Skriv ut  

Inga klara besked om Bromma

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 november 2014
Varken ja eller nej eller kanske. Det var infrastrukturministerns svar när det gäller Brommas framtid. Och någon förhandlingsperson är ännu inte tillsatt.

Infrastrukturminister Anna Johansson (s) var i tisdags inkallad till utfrågning i Trafikutskottet för att förklara regeringens hållning i frågan om Bromma flygplats. Det var den borgerliga oppositionen som ville ha klara besked om flygplatsen ska läggas ner i förtid eller inte.

– Jag förväntade mig ett klart besked, ett ja eller nej. Men det fick vi inte vilket är anmärkningsvärt, infrastrukturministern borde ha en klar uppfattning om det, säger Lars Hjälmered (m) till Flygtorget.

Den nya politiska ledningen i Stockholm har tydligt uttalat att de vill riva upp det gällande avtalet och redan 2019 påbörja avvecklingen av flygplatsen för att sedan kunna stänga den 2022. De kan de dock inte göra på egen hand eftersom staten äger flygplatsen och det därför är regeringen som avgör frågan. I det ögonblicket som Stockholms stad kommer med en förfrågan ska en förhandlingsperson tillsättas för att utreda om en avveckling kan genomföras ”utan att förutsättningarna för jobb och utveckling i regionen försämras”, som det heter i överenskommelsen mellan s, mp och v.

– Det är fel både i sak och form. I sak för att tillgängligheten inte kan garanteras med enbart Arlanda att tillgå och att utbyggnaden av järnvägen tar tiotals år. I form för att det nu blir förhalningar och fördyringar av det redan inledda arbetet på att utveckla Bromma. Det som oroar mig är signalvärdet hela debatten skapar och som bara orsakar osäkerhet ute i landet i de områden som är beroende av bra kommunikationer med Stockholm.

Innan valet gav (s) besked att avtalet kring Bromma inte skulle hävas, ett löfte som förvandlades till först en ”komplex fråga” sedan en ”förhandlingsperson”. Det har skapat en splittring inom socialdemokraterna och retat upp många av partiets lokalpolitiker ute i landet som ser behovet av flygplatsen. Snart sagt varenda region har också skrivit brev till regeringen och krävt att Bromma ska vara kvar.

Trots de starka interna reaktionerna kunde alltså infrastrukturministern ge några besked om Brommas framtid.

- Men det kan vi och vi är glasklara med att en avveckling är en dålig idé och att det därför inte behövs någon förhandlingsperson.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

det ger en pinsam bild av stockholm
Skrivet av the one, 2014-11-08 22:12:29
Vi utger oss internationellt som smarta duktiga, stora i export.För det krävs snabb lösningar vilket vi skapat i vårt avlånga land.Att flytta all flygtrafik till Arlanda är och förblir en omölighet.
Det som gör detta pinsamt är MP,FI,V.I Stockholms stadshus som tror att jordaxeln går igenom Söder. Synen om oss internationellt är mer än pinsam.
Anmäl inlägget
Bromma
Skrivet av Miro, 2014-11-07 11:14:02
Typisk för den rödgröna röran.Tomtar som röstade på dem!
Anmäl inlägget
Bromma blir kvar tills vidare
Skrivet av Linkan, 2014-11-06 14:08:11
Det finns inga beslut om att avveckla Bromma. Varför spekulerar alla vilt?

Bromma blir kvar det är vad som gäller idag. Inga andra beslut finns antagna.

När jag bodde i Stockholm på 60 talet var det vilda spekulationer om att lägga ner Bromma och bygga bostäder. 50 år senare finns fortfarande Bromma kvar.

Detta är bara politiskt käbbel.
Anmäl inlägget
Bromma har ingen framtid alls!
Skrivet av Kalleflygare, 2014-11-06 13:09:52
Framtiden hör till Arlanda! När gäller flyget Bromma är ohållbar och därför har ingen framtid alls! Arlanda kan utvecklas ordentlig och ta emot utan dramatiska åtgärder Brommas flyg. Hoppas att MP/S menar alvarligt om att Bromma ska läggas ner. Man kan väl ampassa bättre tågförbindelse mellan ARN och Stockholm fort, effektiv och säkert. ARN kan ta emot stora flygplan också när det gäller inrikes trafik. ARN har bättre förutsättningar för utvecklingen än Bromma! Lägg ner Bromma 2022!
Anmäl inlägget
Politisk utpressning
Skrivet av Matte, 2014-11-06 12:57:41
Miljöpartiet har dragit ner brallorna på Löfven och tvingar Löfven att lägga ner Bromma och stoppa förbifarten. I samma veva pågår miljöprövningen om Arlandas bana 3 där MP driver frågan att tvinga Arlanda dra ner ca 20% av rörelserna p.g.a buller i U-Väsby.
S-MP-V skapar ett klimat som driver företagen från Stockholm.
Anmäl inlägget
Socialdemokraternas största nederlag hittills
Skrivet av Fredrik, 2014-11-06 12:43:33
Socialdemokraterna gör sig omöjliga och är helt opålitliga i sin nya form. Deras reträtt på många vallöften kommer att skicka socialdemokratin stuprätt nerför. Jag röstade och har röstat på socialdemokraterna sedan 90-talet. Men nu är det slut. En seriösare ledning och styre får man leta efter. Då måsta man blicka österut och långt bort. Löfvén gör som tidigare S partiledare - kliv av!
Anmäl inlägget
Följ avtalet för Bromma flygplats...
Skrivet av Lae, 2014-11-06 11:48:22
...från 2007, driv den som det då ansågs och planerades. Gör om gör rätt - rädda Bromma!
Anmäl inlägget
Förhandlingsperson utses av MP??
Skrivet av Calle, 2014-11-06 11:37:29
Det är mycket anmärkningsvärt att förhandlingpersonen skall utses av miljöpartiet? Det borde väl vara en person samtliga partier kan godkänna utan partipolitisk anknytning?
Anmäl inlägget
STÄNG BROMMA
Skrivet av Olle, 2014-11-06 11:10:32
Å BYGG UT ARLANDA MED 2 BANOR
Anmäl inlägget
Nordkorea?
Skrivet av J.B., 2014-11-06 08:38:39
En bättre ide är att lägga ner bromma flygplats chefsgarnityr.
Nu har de med tvång och hot lyckats få bort alla verksamheter utom det som sker runt terminalbyggnaden och grafströms. Så dött och öde som det är numera på Bromma flygplats har det aldrig varit. Inte ens i mitten på 80-talet efter Linjeflygs utflytt. Maken till dagens ovänliga företagsklimat har vi nog inte sett någonstans, möjligtvis nordkorea undantaget.
Ersätt gammelcheferna med folk som är progressiva och äger lite visioner!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
MFK
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev