Skriv ut  

All time high på Landvetter – tack vare Ryanair och Wizz

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 juli 2015
Det blev 100 000 upp jämfört med förra året. Landvetter flygplats har haft sin i särklass största resemånaden någonsin. Snart är flygplatsen den fjärde största i Skandinavien.

Ryanair

Nytt passagerarrekord på Landvetter. Tacka Säve för det.

När Göteborg City Airport i slutet av förra året tvingades stänga för tung passagerartrafik flyttade Ryanair och Wizz Air över till Landvetter. Där är de kvar och Ryanair har dessutom bestämt sig för att öppna en bas i Göteborg med i första skedet ett flygplan. Bara de två bolagen har tillsammans tillfört 19 flyglinjer, Ryanair 13 och Wizz 6, till Landvetter under den kommande sommartrafiken. Ryanair räknar med att flyga cirka 600 000 passagerare på årsbasis från Göteborg.

När siffrorna för juni nu räknats samman visar de på ett all time high för Landvetter under en enskild månad: 598 501 passagerare passerade flygplatsen. Det är en ökning med 20 procent jämfört med samma månad förra året. Om den tillkommande trafiken från Göteborg City räknas bort stannat tillväxten på 4 procent. Ingen dålig siffra i sig men betydligt mer i linje med vad övriga flygplatser i landet kan visa upp.

Wizzair

Säve-effekten är alltså tydlig.

– Vi har en fantastisk personal på hela flygplatsen som jobbar hårt för att klara den stora ökning som sommarens reseströmmar innebär. Att vi klarar av de nya utmaningarna, och att Västsverige behöver ökad tillgänglighet, bevisas bland annat av Ryanairs beslut att satsa på Landvetter som en av sina baser, säger Charlotte Ljunggren.

Den kraftiga ökningen av passagerare gynnar arbetet på att locka fler linjer till Landvetter. Hittills i år har 2 919 335 personer rest till eller från flygplatsen. Fortsätter den utvecklingen passeras troligen 6-miljonersvallen under 2015, att jämföra med 5,2 miljoner år 2014. Då tar Landvetter på allvar upp kampen om att vara den fjärde största flygplatsen i Skandinavien, eller femte största om Helsingfors räknas med. Vid sidan av de stora huvudstadsflygplatserna har Flesland, flygplatsen i Bergen, 6,2 miljoner passagerare, en nivå som Landvetter alltså närmar sig snabbt. Det ger i sin tur en passagerarstatistik som flygplatsen kan använda i förhandlingarna med flygbolagen om nya linjer. Det är ingen hemlighet att New York sedan länge står högst upp på önskelistan. Enligt flygplatsens egna undersökningar finns en årlig marknad på cirka 120 000 resenärer via Landvetter till New York.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kör ba
Skrivet av Higgan, 2015-07-12 12:57:34
SAS får ta käppen ur röven nu och start GOT-EWR/JFK. Det är fan dags
Anmäl inlägget
SAs
Skrivet av sena danska SAS, 2015-07-09 23:45:20
Och SAS fattar detta först nu? Varför har de inte satsat på GOT tidigare? Går danska intressen först?
Anmäl inlägget
Ja två flygbolag räcker mer än väl för ATH!
Skrivet av MAX, 2015-07-09 15:38:17
Ja två flygbolag räcker mer än väl på svenska flygplatser för de ska sätta ATH.
Sverige är ett litet land inget fel med det och därför flygs mycket ed små TP.
Kommer det då ibland en större jet då blir det mycket!
Anmäl inlägget
Tack vare?
Skrivet av Mats, 2015-07-09 01:01:20
Det är klart fler flyger från Landvetter om de stänger Säve!
Sluta subventionera landningskostnader och handlingavgifter för Ryan och Wiss.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev