Skriv ut  

Swedavia tar över efter SAS

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 november 2014
Beslutet fattades tidigare i år och i lördags tog Swedavia formellt över efter SAS Ground Handling på en rad flygplatser runt om i landet. Ännu är det dock oklart när den stora försäljningen av markorganisationen till Swissport ska genomföras.

SAS arbetar aktivt på att sälja den egna markorganisationen SAS Ground Handling. Tio procent av verksamheten såldes 2012 till Swissport med sedan dess har de fortsatta försäljningsdiskussionerna legat nere, främst beroende på att Swissport genomfört andra stora affärer.

Det hindrar inte att SAS parallellt förhandlat med Swedavia om verksamheten på de svenska flygplatserna. Redan 2009 övertog Swedavia ramptjänsten på de tio regionala flygplatser som ingår i det statliga ägandet från SAS. I somras skrevs avtalen på som gällde också expeditionstjänsterna, bland annat incheckning och boarding.

– Målet är att utveckla flygplatserna. Vi vill skapa helhetslösningar som leder till ännu mera effektiva och konkurrenskraftiga flygplatser, säger Susanne Norman, ansvarig för de regionala flygplatserna inom Swedavia.

Sedan i lördags har därmed 51 tidigare SAS-anställda på flygplatserna i Kiruna, Luleå, Umeå, Åre-Östersund och Ronneby en ny arbetsgivare. Men det är inte bara de statliga flygplatserna som tar över SAS-personalen. I Sundsvall pågår diskussioner och i Skellefteå skedde i lördags samma rockad som på de övriga flygplatserna.

– Det är en ny epok här på flygplatsen och ger oss möjlighet att själva kunna erbjuda alla de tjänster som flygbolagen efterfrågar, säger Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport som nu hälsar nio nygamla medarbetare välkommen.

Hur de överföringar som nu skett till Swedavia kan påverka SAS möjligheter att sälja resterande 90 procent av Ground Handling till Swissport, är inget som flygbolaget kommenterar.

– Lösningen med Swedavia är en lokal överenskommelse och de stora enheterna är ju bland andra Arlanda, Oslo och Köpenhamn och där är ambitionen fortfarande att återuppta diskussionerna med Swissport. Det ligger i vår strategi idag att själva inte längre ha en egen markorganisation, säger SAS presschef i Sverige, Henrik Edström, som inte vill kommentera om det pågår regelrätta förhandlingar med Swissport.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Känslomässig utlogging
Skrivet av Kalle Viking, 2014-11-04 23:41:56
Det finns de som tjänstgjort i ca 40 år på LIN och sedan SAS, som nu efter lång och trogen tjänst, nu "loggar ut" från sina jobb.
Heder till dem och hoppas att dessa anställda
får en bra framtid.
Anmäl inlägget
Vad händer med Kalmar och Ängelholm?
Skrivet av Kajsa, 2014-11-04 17:39:37
Det hade väl varit på sin plats om man haft
information om ovannämnda flygplatser där SAS sålt ut samtidigt. Såväl Skellefteå, Sundsvall som de två i rubriken gick över 1/11.
Anmäl inlägget
Nä nu
Skrivet av Jer vej int, 2014-11-03 18:33:40
Swedavia blir arbetsgivare åt övermogna å fläskiga före detta SAS anställda. Å de är nu är surare än vanligt. Flygresor till de aktuella stationerna avrådes vänligt men bestämt.
Anmäl inlägget
Jornalistik
Skrivet av Proffs, 2014-11-03 16:44:17
Rubriksättningen är klantig. Vad tar Swedavia över? Det borde framgå i rubriken.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev