Innehåll nr 2 - 2017
10 ... Briefing
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg
10 ... Ny radar ser oidentifierat flyg
De kallas för mörka flygplan, alltså de som flyger utan transponder. Det är i sig ett livsfarligt tilltag som ständigt hotar den civila flygtrafiken. Men nu bygger LFV en ny radaranläggning i södra Sverige med kapacitet att upptäcka och se de som försöker smyga förbi osedda.
15 ... Drönaren sätts i trafik redan i sommar
En passagerare, åtta propellrar och fyra armar. Det är en syn som snart är verklighet i Dubai som har ett hårt överbelastat vägtrafiknät. Då är de förarlösa drönarna lösningen. Mata in destinationen och tryck på knappen, resten sköter drönaren.
18 ... Två flygplan kämpar om jätteorder
Nu hårdnar kampen om vem som ska få leverera det nya skolflygplanet till US Air Force. Fem tävlanden har blivit två och nu möts Boeing/SAAB och Lockheed Martin vinge mot vinge. Den som segrar kan räkna med beställningar värda 16 miljarder dollar.
24 ... Hercules blir civil
C-130 har varit tyngdlyftaren i ett oräkneligt antal flygvapen, inklusive det svenska. Redan nu är den det flygplan som serietillverkats längst, men det stannar inte där. Nu rullar Lockheed ut en ny variant av en helt civil Hercules med ännu bättre lyftkraft.
28 ... Flygrevyn testar Bodyflight
Att sväva fri som fågeln är väl vad fallskärmshoppare och adrenalin junkies med wing suit är ute efter. Vi andra då, som inte vågar kasta sig ut från 4 000 meters höjd? För oss finns nu chansen i ett före detta bryggeri i Bromma.
31 ... Flygrevyn möter Rafael Schwartsman, IATA
IATA är lika gammalt som flyget i sig. Organisationen stöttar flygets utveckling och är inte rädd för att peka på de hinder som finns, det har bland annat svenska regeringen fått erfara. Men så menar också IATA att utan flyg finns ingen samhällsutveckling.
34 ... Flygplanet som gått från 100 till MAX
Fokker, Douglas och BAC var de främsta konkurrenterna och Boeing låg efter när B737 såg dagens ljus. Idag är de andra flygplanstillverkarna borta och Boeing kan glänsa med att tillverka det flygplan som hittills sålt mest i hela världen, 9 300 exemplar.
42 ... Solouppvisning med SK 60
SAAB 105 mer känd som SK 60 har varit stommen i Flygvapnets pilotutbildning i femtio år. För allmänheten blev planet välkänt genom flygvapnets uppvisningsgrupp Team 60. Numera är det solouppvisning som gäller.
50 ... Rymdkapplöpningen är igång igen
NASA har siktet inställt på månen. Om ett par år är det dags för en bemannad rymdfärd, men det privatägda SpaceX har kommit längre i förberedelserna för en rundning av månen. Kapplöpningen om att komma först är i full gång.
54 ... AJ37 – minuter från en attack
U137 stod på grund i Karlskronas skärgård. Samtidigt stävade en sovjetisk flottenhet, med ambition att hämta hem ubåten, rakt mot den svenska territorialvattengränsen. I luften väntade AJ37 Viggen med skarpladdade vapen. Kriget var bara minuter borta.
56 ... Kina moderniserar flygvapnet
Förkortningen tillhör inte de mer kända i världen men PLAAF, People’s Liberation Army Air Force, alltså det kinesiska flygvapnet är en allt starkare maktfaktor i Asien. Nu moderniseras flygplansflottan med nya, egenproducerade stridsflygplan som mäter sig med de från väst.
62 ... Tunnan genom ljudvallen
Tunnan hade en maxfart strax under ljudvallen. Det var något som inte gav en del av piloterna någon ro: Det måste gå att flyga snabbare än ljudet. Men det krävde en lodrät dykning med fullt gaspåslag. En manöver som ledningen för Flygvapnet inte uppskattade.
64 ... X-plane: Douglas X-3 "Stiletto"
Det är ett av de vassaste flygplan som byggts men det gick inte riktigt som man tänkt sig...
66 ... Krönika: Där litteraturen flyger högt
Flygledartornet på Arlanda är i sig en vacker skapelse. Dessutom bär den ansvaret för flygtrafiken vid landets största flygplats. Den som tar ett steg närmare det höga betongröret hittar oväntad läsning. Runt tornet ringlar citat ur en av världens mest berömda flygböcker.
67 ... På finalen
Flygrevyns chefredaktör Anders Carlsson filosoferar om högt och lågt.

 

Mer information: Flygrevyn.se