Skriv ut  

Ännu en ombyggd SAS-maskin på väg ut

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 1 april 2015
I dagarna får Erik Viking sällskap av Emund Viking, den andra av SAS långlinjemaskiner med ny inredning i kabinen. Både den och den tredje ska i första hand flyga från Oslo och Stockholm.

SAS
SAS flygmasin uppgraderas

Den 17 februari lyfte Erik Viking, LN-RKN, från Köpenhamn som SK 909 på väg till New York. Därmed var den första av SAS ombyggda A330 i luften.

Nu är det snart dags för nästa maskin med ny kabin att börja flyga. I början av april, exakt datum är inte fastlagt ännu, sätts Emund Viking, LN-RKH, in i trafik. Till skillnad från Erik Viking ska den i huvudsak flyga från Oslo och Stockholm och till i första hand New York.

– Så ser planerna ut men alla maskinerna kan dyka upp på olika linjer. Det kommer dock enbart att flyga västerut, säger Henrik Edström, presschef på SAS till Flygtorget.

Enligt SAS planer ska en ny uppgraderad långlinjemaskin tillföras flottan varje månad. Det innebär att i maj kommer sedan Eystein Viking, LN-RKM och i juni Sigrid Viking, LN-RKO. Den fjärde kan komma att vara öronmärkt för linjen Arlanda – O’Hare och över huvud taget ökar möjligheterna att det är de nya och uppfräschade maskinerna som flyger ut från Stockholm.

Under hösten är det så dags för tre A340 att utrustas med de nya kabinerna, Adelstein Viking, OY-KBA, Godfred Viking, LN-RKF och Astrid Viking, OY-KBM. De sätts in på linjerna till Asien och San Fransisco och kan också dyka upp på sträckan Köpenhamn – Washington.

Samtidigt under hösten levereras de två första och helt nya A330E in i flottan och ska i första hand flyga den helt nya linjen från Stockholm till Hong Kong. I och med att den linjen slingas ihop med Stockholm – Chicago får den linjen ytterligare en uppgradering redan i höst.

Vad som gäller de fyra sista A340-maskinerna i flottan finns ännu inga beslut tagna. Leasingkontrakten på dem går ut i slutat av året och början av nästa.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Uppfräschning 737
Skrivet av Oskar, 2015-04-04 17:43:54
Tror inte att de kommer fräscha upp sin 737 flotta. Jag har läst på lite olika ställen att de har för avsikt att bli en "all airbus-operator" och endast ha airbusplan. De har beställningar på 30 fast och 11 optioner på nya A320 NEO med leverans från början av 2016. Först då får vi se nya kabiner på shorthaul samt möjligen uppfräschning av deras äldre airbusplan.
Anmäl inlägget
Uppfräschning av 737-flottan?
Skrivet av Markus, 2015-04-04 08:12:55
Finns det planer på att uppgradera/fräscha upp kabinen i B-737-flottan? Mörkt och murrigt skulle jag sammanfatta den.
Anmäl inlägget
Planning
Skrivet av Planerare, 2015-04-03 16:02:02
– Så ser planerna ut men alla maskinerna kan dyka upp på olika linjer.
Anmäl inlägget
Det
Skrivet av Läskunnig, 2015-04-03 15:59:20
står: "Det är planerna" Planering kan alltid ändras.
Anmäl inlägget
De flyger lite överallt
Skrivet av Kalle, 2015-04-03 14:02:24
Du har helt rätt Roteras.
Anmäl inlägget
Erik Viking
Skrivet av Roteras, 2015-04-02 14:02:45
Det här snacket om att det och det flygplanet i första hand ska flyga där och där stämmer inte. Erik Viking har t.ex. flugit från Arlanda nu periodvis i början av året. Hur stämmer det?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
MFK
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev