Skriv ut  

Flygbolag riskerar böter i flyktingkatastrofen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 september 2015
Ta bort transportörsavtalet från vissa destinationer under en viss tid. På så sätt kan flygbranschen vara till hjälp i flyktingsituationen.

Flygbranschen kan idag inte vara en del i att underlätta den akuta flyktingsituationen, det sätter det så kallade transportörsavtalet stopp för.

I korthet innebär det att ett europeiskt flygbolag som flyger en person från en tredje land till Sverige utan de giltiga handlingar och tillstånd som krävs, riskerar böter. Dessutom måste flygbolaget på egen bekostnad flyga personen tillbaka till den plats där han eller hon klev ombord.

– Vi har varit tydliga i vår kritik mot transportörsansvar sedan det infördes. Det är orimligt att kräva att enskilda medarbetare i branschens bolag ska avgöra huruvida enskilda resenärer har giltiga resedokument, säger Jan-Olov Bergling, branschchef för Svenska Flygbranschen.

Reglerna skickar människor rakt i händerna på de människosmugglare och de livsfarliga farkoster som de trafikerar Medelhavet med. De kostnader som människor betalar till smugglarna är ofta skyhögt över vad en flygbiljett kostar.

Bättre då att människor med legitima flyktingskäl kan flyga till det land inom EU där de vill ha sin sak prövad.

Svenska Flygbranschen har därför uppmanat den svenska regeringen att temporärt ta bort transportörsavtalet från vissa destinationer.



Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ansvar ja
Skrivet av ID-Flygarn, 2015-09-16 22:44:49
Ansvaret handlar om att skydda flygbranschen från okända möjliga galningar. Bara registrerade godkända får flyga. Om de som flyr kan visa upp godkända ID-dokument så får man flyga. Även Syrier från Turkiet. Den som kastat sina dokument för att slippa visa vem man är får ta en annan väg. Vore otrooligt dumt att släppa ombord vem som som säger sig vara flykting.
Hur många IS finns inte redan bland de som tagit sig till fots till EU? Ingen har fattat det ännu...
Anmäl inlägget
SV
Skrivet av DEF, 2015-09-16 16:13:55
Idag finns det ett otroligt underskott på läkare, man hyr in läkare från Tyskland för ofantliga summor pengar, allt detta medans vi har väldigt många kompetenta läkaare som sitter och kör svart-taxi. Detta är ett resultat av en total misslyckad integration i Svenska samhället. Om alla flyktingar kommer hit, blir omhandtagna, får jobb osv och trivs kommer de troligvis stanna. Det är integrationen som behövs bli bättre så kan man använda sig av dess människor.
Anmäl inlägget
Säkerhet kanske en politisk färskvara
Skrivet av SR, 2015-09-16 08:12:14
Det låter inte helt genomtänkt. Enig med funderare i samma tråd.
Anmäl inlägget
Märkligt
Skrivet av Funderaren, 2015-09-15 10:58:42
Infördes inte skärpta regler för id handlingar efter 11sep
Så att det skulle bli svårare för kända och mndre kända terrorister att ta sig ombord på ett flygplan? Så nu vill dom att det ska vara fritt fram att släppa ombord folk utan att identifiera passagerarna? Då riskerar man att sitta ombord på ett plan fullt med papperslösa terrorister....känns tryggt
Anmäl inlägget
SV:
Skrivet av Nej, 2015-09-14 23:52:38
DEF missar att det var arbetskraftinvandring till jobb som idag inte finns längre pga effektiviseringar och teknisk utveckling. Idag hamnar de flesta invandrarna i hårt segregerade områden där det inte finns några jobb eller framtidsutsikter. Resultatet har vi i våra förorter idag.
Anmäl inlägget
Bra!
Skrivet av GH , 2015-09-14 21:40:34
Riktigt bra initiativ. Skönt att så många människor i Sverige visar medmänsklighet just nu!
Anmäl inlägget
@DEF
Skrivet av Brutus, 2015-09-14 13:22:39
Om man tror att man skall lösa någon arbetskraftsbrist genom att fylla landet med arbetsskygga och oanställningsbara MENA-invandrare har man ju hål i huvudet, det kommer givetvis bara att göra situationen många gånger värre. Den arbetskraftsinvandring du talar om är nåt helt annat och skulle vi kunna fylla landet med arbetssugna finländare igen så skulle vi givetvis vara på rätt spår men så är inte fallet...
Anmäl inlägget
Totalt vansinne @ DEF
Skrivet av ABC, 2015-09-14 11:10:49
Invanring och flyktingmottagning är inte samma sak. Flyktingar ges tillfälligt skydd och återvänder sedan. Om man skall lyckas med invandring krävs ett urval av de som har bäst förutsättningar att kunna bidra till vårt samhälle. Dessa hittar genom aktiv rekrytering i lämpliga länder, inte genom att ta emot alla som lyckas ta sig hit illegalt.
Anmäl inlägget
SV: Total galenskap
Skrivet av DEF, 2015-09-14 10:35:10
Alla som tror att vårt välfärdssamhälle gynnas av att stänga ute rena resurser tänker inte långsiktigt, det är här och nu som gäller och att säkra Sveriges otroligt bra samhälle som det är idag i framtiden är inte viktigt.
Anmäl inlägget
SV: Total galenskap
Skrivet av DEF, 2015-09-14 10:34:49
Reslutatet är en bolkning med högst snittlängd på sina liv, få folk som jobbar, de tvingas importera väldigt mycket mat osv. Deras BNP har faktiskt börjat sjunka. Trist att politiker inte använder sig av sånna här argument idag som lär folk som du som inte fattar detta vad detta EGENTLIGEN innebär för möjligheter.

Anmäl inlägget
SV: Total galenskap
Skrivet av DEF, 2015-09-14 10:33:33
Efter kriget när bland annat Syrien ska byggas upp igen kommer folket vända sig till sina nära och kära, som flytt till Tyskland. Detta innebär att Tyskland kommer tjäna hur mycket pengar som helst på det, vilket också skapar en massa jobb. Om man tittar på Japan där man sedan några år tillbaka där man i princip förbjudit invandring om man inte är Japan.
Anmäl inlägget
SV: Total galenskap
Skrivet av DEF, 2015-09-14 10:32:12
Välfärdssamhället som du pratar om kommer inte existera om 10 år då 40-talisterna kommer upp i åldrar där de behöver sjukvård mer, det kommer inte finnas tillräckligt med arbetande folk för att kunna stötta ett sånt belastat välfärdsystem. Egentligen borde EU slåss om dessa människor, och det är precis vad Tyskland har insett.
Anmäl inlägget
SV: Total galenskap
Skrivet av DEF, 2015-09-14 10:22:10
SVerige är det utvecklade och rika land som det är idag på grund av invandringen. Utan invandringen under 50-talet och 70-talet hade Sverige varit det det är idag. Inget sammanträffande att de största ekonomiska tillväxterna för sverige genom tiderna (rekordåren och 80-talet) var en konsekvens av invandringen. Som hela EUs länders befolkning minskar och med en befolkning som bara blir äldre kommer arbetskraft behövas som inte finns idag.
Anmäl inlägget
Total galenskap.
Skrivet av ABC, 2015-09-14 09:42:33
Den som helt vill sänka hela den västerländska ekonomin och möjligheten att upprätthålla välfärdssamhället är troligtvis för detta förslag. Vi andra ser hjälp i grannländerna och som den enda möjligheten.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev