Skriv ut  

Norwegian: Ny bas i Spanien och affärsavtal med Gatwick

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 november 2013
Nästa år är Norwegian en av de fyra största aktörerna på Gatwick i London. Nu har flygbolaget dessutom tecknat ett sjuårigt avtal med flygplatsen. Samtidigt öppnas ytterligare en bas i Spanien med tre flygplan.

Norwegian 787
Norwegian 787

I går meddelade Norwegian att de startar en sjätte bas i Spanien, i Barcelona, vid sidan av de befintliga baserna i Madrid, Alicante, Malaga, Las Palmas och på Teneriffa. Inledningsvis baseras tre Boeing 737-800 på El Prat-flygplatsen med uppgift att flyga fyra linjer, till Sandefjord Torp, Hamburg, Berlin och Warszawa. I och med den nya basen ska cirka 100 nya medarbetare anställas lokalt.

Samtidigt tog Norwegian ytterligare ett steg i den internationella etableringen genom att teckna ett sjuårigt affärsavtal med Gatwick i London. Avtalet innebär bland annat att flygbolaget och flygplatsen ska samarbeta närmare, bland annat i PR-sammanhang för att utveckla flygplatsen. Minskade avgifter från Gatwicks sida ger möjlighet för Norwegian att lägga ytterligare trafik på flygplatsen, något som gagnar båda parter, är tanken.

Det är fyra år sedan som Norwegian flyttade till Gatwick från Stansted och under den tiden har verksamheten växt från ett antal linjer från Skandinavien till en egen bas med 25 linjer till Europa och närmare två miljoner passagerare. Nästa år startar Norwegian ytterligare åtta kortdistanslinjer och dessutom tre långlinjer från Gatwick till New York, Los Angeles och Fort Lauderdale. Det gör flygbolaget till fjärde största operatör på flygplatsen av sammanlagt cirka 45 flygbolag.

Den numera privatägda flygplatsen är världens största flygplats med bara en bana och hanterar cirka 35 miljoner passagerare per år. Sedan många år pågår en diskussion om att bygga ytterligare en bana, lagd parallell med den nuvarande. Det skulle dels öka möjligheterna för flygplatsen, dels avlasta Heathrow som idag i princip har slagit i taket vad gäller kapacitet. En ny bana på Gatwick skulle kunna vara klar om 10 – 12 år och Norwegian har, i och med det nya avtalet, uttalat ett tydligt stöd för de planerna.

– Vi stöttar verkligen Gatwicks arbete på att bygga ut banorna. Det innebär att flygplatsen då kan erbjuda ännu bättre trafikmöjligheter i framtiden, säger Norwegians vd Björn Kjos i ett uttalande.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lån?
Skrivet av NJ, 2013-11-29 12:21:14
Känns som lån står för mycket av finansieringen, får hoppas att det finns ett stadigt grund som man står på och det inte är ett korthus man bygger upp.
Anmäl inlägget
Kl
Skrivet av Bm, 2013-11-29 12:02:07
Var får de pengarna ifrån? Helt galen expansion
Anmäl inlägget
Imponerande
Skrivet av DC-10, 2013-11-29 10:17:08
Fantastisk expansion av Norwegian.
Hoppas att det fortsätter att gå bra för de.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev