Skriv ut  

Klart för flygtrafik Lycksele-Stockholm/Arlanda

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 september 2015
Nextjet ville flyga Arlanda – Lycksele på kommersiella villkor. Men drog sedan tillbaka ansökan. Trafikverket upphandlade då återigen trafiken och uppdraget har tillfallit Nextjet som slingar den via Kramfors.

Sträckan Arlanda – Lycksele är en av de linjer som staten upphandlar för att garantera flygtrafiken där. Sedan tidigare har Nextjet haft det uppdraget men bestämde tidigare i år att ta över flygtrafiken själva, på kommersiella villkor. Men i och med att Estonian Air beslutat sig för att börja flyga inrikes på Gällivare och Arvidsjaur, två linjer som varit ryggraden I Nextjets norrländska linjenät, drogs ansökan på Lycksele tillbaka.

Regelverket tillåter en operatör att vilja ta över och flyga kommersiellt, utan ensamrätt på en sträcka som annars skulle upphandlas. Det är också tillåtet att en sådan anmälan återlämnas vilket kan, som i detta fall, skapa en tidsbrist att upphandla ny trafik. Detta hade kunna få till konsekvens att linjen stod utan flygtrafik frän den 25 oktober om inte trafiken upphandlades.

Det har Trafikverket nu gjort och ny operatör på linjen blir – Nextjet. Uppdraget gäller I första hand fram till maj nästa år men kan komma att förlängas till oktober 2019 när avtalen för alla upphandlade linjer ska förnyas.

– Det är glädjande att vi nu på det här sättet har säkrat upphandlad trafik från 25 oktober och att Lycksele på så sätt inte får något uppehåll i sin flygtrafik, säger Arnold Vonkavaara, regionchef, Trafikverket.

Nextjet ska slinga trafiken via Kramfors på vissa av avgångarna. Det är samma upplägg som fanns på linjen till Gällivare men som Nextjet lagt ner inför att Estonian Air sätter in jettrafik. I och med den nya upphandlingen garanteras också trafiken på Kramfors. Nextjet kommer av allt att döma att använda både ATP och SAAB340 på de olika slingorna:

Morgon: Vilhelmina – Kramfors – Arlanda sedan retur Arlanda – Kramfors – Lycksele

Eftermiddag: Lycksele – Kramfors – Arlanda

Kväll: Arlanda – Kramfors – Vilhelmina

Fredag kväll: Arlanda – Kramfors – Vilhelmina – Hemavan

Måndag morgon: Hemavan – Vilhelmina – Kramfors – Arlanda



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev