Skriv ut  

TUI slår ihop fem flygbolag till ett

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 juni 2020
De fem flygbolagen inom TUI Group ska slås ihop till ett gemensamt med bas i Tyskland. Hur det påverkar TUIfly Nordic i Stockholm är ännu inte klart.

Resejätten TUI räknar med att kunna återuppta verksamheten successivt under sommaren. I första hand är det flygningar från Tyskland, Schweiz, Holland och Belgien till ett utvalt antal spanska destinationer som gäller. 
- I nuläget räknar vi med att de återstående marknaderna, bland andra Storbritannien och Norden följer efter senare i sommar, skriver TUI i ett pressmeddelande.

Men samtidigt pågår arbetet på att hantera effekterna av coronapandemin och fokus ligger på de i dagsläget fem flygbolagen som ingår i koncernen. Efter ett möte i förra veckan har planerna läckt ut om att drastiskt krympa det största flygbolaget i koncernen, TUIfly Germany, från 39 flygplan till cirka 20, alltså en halvering.
- Det är inte ett beslut som vi tar lätt på. Men flottan i TUI fly är för stor vår kundbas inom German TUI tour operator, sa vd Oliver Lackmann efter mötet.

I sig är överkapaciteten ingen nyhet, redan innan pandemin var flygbolaget för stort och upp till 14 flygplan var uthyrda till bland andra Eurowings. Fackliga förhandlingar ska nu inledas eftersom en så kraftig minskning av flottan innebär uppsägningar på de flesta positioner inom det tyska flygbolaget. Samtidigt koncentreras administration och teknik till Hannover. Där ska också huvudkontoret för hela TUI Group placeras. 

I de kortfattade meddelanden som bolaget publicerat, påverkas även de övriga fyra flygbolagen av den nu påbörjade rekonstruktionen. Vid sidan av TUI fly Germany ingår också brittiska TUI Airways, TUI Airlines Belgium, TUI Airlines Netherlands och TUIfly Nordic. Den sammanlagda flygplansflottan på 142 flygplan ger även den en överkapacitet som det inte finns avsättning för i den långsamma återhämtningen i branschen. Receptet är att slå ihop den fem separata enheterna till en, som alltså ska styras från det nya kontoret i Hannover. 

Hur det påverkar Tuifly Nordic och basen i Stockholm finns ännu inga uppgifter om. Enligt den senaste uppdatering från förra året består flottan där av två parkerade Boeing 737 MAX, en 737-800 och två 767-300, alla på svenskt register.Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SVar :GOT
Skrivet av Kenneth, 2020-06-24 11:53:13
Hej, Stockholm är störst är våran huvudstad så är det i alla länder att i huvudstäderna händer det mesta. I Sverige som är ett litet land sker det mer än i andra då det enda vi har med internationella mått att komma med är just Stockholm. Göteborg är en arbetarstad som speglar utvecklingen efter det. Inkomster mm. Stockholm är finans, mycket pengar och modernt. Tråkigt med lillebrorskomplexet och dåliga självkänslan som skall tas ut över Stockholm. Trevlig dag
Anmäl inlägget
Crew
Skrivet av Lucas, 2020-06-23 19:32:20
Crew är väl redan tämligen sammslingad mellan i alla fall UK och Norden. Där de på vintern kan flyga ARN-KBV-LGW eller så
Anmäl inlägget
Administrativ förändring
Skrivet av Facit, 2020-06-23 12:44:37
Det handlar om att föra över flygbolagen i ett eget holdingbolag så att det blir tydligare struktur. TUIkommer även i fortsättningen att ha fem flygbolag med varsitt AOC.
Anmäl inlägget
Går inte
Skrivet av Re:ABC, 2020-06-23 09:00:22
Ett AOC för hela gruppen lär knappast vara möjligt då Engelsmännen lämnat EU.

Anmäl inlägget
GOT
Skrivet av Peppe, 2020-06-22 21:54:58
Det är väl ingen som bryr sig om Göteborg?
Anmäl inlägget
Till GOT
Skrivet av Jona, 2020-06-22 18:49:53
Det är många flygande i olika bolag som drabbats och mist sina jobb. Ett flygbolags inkomster handlar om försäljning av biljetter och resor och intresserade kunder. Och för närvarande gällande Covids påverkan i branschen och hur de bäst kan överleva i koncernen i rådande situation. Det handlar inte om ditt flygjobb och personalen på din bas, det är liksom ingen välgörenhet man håller på med.
Anmäl inlägget
AOC
Skrivet av Akktu Stakki, 2020-06-22 17:15:49
En AOC till hela bolaget?
Anmäl inlägget
Got
Skrivet av Gh, 2020-06-22 15:51:04
Skall tillägas att TUI har bas på Landvetter också
Anmäl inlägget
Journalist-kocken
Skrivet av Källkritiker, 2020-06-22 14:32:40
Verkar inte finnas substans i mera än att Tui koncernen, i likhet med alla bolag, måste göra besparingar mht Coronakrisen. Sammanslagning av bolagen funkar knappast då trafikrättigheter styr hur man kan flyga utanför eu. Gissar att journalisten gjort egna recept av infon han/hon fått tag på. Lite källor hade varit najs... om det nu finns ”meddelanden”, vad står i dem i sådana fall?
Anmäl inlägget
GOT
Skrivet av GOT??, 2020-06-22 11:25:17
Jag blir så fruktansvärt trött på Flygtorget och dess ständiga Stockholm-ifiering av allting. Varför nämner man bara oron kring basen på ARN? TUI har en lika stor bas på GOT med en 767-300 baserad där förra sommaren, samt en kompletterande 737-800. Jag hörde till och med att antalet personal på GOT var större än på ARN förra året. Men visst, skit i GOT som vanligt...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn