Skriv ut   Tipsa en vän  

Destination London

Resereportage, Anders Carlsson, den 25 mars 2011
London är fortfarande ett av svenskarnas absoluta favoritresemål och hamnar ständigt på fem i topp när utlandsresornas ska beställas. Vad passar då bättre än att inleda Flygtorgets serie resereportage med just London: Staden som enligt många faktiskt har mer att erbjuda än New York.

"When a man is tired of London, he is tired of life."

London

Det påstod den engelske författaren Samuel Johnson redan 1777, alltså för en bra bit över 200 år sedan. Det är möjligen att göra det lätt för sig att inleda med det citatet, utgången är ju redan given, särskilt om vi tar med resten av Mr Johnsons citat: "for there is in London all that life can afford."

Allt finns alltså här, men vad annars, staden grundades år 43 efter Kristus och har haft tid på sig att utvecklas till en världsstad av klass och med helt andra mått än New York, en annan av svenskarnas favoritstäder. Kanske är det den mindre skalan, husen är angenäma till höjd och storlek i centrala London, kanske är det alla pubarna, kanske är det världens bästa tunnelbana, kanske är det shoppingen eller kanske är det bara den korta resan som gör London till det fullgoda alternativet till the Big Apple.

London

Om New York är en intensiv smältdegel där det gäller att ta sig fram själv, så är London den vänliga och charmiga släktingen som bjuder in att sitta ner i den blommiga fåtöljen.

Men om nu London verkligen har allt, som otaliga guideböcker och nätsajter påstår, då är det å andra sidan i princip omöjligt att göra en hyfsat heltäckande guide till London. Var och en hittar snart sina egna pärlor i en stad med drygt 7 miljoner invånare och som nu dessutom förbereder sig för att arrangera Olympiska spelen nästa år. Det städas, putsas och byggs nytt lite överallt.

Och det är ju det som är en del av charmen. Det är enkelt och snabbt att ta sig hit vilket gör att de allra flesta av oss antagligen varit i London redan och gjort de första lärospånen. Men det hindrar inte att det går att återuppväcka saker och ting: Madame Tussauds är helt annorlunda nu än för tio år sedan. London Eye kanske inte fanns förra gången som promenaden gick längs Themsen.

London

Vaktavlösningen utanför Buckingham Palace är faktiskt lika underhållande idag som igår. Till och med gamla Carnaby Street, 60-talsrevolutionens nav och som med tiden utvecklades till den stora turistfällan, är idag riktigt spännande igen. Och fotbollen, det är ju nya matcher varje vecka!

Dessutom, vad är det, egentligen, för fel på turistfällor som Towern, Big Ben, London Dungeons, Oxford Street, Picadilly Circus, Millennium Dome, Harrods, Westminister Abbey, Sherlock Holmes museum, Speakers Corner och allt annat välkänt...? Någon gång ska vara den första, vare sig man är nyss hitkommen eller återvänt för 24:e gången. Allt går ju att avnjuta i små portioner så länge som det finns en pub runt hörnet och möjligheten att pusta ut med ett afternoon tea, en av engelsmännens stora insatser för den som vill leva ett värdigt liv. Gurksmörgåsar, scones och te, det klår menyerna på bra många fyrstjärniga krogar. Särskilt om det finns plats i den där blommiga fåtöljen.

Men visst, det skadar inte att ge sig iväg från det välkända London. Besök klassiska och fem kvarter stora marknaden på Portobello Road, eller Borough Market, en annan av alla fina marknader och idag londonbornas egen favorit. Ta en promenad upp till Primrose Hill på norra sidan av Regents Park och njut av utsikten över London. Här kryllar dessutom av pubar, restauranger och caféer. Ta tunnelbanan till andra sidan Themsen och kolla in Imperial War Museum, de stora krigen är inte så långt borta som vi tror. Där växer också det nya London upp i gamla varvs- och industriområden. Här ligger också bland annat London Eye, pariserhjulet som ger en fantastisk utsikt över stan och Globe Theatre, där Shakespears pjäser fått nytt liv i samma utformning som när det en gång begav sig på 1600-talet.

Och så finns ju teatrarna, konstmuseerna, restaurangerna, varuhusen, skoaffärerna, musikställena, de olika stadsdelarna, folklivet och ett och annat ställe som serverar fish and chips.
Jo, nog hade han rätt, Samuel Johnson: "there is in London all that life can afford."

Och inte är det dyrt att flyga hit heller: Jaga några bra priser på Flygtorgets Resebyrå här intill!

   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygtorgets nyhetsbrev