Skriv ut  

Finnair minskar förlusterna och anställer piloter

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 augusti 2015
Det ljusnar för Finnair. Förra årets kraftiga förlust har minskat väsentligt och flygbolaget förväntar sig ett nollresultat när året är slut.

Första halvåret 2014 låg Finnair nästan en kvarts miljard back, 23,9 miljoner euro. Under första halvåret i år har den mörka situationen ljusnat betydligt och förlusten slutar på måttliga 6,7 miljoner euro. Det är besparingsprogrammet, ett lågt bränslepris och bättre kabinfaktor som förbättrat räkenskaperna. Bland annat blev det nytt endagsrekord när flygbolaget flög 37 500 passagerare en dag i juni. Sammanlagt flög 4,9 miljoner passagerare med Finnair under första halvåret i år, det är en ökning med 3,7 procent sedan samma tid förra året.

Under hösten sätts de nya Airbus A350 i trafik och det ger en bättre kapacitet och en lägre bränsleförbrukning. Det är en faktor, tillsammans med fortsatta besparingar, som gör att ledningen för Finnair räknar med att kunna göra ett nollresultat för hela 2015.

– Vår målsättning är en lönsam tillväxt, något som vi blir bättre rustade att klara av när A350-maskinerna tillförs flottan senare i år, säger Pekka Vauramo, vd för Finnair.

Förnyelsen av flottan, Finnair ska nu börja fasa ut de äldre Airbus A340 som hittills varit ryggraden i intercont-flottan tillsammans med A330, innebär också en tillväxt på personalsidan. Dagens 15 långlinjemaskiner ska successivt fram till 2023 bli nitton A350XWB. Det kan också bli tal om att behålla några A330 och i så fall skapa en ännu större flygplansflotta.

Redan nu har Finnair inlett rekrytering av piloter och kabinpersonal. I höst blir 60 piloter som hittills haft tidsbegränsade avtal en fast anställning. De kommer att börja flyga på långlinjerna redan i höst. Sedan fortsätter rekryteringen av enligt en personalplan som visar på att flygbolaget behöver cirka 200 nya piloter fram till 2020. Även på kabinsidan pågår rekrytering med sikte på att anställa cirka etthundra personer under hösten.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev