Skriv ut  

Flygexpert fick en flygande begravning

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 12 november 2013
Harald Rosén, en av de stora flygprofilerna i Sverige, avled tidigare i år. Nu har han fått precis den gravsättning som han önskade. Som förste officiella svensk fick han i söndags en flygande begravning - från en Cessna 172.

Flygande begravning

Ja, Harald Rosén kommer bokstavligen till himlen.
- Det känns helt fantastiskt. Det enda pappa någonsin sa om sin bortgång var att han ville bli utströdd från ett flygplan, säger dottern Sandra Rosén Larsson.
         
Harald Rosén avled i augusti, 69 år gammal. Hjärtat gav upp till sist, märkt av en infarkt några år tidigare. Sandra Rosén Larsson hade inget hopp om att kunna uppfylla sin pappas önskan, men Marianne Carlfors på Sigtuna Begravningstjänst gillade idén och kontaktade sin vän piloten Staffan Beck, som gärna åtog sig att genomföra flygningen.

- Det är bara roligt att kunna förena nytta med nöje, säger Staffan Beck, som står till förfogande för andra som vill gravsätta sina anhöriga från luften via Sigtuna begravningstjänst.
         
Hans lilla röda sjöflygplan, en Cessna 172 årsmodell 1960 gav Harald Rosén hans sista flygtur till Norra Björkfjärden i Mälaren. På ena pontonen fästes ”flygurnan” en cylinderformad metallbehållare med lock i båda ändar som Staffan Beck tillverkat för ändamålet. Med en spak inne i planet kunde Sandra Rosén Larsson, dotter till Harald öppna locken så att askan fångades och flög ut av fartvinden.
         
På alla själars dag 3 november skedde det. Sedan tidigare vilar Haralds hustru Birgitta Forsberg-Rosén på samma plats sedan fyra år, dock strödd från en båt.
- Det känns fint att de två får förenas, säger Sandra Rosén Larsson.

Tack vare flygbränslebolaget Air BP kunde den sista resan få ett rimligt pris, Peter Lindenmo VD på Air BP valde att hedra Haralds sista resa genom att sponsra med flygbränslet både för den nödvändiga provflygning och den sista resan.

- Det känns fint att det fortfarande finns kollegor i branschen som vill hedra hans minne på detta sätt och att det finns eldsjälar som Marianne på Sigtuna Begravningstjänst som hjälpte oss att driva igenom detta, säger dottern Sandra Rosén Larsson.
         
Det är numera inget ovanligt i Sverige att döda personers aska strös ut över vattnet. Länsstyrelsen ger normalt tillstånd, förutsatt att det görs på ett respektfullt sätt minst 1 000 meter från land och att det inte råder någon tvist mellan de efterlevande.
         
Det nya är att det sker från luften. I USA finns företag som har specialiserat sig på att strö ut avlidna personers aska från flygplan, men i vårt land har det inte förekommit tidigare, enligt Sveriges begravningsbyråers förbund. Sandra Rosén Larsson säger att det ligger helt i linje med pappans personlighet att bryta ny mark också i fråga om den sista vilan.
- Han var på många sätt en entreprenör, så det passar bra.

Att flyga var en stor del av Harald Roséns liv. Han utbildade sig till pilot under militärtjänsten och hade därefter en lång och framgångsrik karriär inom civilflyget, som pilot, inspektör på Luftfartsinspektionen och på olika chefsbefattningar på flygbolaget Transwede. Han grundade även nyhetssajten Flygtorget.
         
Under nio år var han också intresseföreningen Svenskt flygs förste generalsekreterare. I den rollen fick han ofta kommentera olika frågor som rörde i flyget i tidningar, radio och tv, och blev flygbranschens kanske mest välkända profil. Harald Rosén, som var son till nyhetsbyrån TT:s chef Staffan Rosén och tv-kändisen Ria Wägner, trivdes i rampljuset.

- Pappa gillade att figurera i media. Att ni på Flygtorget och andra medier vill skriva om hans gravsättning knyter ihop säcken kring hans liv på ett bra sätt, säger Sandra Rosén Larsson.



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

En stor flygprofil har gått ur tiden
Skrivet av Mats Odell, 2013-11-14 11:52:13
Tack Harald för det fina samarbete vi hade under tiden med Dig som som generalsekreterare och mig ordförande i Svenskt Flyg.
Anmäl inlägget
Tack för er värme
Skrivet av Sandra, 2013-11-13 21:49:31
Det känns härligt att så många hört av sig och minns pappa och hans gärning. Han ler i sin himmel.
Anmäl inlägget
rip
Skrivet av dan drakenholt, 2013-11-13 15:20:24
till en bra chef på gamla goda tq,
Anmäl inlägget
En stor man med stort hjärta
Skrivet av Urban Ohlsson , 2013-11-12 19:25:18
En ynnest att få ha känt och jobbat med Harald. R.I.P.
Anmäl inlägget
En heders man har till slutt verdigt lämnat oss.
Skrivet av f.d. kollega till Harald, 2013-11-12 18:53:09
Ett stort TACK Sandra for det arbete du har lagt ned for din kära Far i.o.m. begravning, minnesstund och icke minst denna "Flyg-gravsättning" som blev en verdig avsluttning för Flygets Heders Man; - som lämnade oss för tidligt. Harald Du satte ned foten och din kaliber saknar Flygindustrien i dag.
Denna personlighet till minne;
Ret. Capt.T.Granaas, Eng.
Ordf. SFR's FSK, LFI, CAA Insp. Transwed.
Anmäl inlägget
Farväl Harald o Birgitta
Skrivet av Per Töörn, 2013-11-12 17:23:25
Tack för att jag fick jobba ihop och lära känna Er båda! Vila i frid.
Per
Anmäl inlägget
Farväl Harald
Skrivet av Dag Hedin, 2013-11-12 11:59:23
Tack för att jag fick lära känna Dig Harald och för samarbetet. Frid över Ditt minne.
Anmäl inlägget
Vila i frid Harald
Skrivet av Arne Andersson Gävle Flygplats, 2013-11-12 11:33:18
Ett värdigt avslut för en fantastisk människa
Anmäl inlägget
R.I.P
Skrivet av Joel, 2013-11-12 08:51:18
Vila i frid Harald!

Hälsningar från Polen.

Joel.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev