Skriv ut  

Estonian Air säljs till privata investerare

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 november 2014
Det statliga estländska flygbolaget Estonian Air ska säljas. Den estniska staten och SAS säljer sina andelar till Infortar som bland annat äger rederiet Tallink.

- Det bästa som kan hända flygbolaget säger vd Jan Palmér.

SAS har under årens lopp successivt minskat sitt ägande i Estonian Air som med hjälp av det skandinaviska flygbolaget, byggdes upp på delar av Aeroflots baltiska verksamhet. Från tidigare 49 procent äger SAS idag en mindre andel, 2,66 procent, medan den estniska staten äger resterande belopp.

Estonian har under de senaste åren genomgått en omfattande rekonstruktion som lyft ekonomin och undanröjt en hotande konkurs. Fortfarande pågår en utredning i EU om de statliga lån som bolaget fått för att överleva under rekonstruktionen, ska betraktas som olovligt statsstöd. I väntan på det högst sannolika friande utlåtandet från EU, finns nu långt gångna förhandlingar om att SAS och estniska staten säljer sina andelar och att flygbolaget blir helt privat.

– Det är det bästa som kan hända med bolaget. Med dagens konkurrensregler är ett statligt ägande en omöjlighet. Särskilt om flygbolaget förlorar pengar men behöver expandera kan det direkt ifrågasättas om skattemedel ska användas till att öppna nya linjer utanför landets gränser, säger Jan Palmér, vd för Estonian Air till Flygtorget.

Köpare till flygbolaget är Infortargruppen som framför allt äger rederierna Tallink och Silja Line och Jan Palmér ser flera synergieffekter med Infortar som ägare.

–I princip gör de ju samma sak som vi, fast med färjor och det gör att till exempel catering och annat kan samordnas.

En ny kapitalstark ägare kan också börja bygga upp flygbolaget och på så sätt skapa en starkare bas för framtiden.

–Vi måste upp i en kritisk massa över den nivå vi har idag. Sju flygplan i flottan är för lite och behöver växa till femton-tjugo flygplan som gör att vi kan börja flyga ett större linjenät.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev