Innehåll nr 1 - 2018
8 ... Airbus vill flyga på batteri
Airbus, Siemens och Rolls Royce har gått samman med ambitionen att ha ett eldrivet regionalflygplan uppe inom tio år.
10 ... Fler tomma flygledartorn
Utbyggnaden av obemannade flygledartorn fortsätter. Nu har LFV och Swedavia slutit avtal om att bygga en ny ledningscentral på Arlanda.
15 ... SAS på väg mot enhetsflotta
Enligt intern information inom SAS ligger flygbolaget i slutförhandlingar om köpet av upp mot 50 nya flygplan från Airbus.
18 ... Flygteknik: Uppfällbara vingar – en stor utmaning för Boeing
Boeings nya långlinjemaskin 777X kommer att få uppfällbara vingspetsar för att klara manövrering och dockning vid gate. Något som ställer långtgående krav på säkerheten.
24 ... Targo – Head Mounted Display (HMD)
Det är försäljningen av Gripen till Brasilien som initierade skapandet av det nya HMD systemet, Targo. Från 2022 är det skarpt läge. Flygrevyn har träffat en av de ansvariga.
28 ... Att flyga är nu säkrare än någonsin
Förra året blev det säkraste i flygets långa historia. Än mer revolutionerande blir siffrorna med tanke på hur mycket flygtrafiken ökade förra året: 20 000 flygplan transporterade 6,5 miljarder passagerare.
31 ... Businessjet PC-24 i luften
En tvåmotorig jetmaskin. Det är något helt nytt för Pilatus som nu fått grönt ljus från både EASA och FAA. PC-24 lägger sig mitt i det segment av businessmaskiner där konkurrensen är stenhård. Därför har man bland annat gett den kortbanekapacitet. Återstår att se vad marknaden säger.
34 ... Stratolaunch lyfter satelliter mot rymden
Världens största flygplan mäter 117 meter mellan vingspetsarna, har två flygkroppar och sex motorer. Dess uppgift är att lyfta upp raketer på väg mot en omloppsbana i rymden. Det minskar behovet av dyra och komplicerade uppskjutningar med bärraketer.
42 ... Jorden runt med en Global Ranger
Det var första gången som far och son tillsammans flög jorden runt. Dessutom i en helikopter. Det blev en tripp på 47 dagar, genom 14 länder.
50 ... Liten maskin med stor kapacitet
Boeing 717 var omåttligt populär bland flygbolag och passagerare. Den ärvdes som MD-95 från McDonnell Douglas men blev ingen större försäljningsframgång. Nu vill allt fler flygbolag att Boeing skakar liv i regionaljeten.
54 ... Airport: Arlandas Gate F66 öppnar för A380
I mitten av januari stod gate F66 klar att ta emot det största som finns av passagerarmaskiner, en A380. Vilket flygbolag blir först?
56 ... Fokker 100 – en era i svenskt inrikesflyg
Fokker och Linjeflyg var två hårt sammanlänkade enheter – tills Linjeflyg gick över till Boeing. -Det blev slutet på en era i svenskt inrikesflyg och snart är också Fokker på slutlig final.
60 ... Sovjets jaktplan Lavochkin
37 000 exemplar tillverkades men inledningen var svajig. Den första prototypen av det sovjetiska jaktplanet Lavochkin hade klen motor och dåliga flygegenskaper. -Tio versioner senare var det en fulländad stridsmaskin.

 

Mer information: Flygrevyn.se