Skriv ut   Tipsa en vän  

Ombord på Norwegians Dreamliner till London

Resereportage, Anders Carlsson, den 2 augusti 2013
Den 16 augusti går Norwegians Dreamliner i trafik och premiärturen blir från Arlanda till New York. Fram till dess har det pågått ett intensivt utbildningsprogram med flygningar till olika destinationer inom Europa.

Flygtorget var med på en av flygningarna från Oslo till London.

Norwegian 787 cockpit

Norwegian är just nu mitt uppe i det test- och övningsflygningsprogram som flightdeck och kabin genomgår innan bolagets nya Boeing 787-8 ska sättas in i reguljär trafik. Under juli och augusti går EI-LNA i trafik på de ordinarie rutterna från Oslo till Nice, Barcelona, Alicante, Malaga och London/Gatwick, dit kvällens flygning görs.

- Det är lite upphetsat här på flightdeck eftersom det är en så kort flygning, 780 nautiska mil och en flygtid på cirka en timme och fyrtio minuter. Dessutom är trafiken i londonområdet tät, säger Torstein Hoås, Norwegians chefspilot på Boeing 787.

I vänsterstolen sitter holländaren Kees Bisser som just nu gör linecheck på Dreamlinern efter en månad i simulatorn hos Boeing. Till höger om sig har han Greg Laxton, pilot hos Boeing som är med på inskolningen av de nya piloterna. Samtliga de piloter som ska flyga Norwegians intercont-flotta har tidigare långlinjeerfarenhet och Kees Bisser kommer närmast från KLM och Boeing 777.

- Det är per definition samma flygplan, har man flugit Boeing tidigare är det lätt att se hur det hänger ihop. Dreamlinern är en fantastisk maskin och lätt att flyga med fly-by-wire, säger han.

Norwegian bygger upp en grupp på 23 piloter kring varje Boeing 787 vilket innebär att rekrytering och utbildning just nu går på högvarv. Nästa maskin levereras i augusti och sedan ytterligare en i november. Under 2014 kommer fyra till och slutligen en i början av 2015. Eftersom långlinjeverksamheten ligger i ett eget bolag, Norwegian Long Haul, finns ingen naturlig karriärväg för piloterna som flyger 737 att avancera uppåt utan det kräver i så fall ett byte av arbetsgivare och stationering i Bangkok. Istället sker rekryteringen extern och det skapar en pilotkår med lång erfarenhet och blandade nationaliteter, bland annat svenskar.

- Dreamlinern är mer besättningskrävande än short-haul. Maskinerna ska vara i luften 17-18 timmar per dygn och på flygningarna till Bangkok behöver vi tre piloter ombord, Fort Lauderdale också, beroende på vilken tid på dygnet de flygningarna går. På New York räcker det med två på flightdeck. För att hålla utbildningstakten uppe checkar vi ut dem på kortdistans först och sedan på långdistans, säger Torstein Hoås.

Medan inflygningen mot Gatwick påbörjas, det är inte tillåtet med journalister på flightdeck när flygplanet befinner sig i engelskt luftrum, avslutar kabinpersonalen servering och försäljning. Besättningen består av sex supervisors och sex anställda från besättningsbasen i Bangkok. Här liksom på flightdeck är det ett intensivt tempo i utbildningen av den nya kabinpersonalen. Den sköts av en grupp på 21 supervisors, samtliga svenskar och baserade i Stockholm vilket innebär att de blir de enda i Norwegian Long Hauls som är inte baseras i Thailand.
787 kabin

- I första hand arbetar vi med utbildning men kommer också att flyga vanlig linjeverksamhet, säger Lena Blomqvist som är kabinchef på flygningen till London. Hon har, liksom övriga 20 kollegor långlinjeerfarenhet sedan tidigare.
Norwegian 787

- Jag har flugit bland annat Boeing 757 och 767 men det går knappast att jämföra med den här. Dreamlinern är helt underbar att arbeta ombord i. Den är ljus och rymlig, lättarbetad i galleyt och med det lägre kabintrycket blir luften bättre. Och så är den ju så tyst så vi blir inte alls lika trötta på de längre flygningarna.

En nyhet i servicearbetet ombord är att passagerarna kan beställa mat eller dryck via underhållningssystemet. Det minskar springet i kabinen, gör betalningarna lättare samtidigt som lagren ombord ständigt uppdateras och systemet visar om något tagit slut. Över huvud taget är underhållningssystemet välfyllt med ett femtiotal filmer och TV-serier, spel, musik och en tredimensionell karta som visar flygvägen, allt manövrerat via pekskärm.

Kabinen har två klasser, Premium med 32 stolar och economy med 259 stolar. När de långa flygningarna drar igång blir det nio i kabinen på Bangkok medan sju är med ombord till New York. Både piloter och kabinpersonal har särskilda vilorum, en halvtrappa upp under taket. I det främre, strax bakom flightdeck finns två sängar och ett säte medan det större utrymmet längst bak har sex sängar.  

- Just nu är det så intensivt med utbildningen på våra kortdistansflygningar så det ska bli roligt att komma igång på riktigt, säger Lena Blomqvist.

På Gatwick går turnaround på 60 minuter, till skillnad mot 90 minuter som ska bli det normala på långlinjerna.

- Det är tufft, på gränsen, men vi klarar det, säger Torstein Hoås.

Flygningen ner till London tog 1 timme och 40 minuter medan returen går på 1 timme och 45 minuter.

- Vi låg på 43 000 fot på vägen ner, det är maxhöjd för Dreamlinern och inga problem eftersom vi är har så lite last på den här flygningen. Faktum är att vi kan gå direkt upp till 36 000 fot också med full last. Nu på väg mot Kristiansand, där vi kommer in över Norge, ligger vi på 41 000 fot och mach 085 som är vår vanliga longrange cruise, säger Torstein Hoås och konsulterar sin Ipad. Några lösa papper syns inte till på flightdeck.

- Den här maskinen är lite snabbare än Airbus 350, vi kommer fram 25-30 minuter fortare till Bangkok. Men naturligtvis var båda flygplanstyperna med i utvärderingen inför köpet av långlinjeflygplan. Båda ligger på samma nivå här inne, bland annat stora skärmar där vi använder cursor, heads-up display, FMC-projicering.

Att Norwegian till slut valde Boeing 787 avgjordes enligt Torstein Hoås av bland annat att storleken var den rätta i förhållande till den något större Airbus 350-9, som dessutom inte är klar att levereras förrän om ytterligare några år. Att Norwegian är stor Boeingkund sedan tidigare spelade också in i beslutsprocessen.

- Det här är det riktiga verktyget för oss att komma ut i världen. Det är ny teknologi och gör det möjligt att driva longhaul på en bra kommersiell bas.

Kommentera artikeln
Det finns 31 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

KLM
Skrivet av Sture, 2013-08-06 17:20:12
Jo, Marcus. I flygbolaget KLM har piloterna möjlighet att pensioneras vid 55 års ålder. Eftersom de flesta tycker att det är en tidig ålder att bara göra ingenting så har några tagit möjligheten att flyga vidare i till exempel Norwegian. Basen är Bangkok, men med möjlighet att få sina lediga dagar på utestation tex Oslo eller Stockholm.
Anmäl inlägget
@Sture
Skrivet av Marcus, 2013-08-06 15:18:21
Varför skulle han vara pensionerad? Och nej, deras long haul-bas är placerad i Bangkok. Blir ju enklare att dumpa lönerna då...
Anmäl inlägget
Inte konstigt...
Skrivet av Sture, 2013-08-06 14:54:34
att en pensionerad KLM pilot tar ett nytt jobb till lägre lön. Och troligen bor kvar i Nederländerna. Får flyga en ny avancerad flygplan i ett trevligt flygbolag :-)
Anmäl inlägget
Det mest underliga är....
Skrivet av Marcus, 2013-08-06 14:28:21
..att en pilot från KLM väljer att halvera sin lön och flytta till Bangkok.
Anmäl inlägget
En girig gubbe!
Skrivet av Kalle, 2013-08-06 12:29:17
Som blir rik på konstiga baseringar och personal på kontrakt via bemanningsbolag. Nej tack, Norwegian tänker jag inte bli lurad av! Ta betalt för mat på långlinjeflygningar, vilket mygel med priser! Vem klarar sig utan mat, vatten mm på en sådan lång flygning?
Anmäl inlägget
Det kanske är Norwegians personal som är pissed?
Skrivet av Harry, 2013-08-05 09:38:00
Riktigt svinigt med vattentäta skott mellan Norwegian och långlinjeflygeriet. Bangkokbasering, för "firebird"-besättningarna.
Anmäl inlägget
SAS är bättre
Skrivet av Resenär, 2013-08-05 07:39:03
Norwegian är russinplockare. De har för dålig turtäthet och saknar en riktig alliance.
Anmäl inlägget
Norwegian klart bättre än SAS
Skrivet av Andreas, 2013-08-05 05:52:29
Här luktar det svensk avundsjuka på långa vägar. Är det SAS:s personalkår som sitter och smutskastar?
Anmäl inlägget
@Positiv
Skrivet av Franz, 2013-08-04 22:09:51
Lär dig räkna och skriva innan du försöker räkna och skriva...
Norwegian åker jag aldrig med. Inte heller i deras 737-operation, så länge Kjos håller på som han gör med kassa och lösa kontrakt för personal, giriga, pinsamma, desperata mått av arbetsrättsligt fusk etc.
Anmäl inlägget
Härligt Norwegian!!!
Skrivet av Positiv, 2013-08-04 22:03:47
Stort lycka till Norwegian för ett nytänkande!
Ni alla negativa Sas:are, Bye Bye, DDR är snart över även för er, ni är färdiga! Vi har annat att betala på skatten än era piloters höga löner inkl låga arbetstid och pensioner 66% av slutlönen på 1100000 kr/mån, välkomna till verkligheten!!! Det är dags sen längesen att snorkiga bolaget går i graven!!!
Anmäl inlägget
Sick
Skrivet av !5, 2013-08-04 09:42:43
Jag kommer aldrig sätta mig i en Norweigan dreamliner med bara kontrakts besättning baserad i Bangkok! Hoppas hoppas marknade vänder så att de plötsligt står utan hälften av piloter o värdinnor!!
Anmäl inlägget
@Peter
Skrivet av Bertha, 2013-08-03 15:01:12
And what's the problem with that besides your own?
Anmäl inlägget
Norwegian sucks!
Skrivet av Peter, 2013-08-03 10:49:57
BKK-base with Irish registered planes!!
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Killen med stil, 2013-08-03 10:19:51
Tack för ett bra reportage!
Anmäl inlägget
This plane need a complete look at
Skrivet av Steve, 2013-08-03 06:24:51
The Public and Passengers have every right to be concerned about this plane.
Built at a time when Boeing were fighting Bankruptcy and were Bailed out?
Every 2nd day their is a problem So far we have been lucky the problems have been discovered on the ground but what happens 40,000 feet in the air?
This plane need a complete look at it again before a REALLY serious incident happens
Anmäl inlägget
Paj
Skrivet av Reporter, 2013-08-02 23:20:46
Ja med tanke på vilka internetpoliser som alltid kommenterar dessa artiklar så är det väldigt noga att skriva rätt och tänka sig för innan man publicerar. Lite klantigt.. Jag önskar all lycka till Norwegian! Flyger alltid med er :-)

Anmäl inlägget
Brandsläckare
Skrivet av Göran, 2013-08-02 21:04:24
Nu börjar det bli intressant att få välja plats, struntar i om det är långt fram eller långt bak, bara det är nära en brandsläckare!
Anmäl inlägget
Orolig
Skrivet av Mamma, 2013-08-02 20:23:16
Men hur blir det med bränsletillägg?
Anmäl inlägget
De fleste
Skrivet av pf, 2013-08-02 18:23:19
pax "skiter" jevnt om de flyr 787, 767, 747, L1011
eller Sopwith Camel...så lenge de trygt og konfortabelt blir tatt hånd om fra A til B innenfor punktlighet.
Det er bare vi nerder som bryr oss.
Anmäl inlägget
Nyhet
Skrivet av Qatar 787 på Arlanda, 2013-08-02 16:38:38
Var är artikeln om den första reguljära Dreamlinertrafiken till Sverige??? Det var Qatar Airways som började igår... Någon???
Anmäl inlägget
Ironi
Skrivet av @Whip, 2013-08-02 15:26:18
Fatta ironin!!
Anmäl inlägget
@Bertil
Skrivet av Whip, 2013-08-02 15:09:18
Men nu gör de ju det - anlitar bemanningsföretag alltså, i allra högsta grad!
Anmäl inlägget
Sluta gnälla om allt
Skrivet av Bertil, 2013-08-02 14:54:42
Här gör man ett reportage från en premiärrresa med nya B787 som ger en bra beskrivning av en flygning till LGW. Visst hade det varit trevligt med lite bilder och lite omdömen om stolar i både ekonomi och premium klass.
Med detta som grund kastar sej en massa läsare av artikeln och bara letar upp sådant som man kan kritisera. Hade det varit vettig kritik, men den ligger på sandlådenivå. Så länge inte Norweigean anlitar bemanningsföretag tycker jag det är Ok.
Anmäl inlägget
"Cabin altitude"
Skrivet av DC-10, 2013-08-02 14:48:07
Med ett högre kabintryck ges en lägre "cabin altitude", vilket det är fråga om i det här fallet.
Kan vara lätt att förväxla.
Anmäl inlägget
??
Skrivet av DYKE, 2013-08-02 14:41:15
"Och så är den ju så tyst så vi blir inte alls lika trötta på de längre flygningarna" - de har ju inte haft några långflygningar ännu!
Anmäl inlägget
Lågt kabintryck
Skrivet av Greta, 2013-08-02 14:08:46
"Den är ljus och rymlig, lättarbetad i galleyt och med det lägre kabintrycket blir luften bättre"

Någon som uppenbarligen inte vet vad hon pratar om.
Eller så tycker hon om lågt kabintryck till skillnad från oss andra
Anmäl inlägget
bilder
Skrivet av Måns, 2013-08-02 13:14:03
bra artikel och intressant men den hadde varit bättre med några bilder så nästa gång ni gör något liknande repotage ska ni ha med bilder
Anmäl inlägget
Propaganda
Skrivet av Alien, 2013-08-02 12:20:30
Vilken skit, hur kan man flyga Oslo London med bankokbaserad besättning. När ska någon sätta stopp?
Anmäl inlägget
Inte sant
Skrivet av Vet, 2013-08-02 12:12:54
Alla som flyger 787 på NAS har inte alls långlinjeerfarenshet
Anmäl inlägget
Kul!
Skrivet av Felixia, 2013-08-02 12:50:50
Intressant artikel, men hade varit kul med lite bilder också!
Anmäl inlägget
En bild säger mer än tusen ord.
Skrivet av Likse, 2013-08-02 12:44:23
Inte alls intressant läsning utan bilder.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygtorgets nyhetsbrev