Skriv ut  

Vätskor - en fortsatt fara för flyget?

Flygnyheter, Adolfo Diaz, den 8 januari 2014
Den 31 januari är det dags för första steget mot att avskaffa förbudet mot att passera flygplatsernas säkerhetskontroller med mer än 100 ml vätska. Men trots tidigare tidsplaner är det oklart när förbudet kommer att hävas helt.

Från och med 31 januari blir det tillåtet för passagerare som byter flygplan inom EU att bära ombord taxfreedrycker och -krämer som de köpt utanför den europeiska unionen.

- Möjligheten har redan funnits i Sverige, men det nya är att det vid månadsskiftet kommer att gälla inom hela EU, säger Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig hos Transportstyrelsen, till Flygtorget.

Anledningen till att EU snart tar steget in i Sveriges kölvatten är att tekniken för att scanna av och markera för farliga vätskor nu är på plats överallt.

Tekniken tycks däremot ännu inte finnas i sådan omfattning att den klarar av det enorma flöde som eventuellt skulle uppstå om förbudet mot större vätskemängder än 100 ml togs bort för alla passagerare.

- Den totala volymen taxfreedrycker från tredje land är mycket mindre än all vätska som passerar säkerhetskontrollerna. Kontroll av all vätska skulle kräva en helt annan mängd utrustning. Det handlar om stora investeringar, säger Eva-Mari Löfqvist till Flygtorget.

Men innan dessa investeringar kan bli av ska lättnaden angående taxfreedrycker från tredje land utvärderas. Först när detta gjorts kan ytterligare beslut om lättnader tas. Med andra ord kan de som andades ut efter de tidigare rapporterna om 2016 som slutdatum för förbudet börja hålla andan igen.

- Allt sker på EU-nivå. Det vi vet är att man beslutat att ta ett steg i taget. Enligt nuvarande plan kommer begränsningarna att försvinna någon gång, men exakt hur och när är inte klart, säger Eva-Mari Löfqvist till Flygtorget.

Exakt hur stor volym vätskor och krämer som åker i papperstunnan vid säkerhetskontrollerna runtom i Sverige finns det inga siffror på, men enligt Swedavia tycks de flesta passagerare ta förbudet med jämnmod.

- Hur mycket som slängs är inget vi för statistik över, men det är nog en hel del hudkrämer och annat som har fått lämnas ifrån. De senaste åren har de flesta passagerare å andra sidan varit väl införstådda i vilka regler som gäller, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia, till Flygtorget.

De nya reglerna om vätskor från tredje land gäller under förutsättning att de har köpts på en flygplats eller ombord det föregående flyget och ligger i en förseglad taxfreepåse med kvitto.

Begränsningen till 100 ml vätska infördes 2006 efter att brittisk polis avslöjat att en grupp terrorister planerat att spränga ett stort antal flygplan över Atlanten med hjälp av flytande sprängmedel. Dessa skulle ha förts ombord i läskburkar.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev