Flygrevyn var med när en IL-62 drog igång.
40 ... På tre vingar över Virginia Beach
Glöm Spitfire och Messerschmitt, i Virginia Beach är det dubbelvingar och trippelvingar som gäller. Där samlas varje år entusiasterna kring sådana dyrgripar som Albatross D.VA, Fokker D.VII och Nieuport 17. De flesta är nybyggda repliker men det förtar inte den historiska känslan.
44 ... Super Etendards sista strid
Den har rötter i femtiotalet men har tjänstgjort fram till våra dagar. Super Etendard har varit en arbetshäst i det franska marinflyget i fem decennier och deltagit i otaliga konflikter. Men nu väntar pensioneringen.
48 ... Boeing maxar konkurrensen
Den amerikanske flygplanstillverkaren Boeing arbetar hårt för att komma ikapp Airbus A321 som säljer som aldrig förr. Arbetet att maxa B737 MAX9 är i full gång men det kan vara lättare sagt än gjort.
50 ... Flygshow
Sommaren är detsamma som flygdagar och möjligheten att träffa både entusiaster och, framför allt, komma i närkontakt med flygplan av alla modeller. Först ut är Västerås Flygmuseum roll-out & flygdag och Kjeller Airshow.
54 ... Flygvapnet 90 år
Alla var där. Men så var det också en extraordinär fest när svenska Flygvapnet fyllde 90 år. Det var den 26 juli 1926 som flyget blev en egen försvarsgren. Det firades vid flygarmonumentet vid Karlaplan i Stockholm.
56 ... Brabazon – fiasko i jätteformat
Namnet låter inte helt övertygande: Brabazon. Och mycket riktigt, det brittiska försöket att bygga en passagerarbjässe var alldeles för långt före sin tid. Flygplanstillverkaren Bristol ritade ett två våningars flygande lyxhotell och skapade samtidigt ett praktfiasko.
64 ... Fotvandring i flygets fotspår
En promenad längs en öde landningsbana. Ett stilla flanerande i det som en gång var en hetsig flygplats. Faktum är att för dem som har blicken skärpt går det att hitta många lämningar efter flygverksamheter. Det kan vara lika kusligt som romantiskt.
... I varje nummer
Flygvärlden
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg.

På finalen

 

Mer information: Flygrevyn.se