Skriv ut  

Wizz Air stannar kvar på Landvetter

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 februari 2015
Flytten till Landvetter blir permanent. Wizz Air har beslutat att fortsätta trafikera Göteborg med sex linjer till Östra Europa.

 

Wizzair
Wizzair

I november flyttades all flygtrafik över från Göteborg City Airport till Landvetter. Av de fyra flygbolag som berördes är Ryanair och Wizz två utpräglade lågkostnadsflygbolag som nu flög på en betydligt dyrare primärflygplats. Det skedde visserligen på de avtal som fanns med Göteborg City men var bara en temporär lösning.

Sedan dess har det dels spekulerats i om de skulle stanna kvar på Landvetter, dels inletts förhandlingar med Swedavia om nya kontrakt.

Det visar sig nu att de signaler som kommit om att stanna kvar på Landvetter visade sig stämma, flygtrafiken där permanentas.

– Vi välkomnar givetvis att Wizz Air fortsätter sin verksamhet hos oss och gläder oss åt att Västsveriges tillgänglighet till bolagets destinationer i östeuropa fortsatt är säkrad, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Flygplatsen får därmed sex nya linjer till östra Europa; Belgrad, Gdansk, Skopje, Tuzla, Warsawa och Budapest.

Tillsammans med de linjer som Ryanair och Gotlandsflyg tillfört, har Landvetter fått ett rejält uppsving i passagerarstatistiken. I januari flög 399 841 personer till eller från Landvetter i januari, en ökning med 9 procent jämfört med samma månad 2014. Det är också den högsta noteringen för en januarimånad på flygplatsen. Utrikesresenärerna har i januari 2015 ökat med 15 procent jämfört med i fjol till 303 932.

̶  Vi går in i året med hastigt förändrad trafikbild i och med situationen med Säve. Med fler resenärer och ett större utbud har Göteborg Landvetter Airports betydelse för regionens tillgänglighet ökat. Det har också ökat betydelsen av den kommande förhandlingen om vårt miljötillstånd, den kommande tåganslutningen och våra planerade investeringar i vår egen terminal.

Landvetter är den fjärde flygplatsen i Sverige som Wizz Air trafikerar. Sammantaget flyg 39 flyglinjer till åtta länder.




Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Terminal
Skrivet av Fritz Klyka, 2015-02-07 18:50:15
Jag har bara sett en presentationsbild av terminalutbyggnaden och där var det bara 4 nya bryggor med, om jag minns det rätt. Men det kan naturligtvis bli fler bryggor.
Anmäl inlägget
Terminal
Skrivet av Anneli Hult, 2015-02-07 17:15:08
Det måste väl bli mer än fyra gater? Utbyggnaden skall ju kosta 500 milj kr, väldigt mycket för fyra gater i så fall. Någon med inside information som kan delge lite fakta??
Anmäl inlägget
Utbyggnad
Skrivet av Fritz Klyka, 2015-02-07 12:31:21
Terminalens södra del ska byggas ut. Då tillkommer 4 nya bryggor.
Anmäl inlägget
Busy
Skrivet av Hasse, 2015-02-07 10:44:00
Jo Ryan kommer att stanna med vad jag hört.
Landvetter har blivit en ganska busy airport och behöver snart byggas ut, det är periodvis långa köer både till incheckning passkontroll. Sammantaget mycket folk på befintlig yta. Men mest störande är att det inte finns gater till alla flygplanen utan man måste trängas på en buss ut till planet all för ofta.
Anmäl inlägget
Vilken är den fjärde?
Skrivet av Anonym, 2015-02-06 17:39:45
Skavsta, Landvetter, Malmö...men vilken är den fjärde flygplatsen i Sverige Wizz Air trafikerar?
Anmäl inlägget
No
Skrivet av Roger Rönn, 2015-02-06 09:45:08
Nej, Landvetter behöver inte alls en andra bana, långt ifrån. Hur mycket trafik har Gatwick med sin enda bana?? Det som nu har hänt är att Landvetter utnyttjas bättre över dygnets timmar i och med att det numera är mycket vändande trafik, däremot en förlängd terminal då dess 11 bryggor är alldeles för lite!!
Anmäl inlägget
Bygg ut Landvetter!
Skrivet av Anonym, 2015-02-06 08:18:58
Har Ryan Air bestämt sig för att stanna permanent på Landvetter? Hoppas verkligen att Ryan Air gör det & gör Landvetter till en bas & startar en massa nya flyglinjer! Landvetter behöver nu också öppna en lågpristerminal & bygga en 2:a rullbana snarast möjligast!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev