Skriv ut  

Risk för strejk hos Finnair

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 november 2013
Besparingarna och omstruktureringen inom Finnair har nu lett till konfrontation mellan flygbolaget och kabinpersonalen. En serie punktstrejker är varslade till perioden 15 – 23 november och kan även involvera Blue1.

Finnair har sedan 2012 besättningsbaser i Madrid och Barcelona. De har nu blivit en bricka i förhandlingarna mellan flygbolaget och kabinbesättningen i Finnair sedan de blev känt att 200 nya flygvärdinnor ska anställas där. Sedan tidigare har förhandlingarna med kabinfacket, SLSY, kärvat eftersom de motsätter sig det nu föreslagna sparprogrammet, där bland annat baserna i Spanien och överlåtelsen av trafik på Flybe ingår.
           
Förhandlingarna skulle enligt planerna vara klara den 25 oktober med ett nytt kollektivavtal. Men det lyckades inte och för att sätta press på samtalen har nu SLSY varslat om en serie punktstrejker med start den 15 november. Under en vecka fortsätter de sedan och avslutas den 23 november.

– Vi blev överraskade över strejkvarningen eftersom fackförbunden tidigare försäkrat oss om att de skulle avstå från sådana åtgärder. Vi känner oss speciellt besvikna över faktumet att strejkvarslet kommer före vi haft en chans att mötas efter förra veckans nationella ramavtalsförhandlingar, skriver Ville Iho, operativ chef på Finnair, i ett pressmeddelande.
           
Vilken omfattning strejkerna får är ännu inte känt men de kan komma att omfatta även Blue1. SLSY organiserar också delar av den flygande personalen där och de kan tas ut i sympatiåtgärder.
           
Båda parterna har nu vänts sig till en medlare för att försöka komma överens innan den 15 november klockan 15.00, då strejken i så fall bryter ut.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Blue1 också
Skrivet av Anders, 2013-11-07 10:02:41
Det finns problem mellan blue1:s ledning och facket också.
Har varslat för strejk.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev